Του Γιάννη Αγουρίδη

«Πράσινο φως» για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ από την Ελλάδα άναψε ο ESM.

Ειδικότερα, το Συμβούλιο των Διοικητών του ESM και του ΕFSF έδωσαν την έγκρισή τους.

«Η πρόωρη πλήρης αποπληρωμή των εκκρεμών δανείων του ΔΝΤ καθώς και η αποποληρωμή μέρους των δανείων GLF (διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου) στέλνει ένα θετικό σήμα στις αγορές για τη θέση χρηματοδότησης της Ελλάδας. Επιπλέον θα έχει θετικό αντίκτυπο στο προφίλ του ελληνικού δημοσίου χρέους και θα παράξει κάποια εξοικονόμηση για τον προϋπολογισμό.

Πρόκειται για εξελίξεις καλοδεχούμενες για τον ESΜ και τον EFSF, που κρατούν στα χέρια τους περίπου το ήμισυ του δημοσίου χρέους της Ελλάδας. Τα συμφέροντά μας είναι κοινά και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την Ελλάδα για να στηρίξουμε τις προσπάθειές της για ενίσχυση της μακροπρόθεσμης προοπτικής ανάπτυξης, που είναι κλειδί για τη βιωσιμότητα του χρέους» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Η έγκριση δόθηκε ύστερα από αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για την πρόωρη αποπληρωμή  δανείων του ΔΝΤ ύψους 1,86 δισ. ευρώ. Επιπρόσθετα η Ελλάδα σχεδιάζει να αποπληρώσει νωρίτερα δάνεια GLF ύψους 2,65 δισ. ευρώ.  Πρόκειται για μέρος των δανείων του πρώτου μνημονίου με 14 κράτη – μέλη της Ευρωζώνης, συνολικής αξίας αξίας 52,9 δισ. ευρώ.

Η εξαίρεση

Η σημερινή κίνηση, που ήταν αναμενόμενη, μετά την ολοκλήρωση της αντίστοιχης έγκρισης από κοινοβούλια κρατών μελών όπως το γερμανικό, συνδέεται με την ανάγκη να δεχθούν οι δανειστές να παραιτηθούν από την ανάλογη υποχρέωση αποπληρωμής των άλλων δανείων που οφείλει η Ελλάδα, κάτι που ονομάζεται ως διαδικασία waiver.

Είναι γεγονός ότι σύμφωνα με τις δανειακές συμβάσεις του ESM και του EFSF με την Ελλάδα, η πρόωρη αποπληρωμή σε άλλους πιστωτές, επισύρει το εξής: ένα αναλογικό ποσό της οικονομικής βοήθειας που παρέχεται στο πλαίσιο των διευκολύνσεων του ESM και του EFSF καθίσταται άμεσα ληξιπρόθεσμο και καταβλητέο.

Ως εκ τούτου, εξαιτίας των εξαιρέσεων που δόθηκαν σήμερα από τον ESM και τον EFSF, η Ελλάδα δεν θα υποχρεωθεί να προβεί σε -σε πρώτο χρόνο τουλάχιστον – στην αποπληρωμή προς κάποιον από τους δύο οργανισμούς.

Τα οφέλη

Αξίζει να σημειωθεί ότι με αυτή, την τρίτη, προεξόφληση του ΔΝΤ, η Ελλάδα αποπληρώνει – δύο χρόνια πριν από τη λήξη της – το σύνολο της οφειλής της προς το Ταμείο, συνολικού ύψους 8,2 δισ. ευρώ.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι με αυτόν τον τρόπο μειώνεται ο επιτοκιακός και συναλλαγματικός κίνδυνος, περιορίζεται ο κίνδυνος αναχρηματοδότησης, βελτιώνονται βασικοί δείκτες βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους και εξοικονομούνται πόροι, ύψους 56 εκατ. ευρώ από την καταβολή τόκων.

Έτσι, το συνολικό όφελος των τριών προεξοφλήσεων του ΔΝΤ διαμορφώνεται στα 230 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Πηγή ΟΤ