Σε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και συγκεκριμένα κατά ατόμων στον στενό κύκλο του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν προσανατολίζεται η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σύμφωνα με προσχέδια εγγράφων που εξέτασαν οι New York Times και σύμφωνα με δύο Ευρωπαίους διπλωμάτες, ο νέος γύρος κυρώσεων θα έχει στόχο πάνω από 12 άτομα, ενώ θα επιδιωχθεί η απαγόρευση εξαγωγών προϊόντων πολυτελείας που υπερβαίνουν μια συγκεκριμένη τιμή.

Αποδέκτης των κυρώσεων αναμένεται να είναι ο Ρώσος ολιγάρχης Ρόμαν Αμπράμοβιτς μετά άλλωστε και τα ανάλογα μέτρα που έλαβε η Βρετανία, όπου ζει. Οι κυρώσεις θεωρούνται αναμενόμενες, καθώς τα περισσότερα μέτρα που ελήφθησαν από ΗΠΑ, Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σε μεγάλο βαθμό συντονισμένα.

Το νέο πακέτο κυρώσεων ενδέχεται να περιλαμβάνει, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, κυρώσεις σε κρατικές επιχειρήσεις στον τομέα της ναυπηγικής και της αεροναυπηγικής βιομηχανίας, απαγόρευση εισαγωγών προϊόντων σιδήρου και χάλυβα από τη Ρωσία, την απαγόρευση νέων επενδύσεων από ευρωπαϊκές εταιρείες στον τομέα της ενέργειας στη Ρωσία και την απαγόρευση εξαγωγών προϊόντων πολυτελείας.

Ένα από τα ζητήματα που μένει να διευκρινιστεί είναι το χρηματικό όριο για τα είδη πολυτελείας. Το προτεινόμενο όριο είναι 300 ευρώ (το αντίστοιχο στις αμερικανικά μέτρα για τα είδη πολυτελείας ήταν 1.000 δολάρια).

Τη Δευτέρα, οι πρεσβευτές της ΕΕ θα συναντηθούν για να οριστικοποιήσουν τη λίστα των κυρώσεων. Ένα από τα εκκρεμή ζητήματα θα είναι σε ποια ακόμη ήδη πολυτελείας θα μπορούσε να επιβληθεί απαγόρευση. Η Κομισιόν έχει προτείνει απαγόρευση σε όλα τα είδη που κοστίζουν πάνω από 300 ευρώ, ενώ στο τραπέζι φαίνεται ότι βρίσκονται οι ρωσικές εξαγωγές σιδήρου και χάλυβα.