Κάλεσμα σε όλους τους Έλληνες πολίτες – ανεξαρτήτως πολιτικής ή κομματικής τοποθέτησης – να συμμετέχουν στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ απηύθυνε ο υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος, Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.

Κληθείς να απαντήσει στο ερώτημα των ημερών, αν φοβάται το ενδεχόμενο κάποιοι εξωγενείς πολιτικοί παράγοντες να αλλοιώσουν το εκλογικό αποτέλεσμα στις εσωκομματικές κάλπες του ΚΙΝΑΛ και, συγκεκριμένα, αντίπαλα κόμματα να στείλουν κόσμο να ψηφίσει ή να καταψηφίσει κάποιον υποψήφιο, ο κ. Λοβέρδος απάντησε χαρακτηριστικά:

«Σε ό,τι με αφορά και επειδή λέγεται ότι θα έλθουν από τον ΣΥΡΙΖΑ μεθοδευμένα για να με καταψηφίσουν, τους καλοδέχομαι, τους υποδέχομαι με ενθουσιασμό, γιατί αυτό θα αυξήσει τη συμμετοχή με δύο καλά αποτελέσματα: το πρώτο είναι να έλθουν ψηφοφόροι στην κάλπη μας και η μεγάλη συμμετοχή να προοιωνίζεται ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα στις βουλευτικές εκλογές και το δεύτερο να τσακίσει τους μηχανισμούς. Γιατί όταν έρχονται ψηφοφόροι από άλλα κόμματα να ψηφίσουν, διαλύουν τη δυναμική των κομματικών μηχανισμών, που δεν είναι καλό πράγμα. Γιατί άλλο οργάνωση, άλλο μηχανισμός».

Ωστόσο, ο Ανδρέας Λοβέρδος υπογράμμισε, επί του θέματος: «Αν τώρα μιλάμε για υπόγειες πορείες, δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα υπόγειο κέντρο εξουσίας να σιγοντάρει κάποιους πρόθυμους για νέες Πρέσπες. Σε αυτό θέλω να είμαι κατηγορηματικός και πάρα πολύ αυστηρός».

Προσέθεσε, όμως, πως «όποιος και να έλθει να ψηφίσει στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ, ανταποκρίνεται σε ένα κάλεσμα δημοκρατίας, σε μία γιορτή της δημοκρατίας, είτε έρχεται να υπερψηφίσει κάποιον από τους έξι, είτε να καταψηφίσει. Είναι όλοι καλοδεχούμενοι. Εξάλλου, το 2004 που καθιερώθηκε για πρώτη φορά η έννοια της ανοιχτής συμμετοχής, αυτό ακριβώς λέγαμε, να έλθουν όλοι από όλα τα κόμματα».

«Προσωπικά», τόνισε ο κ. Λοβέρδος, «απευθύνομαι στο εθνικό ακροατήριο, σε 11 εκατομμύρια πολίτες, άνδρες και γυναίκες και τους λέω ‘ελάτε στην κάλπη μας, ελάτε να μεγαλώσουμε το χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, ελάτε να απομακρύνουμε τους μηχανισμούς».

Ο Ανδρέας Λοβέρδος επανέλαβε ότι, εάν εκλεγεί ο ίδιος, το ΚΙΝΑΛ «θα είναι ΠΑΣΟΚ από το πρώτο βράδυ».

«Αν εκλεγώ, θα αλλάξουν οι θέσεις του κόμματος για τη μετανάστευση»

Η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, την οποία χαρακτήρισε «τύραννο και τέρας», θα είναι η προτεραιότητα του Ανδρέα Λοβέρδου, εφόσον εκλεγεί πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

«Εμείς θα προτάξουμε το θέμα της γραφειοκρατίας, θα είναι η κορυφή των προτάσεών μας απέναντι στη ΝΔ, η οποία», όπως τόνισε, «παραμένει ένα κατεξοχήν γραφειοκρατικό κόμμα, με πάρα πολλές έντονες πελατειακές δεσμεύσεις και δεν την έχει μειώσει ούτε στο ελάχιστο».

Παράλληλα, μιλώντας για τις θέσεις του, πέρα από την επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ, ο κ. Λοβέρδος επεσήμανε ότι εάν εκλεγεί πρόεδρος, οι θέσεις του κόμματος για τη μετανάστευση και την ασφάλεια του πολίτη θα αλλάξουν, παρότι – όπως είπε – «έχω κατηγορηθεί γι’ αυτό, αλλά είμαι κατηγορηματικός και σκληρός σε αυτά τα ζητήματα».

Αυτόνομη εκλογική πορεία

Ως προς την πιθανότητα συνεργασίας με τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένο ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής, ο Ανδρέας Λοβέρδος απάντησε:

«Υπάρχουν τρεις κατηγορίες πολιτών στους οποίους απευθυνόμαστε ιδιαίτερα: αυτοί που από το 2010 δεν ξαναψήφισαν, αυτοί που το 2019 ψήφισαν ΝΔ για να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτοί που είναι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τους καλώ – όπως και οι συνυποψήφιοί μου – να επιστρέψουν στο σπίτι τους».

Προσέθεσε, μάλιστα, πως όσο το κόμμα (σ.σ. το ΚΙΝΑΛ) είναι μικρό, θα δέχεται ερωτήσεις «ποιανού θα είσαι δεκανίκι», κάτι που θα αλλάξει αν αυξηθούν οι δυνάμεις του.

Ο ίδιος, μάλιστα, ξεκαθάρισε πως δεν μιλά απλά για αύξηση των δυνάμεων του κόμματος: «Δεσμεύομαι για υπερδιπλασιασμό των δυνάμεών μας και θα το πετύχω. Αν δεν το πετύχω, μετά και τις δημοτικές εκλογές, το 2023, θα παραμερίσω. Δεν γίνεται ένας πολιτικός να λέει έχασα μια φορά, αφήστε με να χάσω άλλες δύο και να είμαι επί 12 χρόνια δίπλα σας, στο σβέρκο σας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Εμείς θέλουμε και μπορούμε να γίνουμε ξανά μεγάλο κόμμα, με ρυθμιστικό ρόλο στις εξελίξεις, κόμμα εξουσίας, κίνημα εξουσίας όπως μας έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου, εμείς δεν είμαστε κόμμα διαμαρτυρίας», επεσήμανε ο κ. Λοβέρδος.

Για την απλή αναλογική, ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά ότι, ως θέση αρχής, δεν υποστηρίζει ποτέ την απλή αναλογική, ενώ προσέθεσε ότι «έχουμε και τη διαβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι θα πάμε σε δεύτερες εκλογές».

Τόνισε, μάλιστα, απαντώντας σε νέο ερώτημα για την πιθανότητα μετεκλογικής συνεργασίας, ότι στις πρώτες εκλογές – αυτές με την απλή αναλογική – «θα υπάρχει το ερώτημα της προοδευτικής κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ και με το Γιάνη Βαρουφάκη. Μια τέτοια κυβέρνηση θα είναι καταστροφή για τη χώρα», επεσήμανε.

Και προσέθεσε: «Από τη ΝΔ, δεν μας πρότεινε  ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάποια συνεργασία και, εξάλλου, ούτε ένας από εμάς τους έξι, ούτε ένας, ούτε μισός, δεν λέει να συνεργαστεί με τη ΝΔ. Από την άλλη πλευρά, όμως, του λαϊκισμού, μας το λέει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

«Είμαστε όλοι ίσοι»

Σε ερώτηση που δέχτηκε εάν περίμενε την υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου, ο Ανδρέας Λοβέρδος, αφού δήλωσε πως δεν έχει πια καμία σημασία αυτό, από τη στιγμή που υπάρχει η υποψηφιότητα, τόνισε: «Είμαστε όλοι ίσοι, δεν ανήκουμε όλοι στα ίδια κόμματα (σ.σ. αιχμή για το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου), αλλά όλοι ανήκουμε στο ΚΙΝΑΛ και όλοι ίσοι θα πορευτούμε στις κάλπες της 5ης και 12ης Δεκεμβρίου».

Όσο για την ενότητα του χώρου, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Για την επόμενη ημέρα, επειδή έχω βιογραφικό ενότητας, θα είμαι εκεί».