«Το εμβόλιο είναι η μοναδική, ξεκάθαρη προστασία από τη νόσηση» τόνισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, από το βήμα της αίθουσας Γερουσίας της Βουλής, μιλώντας στο πλαίσιο της ημερίδας της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων για την «διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων και την προαγωγή του προσυμπτωματικού ελέγχου μετά την πανδημία COVID-19».

Ακολουθώντας, στο βήμα, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, υπογράμμισε την ανάγκη να πειστούν οι συμπολίτες μας να πραγματοποιήσουν όχι μόνο τις δύο δόσεις του εμβολιασμού, αλλά και την τρίτη δόση.

Λυπάμαι για την έγκυο που δεν μπόρεσε να σωθεί

Αναφερόμενος στα στοιχεία που δείχνουν ότι σχεδόν το 90% των νοσούντων σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι, επισήμανε ότι κάποιος που δεν εμβολιάζεται έχει 30 φορές περισσότερες πιθανότητες να βρεθεί σε βαριά νόσηση ή και να χάσει τη ζωή του, ενώ εξέφρασε και την προσωπική του λύπη για την έγκυο που επείσθη να μην εμβολιαστεί, και όταν νόσησε, δεν μπόρεσε να σωθεί.

Ο κ. Πλεύρης μίλησε και για το πρόγραμμα πρόληψης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι πλέον, δεν αφήνουμε τον πολίτη να ξέρει μόνο ότι έχει τη δυνατότητα να κάνει τις εξετάσεις πρόληψης που θα του πει ο γιατρός του: «Εμείς θα τον βρίσκουμε, στέλνοντας του γραπτό μήνυμα, βάσει των ειδικών συνθηκών για εξετάσεις, που πρέπει να κάνει» είπε ο κ. Πλεύρης, προαναγγέλλοντας ότι θα ξεκινήσει πιλοτικά από το 1ο εξάμηνο του 2022.

Τέλος, ο κ. Πλεύρης μίλησε για τα διδάγματα της πανδημίας αλλά και της πρόληψης, που «καταδεικνύουν ότι τα χρήματα που δίνουμε, εάν δίνονται σωστά και σε χρόνο πρώιμο, στο στάδιο της πρόληψης, πέρα από την καλή πορεία που μπορεί να έχει ο ασθενής, βοηθάνε και στα οικονομικά της Υγείας».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, επισήμανε ότι η μεγάλη μάχη που δίδεται σήμερα δεν είναι για την ανακάλυψη του εμβολίου ή για κάποια θεραπευτική αντιμετώπιση, αλλά η μάχη της πειθούς: «Σήμερα, λόγω της ακατάσχετης πληροφόρησης και της υπεισέλευσης απολύτως αντιεπιστημονικών, παράλογων και επικίνδυνων απόψεων, οι οποίες κυκλοφορούν εκτεταμένα, η πειστικότητα είναι από τα σοβαρά ζητούμενα», είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ