Με τα κρούσματα του κορωνοϊού στην κοινωνία αλλά και στα σχολεία να αυξάνονται, το υπουργείο Παιδείας επιμένει στην πολιτική των συγχωνεύσεων τμημάτων σε όλη τη χώρα, τα οποία και αναμένεται να ανεβάσουν σε πολλές περιπτώσεις τον αριθμό των μαθητών και μαθητριών σε 27 ή 28 άτομα σε μία αίθουσα. Γονείς αλλά και εκπαιδευτικοί αντιδρούν με κινητοποιήσεις στις σχετικές αποφάσεις που ανακοινώθηκαν στα σχολεία 40 ημέρες μετά την έναρξη του σχολικού έτους και σε συνάρτηση με τα κενά σε εκπαιδευτικούς που σε αρκετές περιπτώσεις δεν έχουν ακόμη καλυφθεί.

Στην Αθήνα, οι περιπτώσεις συγχωνεύσεων σχολείων είναι πολλές. Στο 91ο Δημοτικό Σχολείο Αθήνας, οι γονείς βρίσκονται σε περίοδο έντασης και κινητοποιήσεων. «Ως μητέρα μαθητή δημοτικού σχολείου, αισθάνομαι αγανάκτηση για την παράλογη απόφαση του υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει, εν μέσω πανδημίας, σε συγχωνεύσεις τμημάτων και μοιραία σε αύξηση των μαθητών ανά τμήμα, προς εξοικονόμηση διδακτικού προσωπικού, αδιαφορώντας για τον ήδη επιβαρυμένο ψυχισμό των παιδιών, που κλήθηκαν να προσαρμοστούν σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες τα τελευταία χρόνια» λέει στα «ΝΕΑ» η μητέρα μαθητή του σχολείου, Ειρήνη Γκέσουρα. Και προσθέτει πως «παρότι με δυσκολίες επιστρέψαμε στη διά ζώσης εκπαίδευση, με self tests και άλλα μέτρα προστασίας, το υπουργείο, που διαβεβαίωνε για την ασφαλή επιστροφή στα σχολεία, πήρε τελικά μια απόφαση που θέτει όλους μας σε αυξημένο κίνδυνο, υποχρεώνει δε τα παιδιά να προσαρμοστούν ξανά, να χάσουν συμμαθητές και να διδαχθούν σε συνθήκες που δεν θα έκαναν κανέναν πολιτικό σχετικό με τη διαχείριση της Παιδείας περήφανο…».

Ασφυκτικά γεμάτες τάξεις

Στο 27ο Γυμνάσιο και Λύκειο Κολωνακίου οι καθηγητές του λένε ότι ήδη το σχολείο είναι ασφυκτικά γεμάτο στις τάξεις του και δεν μπορούν να ζητηθούν συγχωνεύσεις στα τμήματά του. Χαρακτηρίζουν την εικόνα έκρυθμη και αναφέρουν ότι τα κενά σε φιλόλογο και φυσικό καλύφθηκαν μόλις πριν από δέκα ημέρες.

Εκπαιδευτικοί που μίλησαν στα «ΝΕΑ» αναφέρουν ότι πρώτη χρονιά και «εν μια νυκτί» γίνεται τέτοιο πρόγραμμα συγχωνεύσεων, και μάλιστα σε περίοδο υγειονομικής κρίσης.

Στα παραπάνω συνεχίζουν να προστίθενται διαμαρτυρίες και παράπονα εκπαιδευτικών και διευθυντών σχολείων σε πολλές περιοχές της χώρας.

Ψήφισμα διαμαρτυρίας

Στην Πάτρα και το Γενικό Λύκειο Καστριτσίου, ένα σχολείο πρότυπο, ο προβληματισμός και η ανησυχία έχουν απλωθεί παντού, ενώ σε ψήφισμα διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών του σχολείου αναφέρεται ότι «ο Σύλλογος διδασκόντων του Γενικού Λυκείου Καστριτσίου εκφράζει την απογοήτευση και την αγανάκτησή του στην πρωτοφανή ενέργεια της συγχώνευσης των τεσσάρων τμημάτων της Β’ Λυκείου σε τρία και τους λόγους που επικαλείται η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για την ενέργεια αυτή».

Τα νέα τμήματα που προκύπτουν από τη συνένωση των αρχικών τμημάτων του σχολείου οδηγούν τώρα σε τάξεις των 27 ατόμων. Οπως αναφέρεται στο κείμενο, «η απόφαση αυτή αιφνιδίασε και εντάσσεται σε μια στενά οικονομική λογική αντιμετώπισης της δημόσιας εκπαίδευσης». «Οι σοβαρές αποφάσεις απαιτούν προετοιμασία για να εξασφαλίσουν ένα μίνιμουμ προβληματισμού, αν όχι και συναίνεσης» τονίζουν οι εκπαιδευτικοί.

Και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου αναφέρουν ότι «παρόλο που η επιβοληì της απόφασης αυτή επιχειρήθηκε σε περίοδο έξαρσης της πανδημίας, δεν δόθηκαν από τους ειδικούς οι στοιχειώδεις υγειονομικές διαβεβαιώσεις ότι δεν απειλεί την υγεία των μαθητών και μαθητριών και των εκπαιδευτικών».