Σοκ προκαλεί ο θάνατος ακόμη ενός διανομέα στην άσφαλτο, αυτή τη φορά στη Θεσσαλονίκη, κι ενώ δεν έχουν στεγνώσει τα δάκρυα στα πρόσωπα όσων παρευρέθησαν την Πέμπτη στην κηδεία του προηγούμενου θύματος, του 18χρονου Ανέες από το Πακιστάν, ο οποίος έπεσε νεκρός με παρόμοιο τρόπο στις 10 Οκτωβρίου στην Καλλιθέα. Το νέο δυστύχημα με θύμα έναν 47χρονο πατέρα δύο παιδιών, τον Δημήτρη Ασημάκη, σημειώθηκε στις 23.50 το Σάββατο όταν, στη συμβολή 25ης Μαρτίου και Γ. Παπανδρέου, ΙΧ αυτοκίνητο που οδηγούσε 20χρονος, τρέχοντας με ιλιγγιώδη ταχύτητα κι έχοντας, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ήδη περάσει τρία «κόκκινα», παρέσυρε χωρίς να φρενάρει τον διανομέα, διαλύοντας το μηχανάκι του και αφήνοντας τον ίδιο νεκρό στο οδόστρωμα. Όσοι βρίσκονταν τη μοιραία στιγμή στο σημείο, δείχνουν ως υπαίτιο της παραβίασης του κόκκινου σηματοδότη τον 20χρονο που αρχικά εγκατέλειψε το θύμα, στη συνέχεια επέστρεψε και συνελήφθη ενώ, κατά πάσα πιθανότητα, δεν έχει καν δίπλωμα οδήγησης. Παγωμένοι οι συνάδελφοι του Δημήτρη, παρακολουθούν τον κατάλογο των νεκρών διανομέων να μεγαλώνει.

Πανδημία τα εργατικά δυστυχήματα

«Δεν πέρασαν πολλές ημέρες και έχουμε και άλλον θάνατο συναδέλφου. Είναι ακριβώς το ίδιο περιστατικό και είναι άλλα 50 από το 2017. Δεν έχει σημασία ποιος φταίει. Το θέμα είναι ποιος τον έκανε να δουλεύει τόσες ώρες, αν του είχαν δώσει μέσα ατομικής προστασίας και γιατί βιαζόταν τόσο ώστε να μην προλάβει να δει τον οδηγό που έτρεχε κατά πάνω του», αναφέρει ο Βασίλης Κεφαλάς, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων Θεσσαλονίκης. «Δυστυχώς επαληθευτήκαμε πάλι», σημειώνει ο Νικόλαος Κτενάς, μέλος Επιτροπής Αγώνα Διανομέων Θεσσαλονίκης, συμπληρώνοντας: «Κάθε φορά που ακούς μια τέτοια είδηση ταράζεσαι γιατί σκέφτεσαι ότι ίσως θα μπορούσα να ήμουν κι εγώ στη θέση του. Πρέπει η κυβέρνηση να πάρει μέτρα ώστε να μειώσουμε τις πιθανότητες γιατί πάντα σε ένα τέτοιο επάγγελμα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος. Η δική μας πανδημία είναι τα εργατικά δυστυχήματα και το εμβόλιο είναι συγκεκριμένο: μέτρα ατομικής προστασίας, βαρέα και ανθυγιεινά, όχι εντατικοποίηση της δουλειάς και αυξήσεις στους μισθούς ώστε με ένα 8ωρο να βγάζεις τα προς το ζην. Διαφορετικά, θα δουλεύεις 15 ώρες με αυτά τα τραγικά αποτελέσματα».

Προσφορά στον συνάνθρωπο

Την ίδια στιγμή που οι θάνατοι διανομέων σκορπούν θλίψη και οργή, κύματα χαράς και επιβράβευσης κατακλύζουν το Διαδίκτυο για ντελιβεράδες που μοιράζουν εκτός από παραγγελίες και μαθήματα ανθρωπιάς, με πιο πρόσφατο τον 50χρονο διανομέα που έγινε βάιραλ όταν περαστικός τον απαθανάτισε να δίνει φαγητό σε άστεγο στα Ψηλαλώνια Πάτρας. Μεγαλωμένος σε οικογένεια με παράδοση στην εστίαση αλλά και την προσφορά στον συνάνθρωπο – ο πατέρας του τάιζε τους σεισμόπληκτους του ’95 στο Αίγιο – ο Σπύρος Αβραμόπουλος βοηθά όσο μπορεί προτρέποντας και άλλους να κάνουν το ίδιο. «Τον είδα εκεί ταλαίπωρο, γύρισα στο μαγαζί και είπα, ρε Μιλτιάδη, βάλε λίγο φαΐ να πάω σε κάποιον, πρέπει να τον έχει κόψει η πείνα.

Και έτσι έγινε. Αν δεις προσεκτικά τη φωτογραφία, του μιλάω κι εκείνος ήδη τρώει. Ο άνθρωπος πείναγε υπερβολικά. Και λέω, είναι δυνατόν στον κόσμο που ζούμε να υπάρχει άνθρωπος που πεινάει τόσο;», λέει στα «ΝΕΑ» ο Σ. Αβραμόπουλος. Χαμόγελα όμως σκόρπισε και ένα βίντεο με διανομέα που ταΐζει αδέσποτα στο Κρυονέρι, το οποίο τράβηξε κάτοικος της περιοχής. «Πριν από δύο χρόνια, μας έφερε παραγγελία και φεύγοντας, στάθηκε εδώ πιο κάτω. Συνειδητοποίησα ότι κάθε μέρα ταΐζει με τροφές που αγοράζει ο ίδιος 15 γατάκια», σημειώνει η Μαρία Χατζέλλη για τον ντελιβερά που έγινε αφορμή για αμέτρητα ψηφιακά «μπράβο». Αυτά είναι τα έργα και οι ημέρες ανθρώπων που η κοινωνία αποκαλεί «παιδιά» αλλά στην πράξη δέχεται να αντιμετωπίζονται σαν αποπαίδια. Σαν μια γροθιά, όλοι οι διανομείς θα δώσουν το «παρών» στις κινητοποιήσεις της 9ης Νοεμβρίου, ημέρα 24ωρης απεργίας του κλάδου. Ολοι εκτός από τον Ανέες, τον Δημήτρη και τα άλλα «παιδιά» που πλήρωσαν με την ίδια τους τη ζωή την παράδοση της παραγγελίας μιας κούπας ζεστού καφέ.