Την έντονη ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων αλλά και των νοσηλειών, ειδικά σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κ. Οικονόμου είπε ότι όσοι περισσότεροι είναι οι ανεμβολίαστοι τόσο αυξάνονται οι κίνδυνοι.

«Οργανώνουμε την άμυνα της χώρας απέναντι στην πανδημία. Βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης του κοροναϊού εδώ και δύο χρόνια. Την αντιμετωπίζουμε με πράξεις και όχι με αφορισμούς και παχιά λόγια» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην εισαγωγική του τοποθέτηση.

Ερωτηθείς σχετικά με τη λήψη πρόσθετων μέτρων εξαιτίας της έκρηξης στον αριθμό των κρουσμάτων, ο κ. Οικονόμου, ανέφερε ότι η κυβέρνηση συνεχώς εξετάζει την κατάσταση.

«Εξετάζουμε προσαρμογές με βάση την ένταση της πανδημίας. Οι όποιες αλλαγές θα αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους» είπε ο κ. Οικονόμου τονίζοντας ακόμα ότι θα σταλούν το επόμενο διάστημα SMS σε ανεμβολίαστους.

«Προσπαθούμε με κάθε διαθέσιμο μέτρο  να πείσουμε περισσότερο κόσμο να εμβολιαστεί. Εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια για ενίσχυση του συστήματος Υγείας».

Περαιτέρω επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης

«Έχουμε επισημάνει εδώ και καιρό ότι η πανδημία έχει δυναμικό χαρακτήρα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Έχουμε ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι με τον covid δεν έχουμε τελειώσει ακόμη. Όσο υπάρχουν ανεμβολίαστοι ο ιός βρίσκει πρόσφορο πεδίο εξάπλωσης. Όπως καταγράφεται από τον ΕΟΔΥ, υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών. Η αύξηση αυτή είναι πολύ μεγαλύτερη σε περιοχές που παρουσιάζουν χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη», είπε ο κ. Οικονόμου.

«Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι ο κίνδυνος διασποράς εξαρτάται από το επίπεδο της εμβολιαστικής κάλυψης κάθε περιοχής. Με απλά λόγια όσο περισσότεροι είναι οι ανεμβολίαστοι, τόσο περισσότερα είναι τα κρούσματα, οι νοσηλείες και δυστυχώς οι απώλειες. Ο κίνδυνος γίνεται πολύ μεγαλύτερος κατά τη χειμερινή περίοδο, αφενός γιατί ο ιός είναι ανθεκτικότερος στις χαμηλές θερμοκρασίες και αφετέρου διότι περιοριζόμαστε σε κλειστούς χώρους. Για όλους αυτούς τους λόγους η ανάγκη περαιτέρω επέκτασης της εμβολιαστικής κάλυψης σε εθνικό επίπεδο είναι ακόμα πιο πιεστική», υπογράμμισε.