Στον ισχυρισμό ότι δεν άκουσαν τις εντολές του Κέντρου Επιχειρήσεων της ΕΛΑΣ  να σταματήσουν την μοιραία καταδίωξη στο Πέραμα  , φαίνεται να προχωρούν ορισμένοι από τους αστυνομικούς που συμμετείχαν στο αιματηρό συμβάν το βράδυ της Παρασκευής που κόστισε την ζωή σε έναν 20χρονο.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αστυνομικοί επικαλούνται ότι δεν άκουσαν τις σχετικές υποδείξεις λόγω του θορύβου και της «αφοσίωσης» στην καταδίωξη  ή  λόγω «κενού» στις επικοινωνίες παρ΄ ότι είχαν στην διάθεση τους και τους νέους ψηφιακούς ασυρμάτους   αλλά και τους αναλογικούς.

Κάτι το οποίο διαψεύδεται από τους ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ.   Την ίδια ώρα σύμφωνα μα τις πληροφορίες του in.gr ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ Τάκης θεοδωρικάκος   (σ.σ ζήτησε   εντός πέντε ημερών σαφές πόρισμα για το τι ακριβώς συνέβη) φαίνεται προβληματισμένος και για   την μεγάλη σύγχυση που υπήρξε . Επιπλέον εξετάζει αν κι αυτή ακριβώς  η εντολή που   φαίνεται ότι δόθηκε από το επιχειρησιακό κέντρο «να αποχωρήσουν οι αστυνομικές δυνάμεις από το κυνήγι των υπόπτων»   είναι τελικώς ορθή αφού  τέτοιες επιλογές   επιτρέπουν  την αύξηση της εγκληματικότητας.

Επιπλέον πέρα από τους πυροβολισμούς σε βάρος των νεαρών επιβατών του κλεμμένου οχήματος, φαίνεται να αποδίδονται και λάθη στην   συνολικότερη ανταπόκριση αστυνομικών δυνάμεων   και γιατί δεν επελέγη να δημιουργηθεί  «φράγμα» στο εν λόγω όχημα από περιπολικά κι από άλλους ενστόλους.

Κι αντ αυτού υπήρχε μία  καταδίωξη διαρκείας σχεδόν στον …μισό Πειραιά και πλήρης αιφνιδιασμός των αστυνομικών της ΔΙΑΣ όταν ο  οδηγός του οχήματος όταν βρέθηκε εγκλωβισμένος, εμβόλισε με την όπισθεν τα δίκυκλα των αστυνομικών.

Σε μία δυσαρέσκεια που ίσως οδηγήσει   και σε αποπομπές στελεχών της ΕΛΑΣ .

Το χρονικό

Tο περιστατικό άρχισε να εκτυλίσσεται στις 11.45 μ.μ. από τη λεωφόρο Θηβών στην περιοχή του Αγ. Ι. Ρέντη, όπου οι αστυνομικοί εντόπισαν και επιχείρησαν να ελέγξουν ένα Ι.Χ. που θεωρήθηκε ύποπτο. Oταν αντελήφθη την παρουσία των  οδηγός αστυνομικών ο οδηγός ανέπτυξε ταχύτητα και προσπάθησε να διαφύγει με την καταδίωξη να καταλήγει στην περιοχή του Περάματος, όπου το όχημα ακινητοποιήθηκε .

Τότε σύμφωνα με αστυνομικούς   οι δράστες με όπισθεν αιφνιδιαστική κίνηση  εμβόλισαν πέντε δίκυκλα ομάδων ΔΙ.ΑΣ., τραυματίζοντας συνολικά επτά αστυνομικούς.

Με τουλάχιστον 4-5  αστυνομικούς να γαζώνουν με τα όπλα τους (σ.σ σύμφωνα με πληροφορίες το πυρ  ξεκίνησε από έναν υπαστυνόμο επικεφαλής  ομάδας ΔΙΑΣ) το όχημα με   τραγικό αποτέλεσμα τον θάνατο ενός 20χρονου και τον τραυματισμό ενός αλλου.

Σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες ο διοικητής της Αμεσης Δράσης κι άλλοι επιτελείς  που   είχαν  πληροφορηθεί την καταδίωξη είχε δώσει από σχετικά νωρίς την σαφή εντολή , να σταματήσει η   καταδίωξη στους δρόμους  της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά με τον κίνδυνο τραυματισμού  αστυνομικών  ή ανυποψίαστων πολιτών.  Κι  αυτό γιατί στην διάρκεια της καταδίωξης   ο οδηγός του κλεμμένου οχήματος κι οι αστυνομικοί που τον κατεδίωκαν είχαν , εκτός των άλλων, παραβιάσει τρείς φορές κόκκινο σηματοδότη με τον κίνδυνο πρόκλησης σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων.

Σύμφωνα με  σαφείς αναφορές   από τις κεντρικές υπηρεσίες της ΕΛΑΣ  «οι υπεύθυνοι   αξιωματικοί της ΔΙΑΣ ανέφεραν στο κέντρο ότι ενημερώθηκαν για τις εντολές (σ.σ περί διακοπής της επιχείρησης) κι έδωσαν την εικόνα ότι θα σταματήσουν». Όμως   τελικώς φαίνεται να υπήρξε ασυνεννοησία και η καταδίωξη συνεχίστηκε από μοτοσικλετιστές της ΔΙΑΣ με τα προαναφερόμενα δραματικά επακόλουθα. ΚΙ έτσι επτά λεπτά μετά την εντολή για να δοθεί τέλος στο ανθρωποκυνηγητό , έδωσαν σήμα ότι στο Πέραμα έπεσαν πυροβολισμοί».

Δεν ακούσαμε…

Με αστυνομικούς που συμμετείχαν στην συμπλοκή να υποστηρίζουν ότι «δεν άκουσαν ποτέ εντολή  από   Κέντρο Επιχειρήσεων   να σταματήσουν την επιχείρηση σύλληψης των επιβατών του κλεμμένου αυτοκινήτου» . Συμπληρώνοντας ότι αν είχαν ακούσει την εντολή δεν είχαν λόγο να συνεχίσουν την καταδίωξη.  Όμως οι επιτελείς της ΕΛΑΣ δήλωναν κατηγορηματικά το αντίθετο.

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές-δεν υπήρχε διασταύρωση μέχρι το βράδυ του Σαββάτου-   φαίνεται να έχει διατυπωθεί ο επιπλέον ισχυρισμός   αστυνομικών της ΔΙΑΣ ότι ύστερα από τους πρώτους πυροβολισμούς που έριξε ο επικεφαλής αστυνομικός δημιουργήθηκε σύγχυση κι είχαν την εντύπωση κι ότι οι επιβάτες του οχήματος ανταπέδιδαν  τα πυρά. Κάτι που   ασφαλώς δεν συνεβη.

Σημειώνεται ότι αυτό είναι περίπου το  δέκατο περίπου  τραγικό συμβάν την  τελευταία 30ετία με αστυνομικούς να προκαλούν σοβαρούς τραυματισμούς   η θανάτους στην διάρκεια καταδίωξης υπόπτων , γιατί δεν σταμάτησαν σε αστυνομικό μπλόκο ή και γιατί κτύπησαν υπηρεσιακό όχημα. Στις 24 Οκτωβρίου 2001 στο Ζεφύρι  αστυφύλακας της Άμεσης Δράσης πυροβόλησε στο κεφάλι 21χρονο αθίγγανο επειδή δεν σταμάτησε σε μπλόκο, σε μία αιματηρή ενέργεια που έχει ομοιότητες με αυτή του Περάματος κι είχε προκαλέσει πλήθος κινητοποιήσεων.