Στο κοινό όραμα Ελλάδας και Κύπρου για την ειρήνη και την ασφάλεια αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μετά τη συνάντησή του με τον κύπριο ομόλογό του κ. Κωνσταντίνο Πετρίδη, όπου αναφέρθηκαν στους άρρηκτους δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες.

Κοινό όραμα

«Πορευόμαστε με σταθερή πυξίδα το κοινό όραμα για ειρήνη, ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία του Ελληνισμού και ολόκληρης της περιοχής μας. Εργαζόμαστε συνετά και αταλάντευτα για να αποτελούμε βασικούς παράγοντες ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, με οδηγό το διεθνές δίκαιο. Στο πλαίσιο αυτό, ακολουθούμε πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και οικοδομούμε ισχυρές συμμαχίες, όπως πιστοποιήθηκε, επανειλημμένα, το τελευταίο διάστημα. Πιστοποιήθηκε με την 5ετή επέκταση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ, στην οποία γίνεται – για πρώτη φορά – ειδική μνεία στην ανάγκη σεβασμού των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, το οποίο αναγνωρίζεται ως εθιμικό δίκαιο που δεσμεύει όλα τα κράτη.

Πιστοποιήθηκε με τη Συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας, με κύριο πυλώνα την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια, η οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, θωρακίζοντας τη χώρα μας έναντι απειλών και αναβαθμίζοντας την αποτρεπτική ισχύ της.” σημείωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Για την πανδημία και τα μέτρα στήριξης

Στις προκλήσεις αυτές, η Ευρώπη τούτη τη φορά – σε αντίθεση με τον τρόπο διαχείρισης της οικονομικής κρίσης πριν από μια δεκαετία – επέδειξε γρηγορότερα αντανακλαστικά, μεγαλύτερη ευθύνη και περισσότερη αλληλεγγύη, λαμβάνοντας σημαντικές αποφάσεις:

-Ήρθησαν δημοσιονομικοί στόχοι και περιορισμοί.

-Έγινε πιο ευέλικτο το πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις και τις δημόσιες συμβάσεις.

-Ελήφθησαν μέτρα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που προσφέρουν μια ισχυρότατη δόση στήριξης στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

-Ενεργοποιήθηκε ένα πακέτο μέτρων, ύψους 540 δισ. ευρώ, για τη στήριξη εργαζομένων, επιχειρήσεων και κρατών.

-Υιοθετήθηκε το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 750 δισ. ευρώ.

-Η Ελλάδα αξιοποίησε όλες τις παραπάνω αποφάσεις και, σε συνδυασμό με την εφαρμογή εθνικών πολιτικών, άπλωσε ένα ευρύ «δίχτυ» προστασίας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, παρέχοντάς τους άμεση και αποτελεσματική στήριξη από τον αντίκτυπο της πανδημίας, όπως έχει αναγνωριστεί εντός και εκτός συνόρων.

Αποτελέσματα

Όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας «Συνολικά, υλοποιήσαμε μέτρα ύψους 42,7 δισ. ευρώ την περίοδο 2020-2022, ώστε να απορροφηθούν οι κραδασμοί της υγειονομικής κρίσης και να υλοποιηθούν αναπτυξιακές παρεμβάσεις. Καταφέραμε, έτσι, παρά τις αντιξοότητες, να επιτύχουμε συγκεκριμένα, απτά αποτελέσματα».

Αποτελέσματα που επιβεβαιώνουν την ορθότητα και την αποδοτικότητα της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής και αντανακλώνται, μεταξύ άλλων:

-στην ισχυρή ανάκαμψη,

-στην αύξηση των εξαγωγών,

-στην υλοποίηση σημαντικών ξένων επενδύσεων,

-στη μείωση της ανεργίας,

-στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων,

-στη μείωση του κόστους δανεισμού σε ιστορικά χαμηλά,

-στη βελτίωση της θέσης της χώρας στον διεθνή Δείκτη Ανταγωνιστικότητας,

-στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας.

Πηγή ot.gr