Την προώθηση πέντε νέων μέτρων για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Επεσήμανε πως «Η αντιμετώπιση του δημογραφικού εξακολουθεί να παραμένει μια πολύ υψηλή προτεραιότητα της κυβέρνησης. Προωθούμε πέντε νέα μέτρα κοινωνικού περιεχομένου για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος που αφορούν:

1.Την προώθηση εναλλακτικών μορφών φύλαξης παιδιών μέσα από το νέο πρόγραμμα «νταντάδες της γειτονιάς», σε περιοχές που δεν υπάρχουν βρεφονηπιακοί σταθμοί.

2.Τη δημιουργία μονάδων παιδικής μέριμνας σε 120 μεγάλες επιχειρήσεις με δαπάνες του Ταμείου Ανάκαμψης. Σε πρώτη φάση θα μπορούν να καλυφθούν 2.500 μικρά παιδιά.

3.Τη χρηματοδότηση με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης της δημιουργίας 50.000 νέων θέσεων για βρέφη και νήπια σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και την παράλληλη προώθηση της δημιουργίας 150 νέων Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών.

4.Τη στήριξη -επίσης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης- με στοχευμένα προγράμματα απασχόλησης σε μητέρες που μένουν εκτός αγοράς εργασίας, προκειμένου να μεγαλώσουν τα παιδιά τους. Ήδη ανακοινώθηκε ειδικό πρόγραμμα για 10.000 νέες θέσεις εργασίας στο οποίο οι άνεργες μητέρες θα έχουν προνομιακή μεταχείριση.

5. Μέσω της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που έχουμε προωθήσει για τη νέα γενιά μπαίνει φρένο στην υπερβολική έκθεση του συστήματος στον δημογραφικό κίνδυνο, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζονται υψηλότερες συντάξεις για τους νέους. Το νέο σύστημα θα ισχύσει για αυτούς που εισέρχονται στην αγορά εργασίας από 1/1/2022 και, εφόσον το επιθυμούν, για τους νέους κάτω των 35 ετών».