Αρχισαν από χθες τα ραντεβού της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τους Θεσμούς, με αντικείμενο τη 12η αξιολόγηση και κεντρικό πυρήνα των συνομιλιών το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού – όπου και θα κλειδώσουν τα περιθώρια για νέες ενδεχόμενες παρεμβάσεις ελαφρύνσεων. Η εν εξελίξει αξιολόγηση αποτελεί ταυτόχρονα κρίσιμο τεστ ενόψει και της επίτευξης του στόχου για έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία τον Ιούνιο. Κατά τα μέσα Νοεμβρίου αναμένεται η ετυμηγορία των δανειστών και εφόσον είναι θετική θα ξεκλειδώσει τη δόση των 743 εκατ. ευρώ στο Eurogroup της 6ης Δεκεμβρίου.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2022 εστάλη επίσης στην Κομισιόν όπου και σε αυτό παραμένουν οι προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών για ανάπτυξη 6,1% φέτος και 4,5% το 2022, αν και τα στοιχεία εκτέλεσης προμηνύουν πιο δυναμική ανάπτυξη για το 2021. Το σχέδιο αναφέρει τα πρόσφατα μέτρα έναντι των ανατιμήσεων ενώ στο τραπέζι βρίσκεται το λεγόμενο αναπτυξιακό μέρισμα, από το οποίο θα προκύψουν τα νέα κυβερνητικά μέτρα.

Κατά τη διήμερη συνάντηση μπαίνουν βασικά θέματα όπως το αγκάθι της μείωσης των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, η εξυγίανση του τραπεζικού τομέα, η διαχείριση της μείωσης των κόκκινων δανείων και οι ιδιωτικοποιήσεις. Κατά την προηγούμενη θετική έκθεση των Θεσμών – που αφορούσε την 11η αξιολόγηση – γινόταν αναφορά για πρόοδο και καταγράφονταν κάποιες καθυστερήσεις σε τομείς όπως στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, στη Δικαιοσύνη, στη θέσπιση νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και στην υγεία. Σχετικά με τον τραπεζικό τομέα, στο επίκεντρο θα τεθεί η πορεία μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η υλοποίηση του νέου πτωχευτικού νόμου. Σχετικά με το δεύτερο αναμένεται η δημιουργία του Φορέα Απόκτησης Ακινήτων που η λειτουργία του δρομολογείται για το 2022.

Στο δημοσιονομικό μέτωπο στο επίκεντρο είναι οι εξελίξεις από την ενεργειακή κρίση και οι παρεμβάσεις κατά της ακρίβειας, δεδομένου ότι οι πιέσεις θα διατηρηθούν έως το δεύτερο τρίμηνο του 2022. Η πορεία των εσόδων έως σήμερα προκαλεί αισιοδοξία και σύμφωνα με το υπουργείο αποτελεί ισχυρή ένδειξη για ταχύτερη του προβλεπομένου ανάκαμψη το 2021. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στο 9μηνο η άνοδος σε σχέση με τον στόχο των εσόδων είναι 900 εκατ. ευρώ, ενώ τον Σεπτέμβριο ανήλθαν σε 5.012 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 1.127 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου.

ΕΝΦΙΑ

Ο νέος σχεδιασμός για τον ΕΝΦΙΑ αποτελεί επίσης ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης με τους Θεσμούς. Ο φόρος αλλάζει από το 2022 και στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται τη νέα κλίμακα υπολογισμού του φόρου ακινήτων, στην οποία έχει ενσωματωθεί ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ και παράλληλα τρέχουν διάφορα μοντέλα με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε όλη τη χώρα. Το βασικό σχέδιο αναμένεται να βρεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων ενώ το νομοσχέδιο με τις διατάξεις του νέου φόρου ακινήτων αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στα τέλη Νοεμβρίου. Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα αποδίδει στο ελληνικό Δημόσιο 2,5 δισ. ευρώ, όσα ακριβώς αναμένεται να αποδώσει και ο ΕΝΦΙΑ του 2021. Στόχος του επιτελείου είναι ο περιορισμός ή και η πλήρης εξουδετέρωση των επιβαρύνσεων από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών και η ελάφρυνση των περισσότερων φορολογουμένων.

Χρέος

Η έκθεση για την 12η αξιολόγηση, η οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τον Νοέμβριο, θα συνοδεύεται από νέα έκθεση βιωσιμότητας του χρέους, για το οποίο θέμα αναφέρθηκε και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ μετά τη συνεδρίαση του τελευταίου Eurogroup. Τόνισε ότι η οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλότερη από ό,τι προβλεπόταν. Επισήμανε την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις και παρατήρησε ότι το επίπεδο του δημόσιου χρέους είναι υψηλότερο από ό,τι πριν από την πανδημία και ότι θα πρέπει να παρακολουθείται προσεκτικά.