O Ολυμπιακός εντυπωσίασε στην πρεμιέρα της διοργάνωσης, έχοντας μπει δυναμικά στη σεζόν. Η σύγκρουση με τη Ρεάλ είναι μια καλή ευκαιρία για να αξιολογήσει τις πραγματικές δυνατότητες του συνόλου την τρέχουσα περίοδο.

Η ομάδα του Μπαρτζώκα έχει ξεκινήσει τη χρονιά  με το πόδι κολλημένο στο γκάζι. Οι ερυθρόλευκοι ήταν εξαιρετικοί απέναντι στη Μπασκόνια αποδίδοντας πολύ καλό μπάσκετ ενώ κέρδισαν με μεγάλη διαφορά και την ΑΕΚ εντός συνόρων. Αυτή είναι η μια ανάγνωση. Η άλλη, υπογραμμίζει τις ελλείψεις της προβληματικής αυτήν την περίοδο ομάδας του Ιβάνοβιτς και το σημαντικό χρονικό διάστημα (30’) που η ΑΕΚ κόντραρε στα ίσια τους Πειραιώτες. Η ουσία είναι όμως (και ανεξάρτητα από την ανάγνωση που επιλέγει να κρατήσει ο καθένας) ότι ο Ολυμπιακός βγάζει υγεία και έχει την αγωνιστική βάση για να πιάσει υψηλά αγωνιστικά standards μέσα στη σεζόν. Αυτό είναι δεδομένο. Το τι θα γίνει στη συνέχεια, είναι μια τελείως διαφορετική ιστορία.

Ολυμπιακός-Ρεάλ με Live Streaming*, 0% γκανιότα** & MatchCombo στη Stoiximan!

Το σπουδαίο ποιοτικό βάθος των Μαδριλένων

Η Ρεάλ εντυπωσίασε επίσης στην πρεμιέρα, περνώντας «επάνω» από την πρωταθλήτρια Αναντολού στη Μαδρίτη. Στην ισπανική πρωτεύουσα, ο Πάμπλο Λάσο τρέχει το κορυφαίο μπασκετικό πρόγραμμα της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια. Ο Βάσκος κόουτς βρίσκεται στη Μαδρίτη από το 2011, έχοντας καταφέρει να εμφυσήσει και πάλι στη «Βασίλισσα» τον χαρακτήρα νικητή που της έλειπε πριν την έλευση του και την αύρα της υπεροχή στα μεγάλα ματς (στοιχείο που την ακολουθούσε στο ένδοξο παρελθόν) ενώ παράλληλα πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό την αποτελεσματικότητα με την οποία η Ρεάλ αναπτύσσει νέα παιδιά, ετοιμάζοντας τα για την υψηλότερη βαθμίδα ανταγωνισμού.

Είναι τέτοιο το επίπεδο της δουλειάς στον οργανισμό (σε κάθε πόστο), που επιτρέπει στη «Βασίλισσα» να μένει πλήρως ανταγωνιστική σε χρονιές που φέρουν την ταμπέλα της (μερικής) ανοικοδόμησης όπως η περυσινή. Φέτος οι Ισπανοί πρόσθεσαν κομμάτια που έλειπαν και πλέον είναι έτοιμοι να κοιτάξουν ξανά ψηλά. Το ποιοτικό τους βάθος είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο ομάδων όπως η ΤΣΣΚΑ ή η Αναντολού και μόνο αυτό της Μπαρτσελόνα μπορεί να θεωρηθεί ισάξιο. Μένει να δούμε που θα φτάσει το ομαδικό performance των Μαδριλένων φέτος. Αυτό είναι άλλωστε που μετράει και καθορίζει την τύχη ενός συνόλου. Τα υπόλοιπα απλά δημιουργούν τις προϋποθέσεις.

Να παίξει το μπάσκετ του

Ο Ολυμπιακός έχει τις προδιαγραφές για να βάλει δύσκολα στη Ρεάλ Μαδρίτης. Είναι από τις ελάχιστες ομάδες που το κάνει παραδοσιακά άλλωστε. Το δίδυμο Σλούκα-Ουόκαπ δείχνει ότι μπορεί να είναι ένα από τα καλύτερα στη διοργάνωσης σε όρους decision-making (στο κομμάτι της απόφασης δηλαδή), ο Βεζένκοφ ένας από τους αποτελεσματικότερους σκόρερ και ο συνδυασμός μεγέθους-δύναμης του διδύμου Fall-Martin δίνει μια κάποια αισιοδοξία ότι μπορεί να ματσάρει την κορυφαία ίσως δυάδα πραγματικών σέντερ στη διοργάνωση (Ταβάρες-Πουαριέ).

Ο κόουτς Λάσο έχει ένα κενό αυτήν την περίοδο στη θέση «4» (αν και ο όρος «κενό» για ένα τέτοιο ρόστερ είναι μάλλον αδόκιμος) και αυτό αφορά την απουσία των τραυματιών Τόμπκινς και Ράντολφ. Πρόκειται για δύο αθλητές που όλοι γνωρίζουμε το πόσο σημαντικοί είναι για τη Ρεάλ, ειδικά στα κρίσιμα ματς. Οι Μαδριλένοι (δεν το συνήθιζαν) δείχνουν την τάση να χαμηλώσουν, έστω για λίγα λεπτά,  για να ματσάρουν αυτές τις απουσίες χρησιμοποιώντας στη θέση του PF τους wings, όπως οι Ρούντι, Τέιλορ, Χάνγκα, Αμπάλντε. Τους το επιτρέπει η παρουσία δύο μεγάλων κορμιών στη θέση «5».

Fantasy τουρνούα για το Ολυμπιακός-Ρεάλ & δωρεάν* Fantasy για τους πέντε αγώνες της Παρασκευής μόνο στη Stoiximan!

Οι γηπεδούχοι θα πρέπει να μπουν στην αναμέτρηση για να παίξουν το μπάσκετ τους. Να κάνουν το δικό τους παιχνίδι. Έχουν τα εργαλεία να δώσουν stops σε παίχτες-κλειδιά των Ισπανών όπως ο Ερτέλ ή ο Πουαριέ. Είναι πολύ σημαντικό για τους παίχτες του Γιώργου Μπαρτζώκα να μπουν από την αρχή στις γραμμές πάσας των Μαδριλένων, ποτίζοντας τη σκέψη τους με ανασφάλεια, κατάσταση που θα επηρεάσει την κυκλοφορία της μπάλας και εν τέλει την περιφερειακή εκτέλεση της Ρεάλ. Σε δημιουργούς όπως ο Ερτέλ και ο Γιούλ οφείλεις να κάνεις ξεκάθαρο από το ξεκίνημα ότι τους απαγορεύεις να πάνε οπουδήποτε αυτοί θελήσουν με τη μπάλα (με αυτόν τον τρόπο τεστάρουν την άμυνα σου). Κομβικής σημασίας επίσης για την ελληνική ομάδα  θα είναι να μπορέσουν οι «ενδιάμεσοι» παίχτες του Γιώργου Μπαρτζώκα (Ντόρσεϊ-Λαρεντζάκης-Μακίσικ-Παπανικολάου-Ζαν Σαρλς) να κερδίσουν προσωπικές μονομαχίες επάνω στη μπάλα και μακριά από αυτήν. Αυτές οι μικρές «μάχες» θα θέσουν το τέμπο στην αναμέτρηση και θα καθορίσουν τις ευκαιρίες και τη δυναμική των ερυθρολεύκων στο επιθετικό transition. Δεν θα είναι καθόλου εύκολο να επικρατήσουν οι ερυθρόλευκοι απέναντι σε αυτό το σύνολο χωρίς έξτρα πόντους στο ανοιχτό γήπεδο.

Ο Ολυμπιακός τεστάρει τις δυνατότητες του αντιμετωπίζοντας μια ομάδα της «ελίτ». Της βαθμίδας ανταγωνισμού όπου ο ίδιος φιλοδοξεί να επιστρέψει σύντομα. Οι ερυθρόλευκοι έχουν τη φρεσκάδα και τη δυναμική στο ενεργειακό κομμάτι αυτήν την περίοδο για να ανταγωνιστούν ένα πιο ποιοτικό (σε όρους ατομικού ταλέντου) σύνολο όπως αυτό των Μαδριλένων. Οφείλουν να είναι επιθετικοί και στις δύο πλευρές του γηπέδου, παράγοντας λάθη με την άμυνα τους. Σημαντικό τεστ για τους γηπεδούχους θα αποτελέσουν οι καταστάσεις μισού γηπέδου όπου θα χρειαστεί έξτρα ώθηση από τον Ντόρσεϊ (έκανε μια σπουδαία εμφάνιση στο Τελ Αβίβ πέρυσι απέναντι στη Ρεάλ). Οι ερυθρόλευκοι χρειάζεται να προετοιμαστούν καλά, να μπουν δυνατά και να το απολαύσουν. Η βραδιά αυτή θα προσφέρει αρκετές χρήσιμες πληροφορίες και μαζί μια απαραίτητη ένεση αυτογνωσίας.

Hoopfellas.gr για το Stoiximan Blog

*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις.

**Αφορά μόνο την επιλογή “Νικητής Αγώνα” πριν την έναρξη της αναμέτρησης. Διαθέσιμο σε επιλεγμένους αγώνες.