Παρακολουθήστε live την συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα από την 85η ΔΕΘ.

Για τα ελληνοτουρκικά

13:52 – «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει έλλειμμα εθνικής στρατηγικής», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θύμισε την στάση της κυβέρνησης στο επεισόδιο του προηγούμενου διαστήματος στη Μεσόγειο με το επιτελείο Μητσοτάκη να λέει ότι το θέμα είναι της Γαλλίας. Επίσης, ανέφερε ότι αντίστοιχη υποτονική στάση υπήρχε και στις βόλτες του Oruc Reis στο Αιγαίο.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι είχε προτείνει η χώρα να αξιοποιήσει τις διαπραγματεύσεις για την τελωνειακή ένωση ΕΕ και Τουρκίας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη «είναι στη λογική βλέποντας και κάνοντας», ενώ σημείωσε ότι χρειάζεται εθνική στρατηγική «που να υπερασπίζεται στο πεδίο τα κυριαρχικά δικαιώματα και με προοπτική τη λύση των διαφορών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

Για την επιλογή Πλεύρη και την στήριξη σε Μπογδάνο

13:46 – Την επιλογή Πλεύρη για υπουργό Υγείας, που έχει αντισημιτικές και ρατσιστικές θέσεις που δεν έχει αλλάξει, «καυτηρίασε» ο Αλέξης Τσίπρας. Μάλιστα, θύμισε ότι ο νέος υπουργός ήταν κατά των εμβολίων στην περίπτωση του H1N1. Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για «αθλιότητα Μπογδάνου» που δημοσιοποίησε τα ονόματα νηπίων.

«Αθλιότητα» χαρακτήρισε ότι την ίδια μέρα με το περιστατικό με τον Μπογδάνο, ο κ. Μητσοτάκης δεν βρήκε μια κουβέντα να πει για το θέμα, ενώ φωτογραφήθηκε μαζί με τον Μάκη Βορίδη κατά την πολιτογράφηση του Άλεξ Αντετοκούνμπο και της μητέρας του «όταν έχει φέρει διατάξεις που κανένας άλλος δεν μπορεί να πολιτογραφηθεί Έλληνας».

13:44 – Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να μιλάει για το πολιτικό κέντρο όταν έχει υπουργοποιήσει τρία στελέχη του ΛΑΟΣ. «Ίσως το μόνο που μένει είναι να κάνει υπουργό» και τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ψευτοκουτσαβακισμοί»

13:41 – «Δεν θα γίνω Μητσοτάκης» επανέλαβε ξανά ο Αλέξης Τσίπρας μετά από νέα ερώτηση για τις εκλογές. «Δεν είναι στην κουλτούρα μου, στη δική μου αντίληψη να ασκώ μια τέτοια αντιπολίτευση». «Αν έχει το θάρρος ο κ. Μητσοτάκης ας προχωρήσει». Θέλει να προλάβει μια φθορά που παρατηρεί ο κ. Μητσοτάκης, είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Μάλιστα, είπε ότι ο πρωθυπουργός κάνει «ψευτοκουτσαβακισμούς», ενώ δεν ήθελε να πάρει μέρος σε τηλεμαχία.

«Αυτές οι λεκτικές υπερβάσεις, οι ψευτοκουτσαβισμοί και μαγκιές που θυμίζουν παιδιά του δημοτικού δεν αναδεικνύουν πυγμή. Καμιά φορά αναδεικνύουν αδυναμία. Θα του συνιστούσα να είναι πιο φειδωλός σε ψευτοκουτσαβακισμούς αυτός που προεκλογικά κρύφτηκε από φέις του φέις αντιπαράθεση. Και μιλάει για γαλοπούλες και αρνιά;», είπε ο κ. Τσίπρας.

Για το ποιοι θα συμμετέχουν σε μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ

13:38 – Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι στην κυβέρνησή του θέλει να έχει προσωπικότητες που έχουν αναδειχθεί μέσα από την κοινωνία. «Είμαι αποφασισμένος, είναι δέσμευση», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, να μην έχει μόνο στελέχη του κόμματος σε μια τέτοια κυβέρνηση. «Γι’ αυτό μιλήσαμε για μια νέα αρχή με την κοινωνία».

13:34 – Στη συνέχεια μετά από ερώτηση αναφέρθηκε ξανά στο brain drain. Αναφέρθηκε, μάλιστα, στο ταξίδι του στη Σουηδία όπου είχε βρεθεί ως πρωθυπουργός και του είχαν πει ότι σε όλα τα νοσοκομεία ακούγονται ελληνικά. Πρότεινε ριζική ανακατανομή πόρων και αύξηση των μισθών για να μείνουν οι νέοι εδώ, ενώ τόνισε ότι το νέο ΕΣΥ που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κοστολογημένες προτάσεις.

Για το οικονομικό πρόγραμμα και τη μεσαία τάξη

13:26 – Ως «ένα φάντασμα που πλανιέται πάνω από τη χώρα» χαρακτήρισε τη μεσαία τάξη ο Αλέξης Τσίπρας αφού τόνισε ότι χρειάζεται να προσδιοριστεί με αφορμή αυτά που δήλωσαν τα στελέχη της κυβέρνησης τις τελευταίες μέρες, αλλά και το μέτρο που αποφάσισε η κυβέρνηση για τις γονικές παροχές. «Για το 0,4% των Ελλήνων» ενδιαφέρεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε ο κ. Τσίπρας. «Δεν ξέρω πολλούς ανθρώπους γύρω μου που να έχουν τέτοιο πλούτο», «ίσως ο κύκλος του κ. Μητσοτάκη», «αυτό είναι ανήθικο», είπε ο Αλέξης Τσίπρας για τη μεταβίβαση της ακίνητης περιουσίας.

«Αν ήθελε φοροελαφρύνσεις για την πλειοψηφία της μεσαίας τάξης, ας νομοθετούσε την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Ας καταργούσε το τέλος του επιτηδεύματος», υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός.

Για τις συνεργασίες που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ

13:23 – Σε ερώτηση που του έγινε για το με ποια κόμματα θα συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι στοίχημα είναι να αποκτήσει η χώρα μια προοδευτική κυβέρνηση με στόχο να κρατηθεί η κοινωνική συνοχή. Σημείωσε ακόμα ότι θα πρέπει να μην υπάρξουν εκβιασμοί μετά τις εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε για μια τέτοια προοδευτική κυβέρνηση αν το κόμμα του κερδίσει τις εκλογές.

«Πριν και μετά τις εκλογές μεσολαβεί ένα κρίσιμο γεγονός. Η λαϊκή ετυμηγορία, η έκφραση των πολιτών. Αυτό θα κρίνει τις προϋποθέσεις και ο καθένας και καθεμιά θα αναλάβει τις ευθύνες του», είπε ο κ. Τσίπρας.

13:20 – Για το ίδιο θέμα, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι χρειάζεται να πείσουμε τους πολίτες να εμβολιαστούν, ενώ επισήμανε ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι κάτι που θα ήταν το τελευταίο μέτρο. «Ναι στη ζωή και τον εμβολιασμό όχι σε μια λογική αυταρχισμού και διχασμού που θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα», είπε ο κ. Τσίπρας. «Να πειστούν και οι τελευταίοι να εμβολιαστούν».

Για τον κοροναϊό

13:16 – Για τον κοροναϊό, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η δυσμενής πραγματικότητα είναι ότι «η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια σε κρούσματα και δεύτερη σε θανάτους» με βάση τα στατιστικά στοιχεία. «Αυτή η δυσμενής πραγματικότητα έχει αιτίες. Κάποιοι δεν πέτυχαν το στόχο τους. Δεν γίνεται τη θετική εξέλιξη να την πιστώνεται ο Μωυσής και την αποτυχία οι πολίτες.

Ο εμβολιασμός πολύ σημαντικό όπλο και ελπίδα, αλλά δεν έχει προχωρήσει. Είναι αρκετά χαμηλά τα νούμερα και δυστυχώς φαίνεται ότι έχει επιπεδωθεί η καμπύλη. Υπάρχουν και γι’ αυτό ευθύνες. Το βασικό πρόβλημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι ότι έχει χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και δεν μπορεί να πείσει», είπε ο κ. Τσίπρας.

13:14 – O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε ερώτηση που του έγινε για το γιατί δεν ζητάει εκλογές, κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «αν έχει το θάρρος» να τις προκηρύξει. «Έχω απαντήσει πολλές φορές σε παρόμοιο ερώτημα. Εγώ δεν θα γίνω Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης απέδειξε ότι παραμένει Μητσοτάκης. Έχει την ευθύνη να προκαλέσει όποτε επιθυμεί εκλογές».

13:10 – Ο Αλέξης Τσίπρας σε ερώτηση που του έγινε για τους νέους σημείωσε ότι το βασικό που χρειάζεται να αντιμετωπιστεί είναι το brain drain. «Οι νέοι δεν θέλουν gigabytes και χαρτζιλίκια. Θέλουν όραμα για να μείνουν στη χώρα και να εργαστούν με αξιοπρεπείς μισθούς».

13:06 – Ξεκίνησε η συνέντευξη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης