Ο ομοσπονδιακός τεχνικός της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου, Τζον Φαν Σιπ, μίλησε μετά το νικηφόρο παιχνίδι της Ελλάδας κόντρα στη Σουηδία, τονίζοντας μεταξύ άλλων την ανάγκη να ταυτιστεί ο κόσμος με το ελληνικό ποδόσφαιρο και την Εθνική.

Παράλληλα, δεν παρέλειψε να εκφράσει την άποψή του όσον αφορά τη δομή του ελληνικού πρωταθλήματος με τους ξένους και τους έλληνες παίκτες, ενώ υποστήριξε πως, με εξαίρεση το «Γεώργιος Καραϊσκάκης» και τον Ολυμπιακό, τα ελληνικά γήπεδα είναι άδεια.

Αναλυτικά τα όσα είπε ο ολλανδός προπονητής:

«ΟΚ. Νομίζω πως είναι ένα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα σε ένα καθοριστικό παιχνίδι. Ήταν μια φανταστική προσπάθεια. Χρειαστήκαμε και λίγη τύχη. Αφού… επιβιώσαμε στο πρώτο διάστημα στο παιχνίδι, επανήλθαμε και αξίζαμε να κερδίσουμε. Παίξαμε με μαχητικό πνεύμα και παρά τις δυσκολίες που είχαμε τις τελευταίες ημέρες και γενικά. Υπάρχουν μεγάλες απαιτήσεις από όλους. Ρεαλιστικά έχουμε πέντε-έξι μεγάλες ομάδες από την ελληνική Λίγκα που έχουμε να επιλέξουμε συγκεκριμένους παίκτες. Έχουμε 2 ομάδες στην Ευρώπη. Εάν τα δείτε αυτά, είναι μια φανταστική προσπάθεια. Δεν είναι όπως το 2004 που υπήρχε μεγάλη ποιότητα παικτών και επέλεγε ο τότε προπονητής μεταξύ 24-25 παικτών και είχε 3 ομάδες η χώρα στο Champions League. Δε λέω πως σήμερα δεν έχουμε ποιοτικούς παίκτες στη διάθεσή μας. Πρέπει να αλλάξει η δομή στο πρωτάθλημα και όχι να φέρνουμε ξένους Γ’ (πιο χαμηλούς) κατηγορίας, αλλά να στηρίζουμε τους νέους Έλληνες. Με εξαίρεση τον Ολυμπιακό που γεμίζει το γήπεδό του έχουμε άδεια γήπεδα. Ο κόσμος δεν μπορεί να συνδεθεί με παίκτες και αυτό πρέπει να αλλάξει. Ο κόσμος έχει ανάγκη να ταυτιστεί με το ελληνικό ποδόσφαιρο και την Εθνική.

Νομίζω ότι πήγαμε καλά αμυντικά. Και οι τρεις στόπερ πίσω ήταν καλοί. Είχαμε μελετήσει τους επικίνδυνους παίκτες της Σουηδίας και είχαμε δει το ματς με την Ισπανία. Στην αρχή είχαμε κάποια προβλήματα, αλλά συνολικά πήγαμε καλά στην άμυνα ως ομάδα. Δε δώσαμε πολλά περιθώρια στους επιθετικούς της σουηδικής ομάδας.

Πρέπει να ρωτήσετε το διαιτητή για το χρόνο. Ίσως να έλεγα το ίδιο εάν έχανα (όπως είπε ο τεχνικός των Σουηδών). Εάν είχαμε χάσει. Εμείς θέλαμε το αποτέλεσμα και τα δώσαμε όλα. Προτιμώ να εστιάζω στη δική μου ομάδα. Παλέψαμε πολύ και αξίζαμε τη νίκη. Παίξαμε ο ένας για τον άλλον και θυσιάστηκε ο κάθε παίκτης μας για τον άλλον.

Κάθε παιχνίδι είναι διαφορετικό. Δεν πρέπει να έχουμε ψευδαισθήσεις και μην έχουμε αυταπάτες. Δεν είμαστε στο επίπεδο της ομάδας του 2004. «Χτίζουμε» μια ομάδα και είναι σε μια διαδικασία. Το Κόσοβο δεν είναι τόσο εύκολος αντίπαλος. Ίσως είχαμε παραπάνω χώρο στην επίθεση, επειδή παίζει έτσι η Σουηδία. Εάν δούμε αυτό το παιχνίδι, όλοι μου έκαναν κριτική, αλλά ας δούμε τι έχει γίνει με το ελληνικό ποδόσφαιρο και τις ομάδες. Ας δούμε από πού επιλέγουμε παίκτες. Και εγώ από πού επιλέγω και αυτός που θα έρθει μετά από μένα. Δεν έχουμε παίκτες να επιλέξουμε. Αυτό είναι που πρέπει να μας προβληματίσει και όχι οι βαθμοί. Να προωθήσουμε τους νέους έλληνες παίκτες. Εάν θέλει η Ελλάδα να επανέλθει στο υψηλότερο επίπεδο, πρέπει να αλλάξουν δραστικά τα πράγματα στο ελληνικό πρωτάθλημα και το ποδόσφαιρο.

Η Εθνική είναι μια ομάδα που τα παιδιά δεν έχουν παίξει τόσο μαζί, σε αντίθεση με τη Σουηδία που παίζουν μαζί τα παιδιά εκεί καιρό. Είχαμε και αλλαγές λόγω τραυματισμών και δεν έχουμε μεγάλη «δεξαμενή» παικτών. Είναι μια φανταστική προσπάθεια των παιδιών. Πρέπει να έχουμε πίστη στην ομάδα και να στηρίξουμε την Εθνική ακόμα και εάν δεν πάνε καλά τα αποτελέσματα, και αναφέρομαι και εκτός από τους φιλάθλους και στους ρεπόρτερ που είναι γύρω από την ομάδα.

Κρατάμε την αγωνιστική εικόνα μας. Τρομερή προσπάθεια από τα παιδιά. Σπουδαία ομαδική προσπάθεια. Μετά το ξεκίνημα, που δεν ήταν τόσο καλό, ήμασταν στο ίδιο επίπεδο και ακόμα πιο καλοί από τους Σουηδούς κάποιες φορές. Και εμείς είχαμε τύχη και ο αντίπαλος. Ίσως να μπορούσαμε να βάλουμε τρίτο γκολ στις καθυστερήσεις. Ξέρουμε πως μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί. Αυτή η ομάδα θέλει χρόνο και πίστη. Δεν είμαστε στην κορυφή. Θέλουμε χρόνο και στήριξη».