Oι αναγνώστες της στήλης γνωρίζουν ότι παρακολουθούμε τις οικονομικές εξελίξεις εβδομάδα – εβδομάδα και μήνα – μήνα (ΟΤ) ανιχνεύοντας τις θετικές αλλά ιδιαίτερα τις αρνητικές δυνάμεις που παρατηρούνται στο οικονομικό περιβάλλον και μπορούν να δημιουργήσουν ανατροπές.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις μπαίνουμε σε ένα φθινόπωρο με την οικονομική δραστηριότητα να δείχνει σημάδια θερμής επανεκκίνησης. Γι’ αυτό εξάλλου πιέζονται και οι τιμές παγκοσμίως. Αυτό συμβαίνει παρ’ όλη την απίστευτη (σε σύγκριση με τα προηγούμενα κύματα) αύξηση σε μολύνσεις του COVID. Ευτυχώς οι θάνατοι δεν αυξάνονται δραματικά προφανώς λόγω των εμβολιασμών των πιο ευάλωτων πληθυσμών.

Οι δείκτες ανάκαμψης την εβδομάδα που πέρασε επανήλθαν στην ανοδική τους πορεία και στην Ελλάδα και την ευρωζώνη παρ’ όλη την επιδείνωση του υγειονομικού τομέα, με την αγορά εργασίας και την κατανάλωση να επανακάμπτουν.

Στις 7 Σεπτεμβρίου αναμένουμε την ανακοίνωση των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για το Β’ τρίμηνο του 2021. Οποιοσδήποτε ρυθμός μεγέθυνσης στο τρίμηνο γύρω στο 12% παραπέμπει σε έναν ρυθμό αύξησης για το 2021 κοντά στο 5%. Κύριες πηγές της αύξησης αυτής θα προέλθουν από τις επενδύσεις, καθώς αναμένουμε έναν ρυθμό αύξησης γύρω στο 8%, αλλά και από την κατανάλωση που έχει επίσης υψηλό αναμενόμενο ρυθμό αύξησης.

Η κατανάλωση, μάλιστα, ευνοήθηκε από τον ανέλπιστο υψηλό ρυθμό επανάκαμψης της τουριστικής κίνησης που εάν διατηρηθεί τους επόμενους δύο μήνες θα βοηθήσει σημαντικά. Στο βάθος του κήπου όμως για τη διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάκαμψης είναι, όπως αναφέραμε, οι επενδύσεις αλλά και οι εξαγωγές που και αυτές τις αναμένουμε με ισχυρό θετικό πρόσημο, αλλά και η επαναδραστηριοποίηση του τραπεζικού τομέα.

Ο δείκτης PMI (Δείκτης Υπεύθυνων Προμηθειών) της HIS Markit για τον κατασκευαστικό τομέα στην Ελλάδα έφθασε τον Αύγουστο το επίπεδο των 59,3 μονάδων έναντι 57,4 του Ιουλίου, δείχνοντας έναν δραστήριο και διευρυνόμενο κατασκευαστικό τομέα, που αποτελεί ισχυρή υποθήκη για την επενδυτική δραστηριοποίηση. Σε υψηλό 21 ετών ο ίδιος δείκτης και για την ελληνική μεταποίηση, στηριζόμενος στις εντονότερες αυξήσεις στην παραγωγή και στις νέες παραγγελίες, με αποτέλεσμα οι εταιρείες να επιταχύνουν τις δραστηριότητες αγορών και προσλήψεων επαγγελματιών που είχαν πληγεί και από την κρίση.

Ισως ήταν η καταλληλότερη στιγμή για να ενεργοποιηθεί ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο (διαβούλευση) για στρατηγικές επενδύσεις, που όπως και να το σκεφθεί κανείς χρειάζεται συνεχή βελτίωση με τελικό στόχο να δημιουργηθεί ένα φιλικό περιβάλλον για τους επενδυτές.

Οι χρόνιες (δεκαετιών) παθογένειες της ελληνικής οικονομίας, με κύρια έκφραση τον γραφειοκρατικό έλεγχο της δημιουργικής πρωτοβουλίας μέσω του σύνθετου νομοθετικού πλαισίου, απαιτούν υψηλές διαρθρωτικές παρεμβάσεις. Παράλληλα οι στόχοι της ψηφιακής μετάβασης και της πράσινης ανάπτυξης σε πλαίσια μιας ισχυρής οικονομικής βιωσιμότητας των επενδύσεων με την προσοχή στραμμένη στη δημιουργούμενη απασχόληση έχουν προτεραιότητα. Το επενδυτικό κενό (ο στόχος είναι περίπου το 22% του ΑΕΠ) που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία δώδεκα χρόνια απαιτεί υψηλή αποτελεσματικότητα στην ενεργοποίηση της διοικητικής μηχανής. Και μόνο αυτή να κατορθώσουμε να βελτιώσουμε και να διατηρήσουμε, θα έχουμε κάνει ένα μεγάλο βήμα.

Ο Παναγιώτης Ε. Πετράκης είναι καθηγητής ΕΚΠΑ