Λίγες ημέρες απέμειναν πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι και είμαστε σίγουροι πως βρίσκεσαι ήδη σε planning mode για την επόμενη σχολική χρονιά. Η λίστα με τα σχολικά είδη αποτελεί πρώτη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή, αλλά ήρθε η ώρα να κάνεις ένα διάλειμμα από αυτή. Σήμερα θα δούμε μαζί ένα πιο σημαντικό θέμα, την διατροφή των παιδιών στο σχολείο. Θα γνωρίσουμε τα «πρέπει» και τα «μη» της καθημερινής διατροφής των παιδιών στο σχολείο, θα δούμε έξυπνες ιδέες για καθημερινά, υγιεινά σνακ και θα επιλέξουμε τα πιο όμορφα προϊόντα που θα χρησιμοποιήσουν φέτος τα παιδιά. Τι λες, ξεκινάμε;

Σχολικά σνακ: Τι να αποφύγεις

Ένας βασικός κανόνας για μια πιο υγιεινή διατροφή στο σχολείο είναι η αποφυγή του κυλικείου. Τα σνακ που θα βρουν εκεί τα παιδιά είναι αρκετά ανθυγιεινά και με χαμηλή διατροφική αξία. Επιλογές όπως τα πατατάκια, οι πίτσες, οι σφολιάτες και τα αναψυκτικά περιλαμβάνουν πολλά κορεσμένα λιπαρά, σάκχαρα και αλάτι. Αυτά είναι συστατικά που θα πρέπει να αποφεύγονται κατά την προετοιμασία των σχολικών σνακ, ακόμα κι αν τα προετοιμάζεις εσύ.

Σχολικά σνακ: Οι σωστές επιλογές

Αφού το κυλικείο πρέπει να αποφεύγεται όπως είπαμε, τα σνακ του παιδιού πρέπει να φτιάχνονται στο σπίτι. Έτσι θα έχεις εσύ τον πλήρη έλεγχο της προετοιμασίας. Καλό είναι τα σνακ που θα ετοιμάσεις να περιέχουν υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, καλά λιπαρά και πρωτεΐνη. Πολύ σημαντικό, επίσης, είναι τα παιδιά να έχουν πάντα μαζί τους και νερό.

Ιδέες για καθημερινά σνακ

Αφού είδαμε τα dos and don’ts της προετοιμασίας, ας δούμε και μερικές ιδέες υγιεινών σνακ που μπορείς να προετοιμάσεις για τα παιδιά. Μερικές έτοιμες προτάσεις που μπορείς να εντάξεις στις εβδομαδιαίες επιλογές των παιδιών είναι:

  • φρούτα
  • γιαούρτι
  • ξηροί καρποί
  • κριτσίνια (κατά προτίμηση ολικής άλεσης)
  • παστέλι
  • ρυζογκοφρέτες

.

Εκτός από τις έτοιμες επιλογές, έχουμε και σνακ που μπορείς εύκολα να φτιάξεις στο σπίτι. Το τοστ αποτελεί κλασική αξία, αλλά δεν μπορεί να είναι η μόνη λύση. Μερικές ακόμα επιλογές είναι τα:

  • λαχανικά σε στικς (καρότο, αγγουράκι)
  • σπιτικές μπάρες δημητριακών
  • τοστ/σάντουιτς/αραβική/τορτίγια (κατά προτίμηση ολικής άλεσης) με τυρί, κοτόπουλο/γαλοπούλα/τόνο, αυγό, μαρούλι, αγγούρι
  • σπιτικό κέικ φρούτων
  • βραστό αυγό

.

Για τα παιδιά που θα τρώνε στο σχολείο και το μεσημεριανό τους (ολοήμερο), ακολούθησε τους ίδιους κανόνες. Φρόντισε δηλαδή να δημιουργήσεις φαγητά με υψηλή διατροφική αξία. Φτιάξε γεύματα που ξέρεις ότι θα αρέσουν σίγουρα στα παιδιά, κι αν χρειαστεί τροποποίησε απλώς τη συνταγή για να γίνει πιο υγιεινή. Φρόντισε, για παράδειγμα, να έχει συχνά λαχανικά το γεύμα των παιδιών. Πρόσθεσέ τα στο σάντουιτς, στην ομελέτα και στις σάλτσες, ή φτιάξε μία σαλάτα που να συνοδεύει το φαγητό. Όταν φτιάχνεις μακαρόνια, προτίμησε ζυμαρικά ολικής. Μπορείς επίσης να εντάξεις και μπιφτέκια λαχανικών στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα, για να μην τρώνε τα παιδιά πολύ συχνά κρέας.

Οργάνωσε τα σχολικά σνακ

Για να κάνεις τη ζωή σου ευκολότερη, φτιάξε ένα πρόγραμμα με τα σνακ που θα παίρνει στο σχολείο το παιδί. Τα έτοιμα σνακ μπορείς να τα χωρίσεις ανά ημέρα, για να μην χρειάζεται να τα επιλέγεις κάθε πρωί. Όσο για τη μεταφορά στο σχολείο, τώρα που φτιάχνεις τη λίστα με τα σχολικά δεν πρέπει να ξεχάσεις και τα απαραίτητα του καθημερινού φαγητού. Τα παιδιά θα χρειαστούν τσαντάκι φαγητού και φαγητοδοχείο για να παίρνουν μαζί τους το φαγητό. Σημαντικό, επίσης, είναι να έχουν και ένα παγούρι για νερό, έτσι ώστε να αποφύγουν τα αναψυκτικά και τους χυμούς από το κυλικείο.

Και για την καλύτερη οργάνωση σου έχουμε μερικές εξαιρετικές ιδέες που θα σου λύσουν τα χέρια. Για το τσαντάκι φαγητού εντοπίσαμε την πανέμορφη παιδική σειρά των The Lunchbags. Συγκεκριμένα, λατρέψαμε τα τσαντάκια φαγητού Excavator Kids και Jungle Kids για τα πανέμορφα σχέδια τους, αλλά και την τεχνολογία Thermo Hot&Cold που κρατά το φαγητό στην ίδια θερμοκρασία για ώρες. Τόσο ιδιαίτερα τσαντάκια θέλουν και το ανάλογο φαγητοδοχείο. Γι’ αυτό και ξεχωρίσαμε το ανοξείδωτο φαγητοδοχείο Dino και το ανοξείδωτο φαγητοδοχείο Video Games. Και κλείνουμε με το παγούρι των παιδιών. Για να είναι πάντα δροσερό το νερό, είναι καλύτερο να προτιμήσεις ένα μπουκάλι θερμός. Τα Coolbee μπουκάλια θερμός Mint και Unicorn είναι και ανθεκτικά και χαριτωμένα.

Με όλα τα παραπάνω στο μυαλό σου, ξεκίνα να σχεδιάζεις τη λίστα με τα σνακ που θα παίρνουν μαζί τους τα παιδιά στο σχολείο, αφού ολοκληρώσεις τη λίστα με τα σχολικά. Για σχολικά είδη, καθώς και τσαντάκια, φαγητοδοχεία και παγούρια, επισκέψου το Public.gr. Η ποικιλία που εντοπίσαμε στο Public είναι τεράστια, οπότε πιστεύουμε ότι κι εσύ θα βρεις εκεί ό,τι ψάχνεις για την επιστροφή στο σχολείο φέτος.