Κυνικό τυμβωρύχο χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη δευτερολογία του. Απαντώντας στα όσα καταλόγισε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το Μάτι, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός έδειξε το «κυνικό πρόσωπο του κυνικού τυμβωρύχου. Έτσι αναδείχτηκε στη θέση του πρωθυπουργού έτσι συνεχίζει και τώρα».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι αυτό «είναι ένδειξη ότι ρίχνει λευκή πετσέτα στα κρίσιμα ερωτήματα που αναδεικνύονται από τους πολίτες». Ακολούθως ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε tweet του Λευτέρη Κουσούλη ότι «η διαρκής χρήση μιας προηγούμενης τραγωδίας στο Μάτι είναι πολιτικά ανήθικη, αντιπαιδαγωγική και αντιπολιτική στάση. Κάθε κυβέρνηση οφείλει να κάνει το καλύτερο».

«Προφανώς και δεν είναι υποστηρικτής του ΣΥΡΙΖΑ αλλά από τους βασικούς υποστηρικτές του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Προσυπογράφω τη δήλωσή του. Αντιπολιτευτική και ανήθικη η στάση σας κ. Μητσοτάκη. Εμείς κριθήκαμε στις εκλογές και αναλάβαμε τις πολιτικές ευθύνες» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

Επιτέθηκε μάλιστα τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι προεκλογικά έλεγε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ έκαψε 100 ανθρώπους στο Μάτι» και πρόσθεσε ότι «σας είχα πει τότε ότι σας εύχομαι να μη σας τύχει τέτοια ανθρώπινη τραγωδία. Με κατηγορήσατε ως κυνικό και καταστροφικό και ζητούσατε παραιτήσεις και λίγους μήνες μετά τις εκλογές πήγατε στον ΟΗΕ και είπατε ότι είναι πρωτοφανές φαινόμενο της κλιματικής κρίσης αλλά δεν το λέγατε προεκλογικά».

Στο πλαίσιο αυτό υπενθύμισε ότι ο τότε υπουργός Τόσκας είχε υποβάλλει την παραίτησή του αλλά δεν έγινε δεκτή και μάλιστα αναρωτήθηκε ειρωνικά αν μετά τις φετινές καταστροφικές πυρκαγιές ο κ. Μητσοτάκης «έχετε μιλησει με τον κ. Χρυσοχοΐδη ή κρατούσε τη μάνικα;».

Στην κατεύθυνση αυτή ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην αναβάθμιση από την κυβέρνηση της ΝΔ σε γενικό γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη του κ. Τσουβάλα.

«Ο αρχηγός της αστυνομίας αποπέμφθηκε επειδή ένα μεγάλο μέρος των αδικοχαμένων ανθρώπων οφείλεται στο σχέδιο –ο θεός να το κάνει σχέδιο- εκτροπής της κυκλοφορίας στο Μάτι. Τι του χρωστάτε κ. Μητσοτάκη; Γιατί τον κάνατε γενικό γραμματέα ενώ είχε αποπεμφθεί;» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Ο κ. Κολοκούρης που δήλωνε ότι αγνοεί τι εναέριο μέσο πετάει στην Εύβοια ήταν στο Μάτι υπαρχηγός. Τον κρατήσατε ως αρχηγό. Η δικαιοσύνη σήμερα του επιρρίπτει ευθύνη ότι αργησε να πάει 6 ώρες στον τόπο της καταστροφής; Γιατί τον κρατάτε κ. Μητσοτάκη; Τι του χρωστάτε;».

Ερχόμενος στις φετινές πυρκαγές ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε υποκριτική τη συγγνώμη του Κυριάκου Μητσοτάκη καθώς και τη δήλωσή του ότι κατανοεί το θυμό και την αγανάκτηση των πολιτών.

«Γιατί ζητήσατε συγγνώμη κ. Μητσοτάκη από τον ελληνικό λαό; Ποιο ήταν το λάθος; Δεν παραδεχτήκατε τιποτα. Συγγνώμη, ενώ όλα τα κάνατε τέλεια; Υποκριτική η συγγνώμη. Υποκριτική και η δήλωση ότι κατανοείτε το θυμό και την αγανάκτηση».

Στο ίδιο πλαίσιο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έψεξε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη δήλωσή του ότι δεν μπορεί να υπάρχει ένα ελικόπτερο πάνω από κάθε σπίτι πολίτη για να σβήνει η φωτιά.

«Σήκωσε ελικόπτερο να πάει να δει παράσταση του Λιγνάδη στην Επίδαυρο για να μη χαλάσει τις διακοπές του. Και κατηγορεί τους πολίτες ότι θέλουν ελικόπτερο πάνω από το σπίτι τους» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Οι ευθύνες έχουν αποκλειστικό ιδιοκτήτη εσάς τον ίδιο. Το ξέρει και ο ελληνικός λαός, συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας και αναφέρθηκε εκ νέου στις καταγγελίες του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, του κ. Σπανού λέγοντας ότι προφανώς και έκανε διευκρινιστικές δηλώσεις μετά τη βόμβα που έριξε και κατανόησε αυτό που είπε η Γεννηματά ότι οι καταγγελίες του απαιτούν εισαγγελική έρευνα.

«Οι φωτιές έσβηναν όταν έφταναν στη θάλασσα. Η μόνη σας προτεραιότητα ήταν οι εκκενώσεις και όχι η κατάσβεση. Γιατί το επιτελικό κράτος είναι ξεχαρβαλωμένο. Ναι είναι προτεραιότητα η ανθρώπινη ζωή αλλά δεν μπορεί να είναι η μόνη προτεραιότητα και όλα τα άλλα γαία πυρί μηχθείτω» συνέχισε ο κ. Τσίπρας χαρακτηρίζοντας ανέκδοτο το επιτελικό κράτος, ενώ επίσης χαρακτήρισε λαθροχειρία τη σύγκριση του Άκη Σκέρτσου των μέσων πυρόσβεσης του 2021 με το 2018 και όχι με το 2019 και το τι παρέλαβε η ΝΔ.