Από την πρώτη μέρα της δραστηριοποίησής της στην ΒΑ Χαλκιδική η Ελληνικός Χρυσός λειτουργεί με βασικό γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας.

Στο πλαίσιο αυτό της υπεύθυνης μεταλλευτικής δραστηριότητας και σεβόμενη το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία που τη φιλοξενεί, η Ελληνικός Χρυσός σχεδίασε και υλοποίησε ένα από τα μεγαλύτερα έργα περιβαλλοντικής αποκατάστασης στην Ελλάδα, για το οποίο έχουν ήδη επενδυθεί περισσότερα από 120 εκατ. ευρώ, με στόχο να επιστρέψει η περιοχή σε άρτια και λειτουργική κατάσταση στην τοπική κοινωνία για κάθε χρήση.

Εν προκειμένω μιλάμε για την ολοκλήρωση ενός ακόμα τμήματος αυτού του μεγάλου έργου, που αφορά έκταση 32 συνολικά στρεμμάτων, που λειτουργούσε ως υπαίθριος χώρος απόθεσης των συμπυκνωμάτων που εξορύσσονταν από το παρακείμενο Μεταλλείο της Ολυμπιάδας σε προγενέστερες εποχές, πριν η αξιοποίησή του περάσει στην Ελληνικός Χρυσός.

Ένα μεγαλεπήβολο έργο που ξεκίνησε από την αρχή της δραστηριοποίησης της Ελληνικός Χρυσός στα Μεταλλεία Κασσάνδρας

Ο χώρος λειτούργησε από το 1975 έως το 1995 από προηγούμενους ιδιοκτήτες των μεταλλείων, ενώ από την αρχή της δραστηριοποίησης της Ελληνικός Χρυσός στα Μεταλλεία Κασσάνδρας ξεκίνησε το μεγαλεπήβολο έργο της αποκατάστασης τόσο του συγκεκριμένου υπαίθριου χώρου, καθώς και άλλων αντίστοιχων σημείων στην ευρύτερη περιοχή που παρέμεναν ανενεργά και εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες.

Ο χώρος αυτός ήταν μια καθημερινή υπενθύμιση της νοοτροπίας, αλλά και των περιορισμένων τεχνολογικών δυνατοτήτων, παλαιότερων περιόδων, όπου τα μεταλλευτικά κατάλοιπα «αποθηκεύονταν» σε υπαίθριους χώρους  και παρέμεναν εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες. Ειδικά για τους αρσενοπυρίτες της Ολυμπιάδας, η πρακτική αυτή είχε αποτέλεσμα τη σημαντική επιβάρυνση της περιοχής απόθεσης και τη γενικότερη ρύπανση του τοπίου.

Μια τέτοια πρακτική στη σημερινή εποχή δεν υφίσταται καθώς τόσο η τεχνολογία όσο και η νοοτροπία έχουν αλλάξει προς το καλύτερο. Σήμερα, οι μεγάλες μεταλλευτικές εταιρίες ακολουθούν τα πρότυπα της Υπεύθυνης Μεταλλευτικής δραστηριότητας εφαρμόζοντας βέλτιστες πρακτικές καταρχήν για την αποτροπή της ρύπανσης εξαρχής καθώς και για την αποκατάσταση των περιοχών από παλαιότερες χρήσεις.

.

Η Ελληνικός Χρυσός προχώρησε στην αποκατάσταση περιοχών γύρω από τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, που είχαν επιβαρυνθεί από τις πρακτικές του παρελθόντος μεταξύ των οποίων και ο χώρος απόθεσης αρσενοπυρίτη στην Ολυμπιάδα.

Για να ξαναπρασινίσει η περιοχή δεν αρκούσε μόνο η απομάκρυνση των αρσενοπυριτών, που αποτελούσε την κύρια πηγή ρύπανσης της περιοχής. Καταρχάς, απομακρύνθηκαν όλα τα επιβαρυμένα εδάφη και μεταφέρθηκαν στο Χώρο Ξηρής Απόθεσης Κοκκινόλακκα όπου αποθηκεύονται με ασφάλεια.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν εδαφοβελτιωτικά έργα προκειμένου το καθαρό πλέον έδαφος να εμπλουτιστεί και να γίνει κατάλληλο για φύτευση. Στο τελικό στάδιο, φυτεύθηκαν συνολικά 3.700 φυτά που ανήκουν σε είδη της τοπική χλωρίδας, προερχόμενα από το φυτώριο της Ελληνικός Χρυσός στην Ολυμπιάδα.

.

Από την ανάληψη του έργου η Ελληνικός Χρυσός, προχώρησε στην εκτέλεση εκτενών εργασιών αποκατάστασης και εξυγίανσης, οι οποίες ολοκληρώθηκαν στις αρχές του 2021.

Η Ελληνικός Χρυσός λειτουργεί διαχρονικά με κύριο μέλημα την προστασία του περιβάλλοντος που την φιλοξενεί και συνεχίζει, στο πλαίσιο της υπεύθυνης μεταλλευτικής δραστηριότητας, να υλοποιεί σημαντικά έργα υψηλής τεχνογνωσίας για την πλήρη αποκατάσταση των επηρεαζόμενων περιοχών, τόσο από την προγενέστερη μεταλλευτική δραστηριότητα όσο και παράλληλα με τις εργασίες της, προκειμένου να παραδοθούν άρτιες στην τοπική κοινωνία μετά το πέρας λειτουργίας των μεταλλείων.

Εξάλλου, είναι γνωστό πως η εταιρεία έχει εγκαταστήσει ένα από τα πιο ολοκληρωμένα προγράμματα περιβαλλοντικής παρακολούθησης στην Ευρώπη, μέσα από το οποίο είναι σε θέση να εποπτεύει και να καταγράφει σε πραγματικό χρόνο στοιχεία όπως η ποιότητα του αέρα, του εδάφους και των υδάτων, αλλά και το ακουστικό περιβάλλον, τον θόρυβο, τη σεισμικότητα και την κατάσταση του τοπικού οικοσυστήματος. Τα αποτελέσματα αναρτώνται σε ειδική πλατφόρμα, προσβάσιμη από όλους, επιτυγχάνοντας τη μέγιστη δυνατή διαφάνεια.