H μελέτη είχε δημοσιοποιηθεί τον περασμένο Μάρτιο, στη συμπλήρωση ενός έτους από την έναρξη της πανδημίας Covid-19, και είχε σοκάρει πολλούς, ενισχύοντας τις εκκλήσεις για επιπλέον φορολόγηση των πλουσίων: σύμφωνα με μία ανάλυση στοιχείων του Forbes, του Bloomberg και του Wealth-X από το Πρόγραμμα για την Ανισότητα της αμερικανικής, προοδευτικής δεξαμενής σκέψης Institute for Policy Studies, από τις 18 Μαρτίου του 2020 έως τις 18 Μαρτίου του 2021, οι 2.365 δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη είδαν τα πλούτη τους να αυξάνονται από τα 8,04 τρισεκατομμύρια δολάρια στα 12,39 τρισ. δολάρια. Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ο ιδρυτής της Amazon Τζεφ Μπέζος, είδε την περιουσία του να εκτοξεύεται από τα 113 δισεκατομμύρια δολάρια στα 178 δισ. δολάρια, αύξηση 57%. Συνολικά, ο πλούτος της τάξης των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά 54%. Η τάση αυτή, οι πλούσιοι να γίνονται πλουσιότεροι, δεν θα μπορούσε παρά να αποτυπωθεί τελικά και στην αγορά στέγης.

Πράγματι, τα στοιχεία δείχνουν πως η αγορά για τα πιο ακριβά σπίτια σε μερικές από τις μεγαλύτερες μητροπόλεις του κόσμου ανέκαμψε το πρώτο εξάμηνο του 2021, μετά την ανάπτυξη των εμβολιαστικών προγραμμάτων και τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στις διεθνείς μετακινήσεις. Εκπρόσωποι της πολυεθνικής εταιρείας συμβούλων ακινήτων Knight Frank δήλωσαν στους «Financial Times» πως από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο πραγματοποιήθηκαν 785 «super-prime» πωλήσεις – πωλήσεις που αποτιμώνται στα 10 εκατομμύρια δολάρια, ή και περισσότερο. Ο αριθμός αυτός είναι διπλάσιος από τον αντίστοιχο του πρώτου εξαμήνου του 2020, όταν η κρίση του κορωνοϊού οδήγησε σε μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης που ουσιαστικά έκλεισαν τη στεγαστική αγορά. Είναι επίσης κατά 52% υψηλότερος σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, προτού ενσκήψει η πανδημία.

Πόλεις

Η Νέα Υόρκη ήταν η πιο δραστήρια πόλη για τους πάμπλουτους που αναζητούσαν πολυτελή ακίνητα, σε έντονη αντίθεση με τη μαζική έξοδο που παρατηρήθηκε την περασμένη χρονιά στη διάρκεια του lockdown, όταν πολλές οικογένειες είχαν προτιμήσει να περάσουν την κρίση σε μέρη όπως η Φλόριντα και τα Χάμπτονς. Σύμφωνα με τη Knight Frank, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 έγιναν στην πόλη 202 πωλήσεις άνω των 10 εκατ. δολαρίων, αύξηση 36% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο το 2019. Πίσω από την ανάκαμψη της αγοράς πολυτελών κατοικιών, η εταιρεία βλέπει την «επαναλειτουργία» της πόλης – και το σχετικά υψηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης των ενηλίκων, στο 70%. Ανανεωμένη ζήτηση υπήρξε και για τα διαμερίσματα, έπειτα από την υποχώρησή της στη διάρκεια της κρίσης: ένα 86% όλων των super-prime πωλήσεων στην πόλη το πρώτο εξάμηνο του έτους ήταν διαμερίσματα, έναντι 77% το 2020.

To Λος Αντζελες ήταν ένα ακόμα hotspot, με τον αριθμό των super-prime πωλήσεων να αυξάνεται κατά 185% σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2019, λόγω της διαθεσιμότητας του είδους των κατοικιών που προτιμώνται σε συνθήκες περισσότερο ή λιγότερο αυστηρού lockdown. Οπως σημειώνει η Knight Frank, «υπάρχουν ευκαιρίες για μεγάλα ευρύχωρα σπίτια, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό τους, και καιρικές συνθήκες που επιτρέπουν τη χρήση των εξωτερικών χώρων καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς».

Στη λίστα της ανάκαμψης βρίσκεται επίσης τόσο η Σιγκαπούρη, με 119 super-prime πωλήσεις το 2021, έναντι 29 το 2019 και 28 το 2020, μία αύξηση την οποία ερευνητές αποδίδουν και στην προσεκτική διαχείριση της πανδημίας από την πόλη και το κράτος, όσο και το Λονδίνο. Η αγορά πολυτελών κατοικιών του τελευταίου υπέφερε από την πανδημία, ιδιαίτερα αφού οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις περιόρισαν τις ευκαιρίες διεθνών αγοραστών να επισκεφθούν και να αγοράσουν κατοικίες σε δημοφιλείς περιοχές όπως το Μέιφεαρ, το Νάιτσμπριτζ και το Τσέλσι. Ομως η αύξηση που καταγράφηκε στις super-prime πωλήσεις τους τελευταίους μήνες δείχνουν πως ανακάμπτει: μία άλλη εταιρεία συμβούλων ακινήτων, η Savills, δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα στοιχεία που δείχνουν ότι το πρώτο εξάμηνο του 2021 έγιναν στο Λονδίνο 237 πωλήσεις άνω των πέντε εκατομμυρίων στερλινών, αριθμός αυξημένος κατά 61% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Διεθνείς αγοραστές

Σύμφωνα με τη Savills, η αύξηση αυτή καθοδηγήθηκε από εγχώριους αγοραστές καθώς και διεθνείς αγοραστές που ήδη διέμεναν στο Λονδίνο, αλλά αναζητούσαν μεγαλύτερες κατοικίες και κήπους λόγω των περιοριστικών μέτρων. «Η απουσία εξωχώριων αγοραστών έχει καθυστερήσει την ανάκαμψη τμημάτων της prime αγοράς του Λονδίνου, ιδιαίτερα στις ακριβότερες περιοχές του κέντρου, όπου οι τιμές παραμένουν περίπου 20% κάτω από το υψηλότερο σημείο τους», δήλωσε στους «Financial Times» η Φράνσις Κλέισι. «Οι αγοραστές με έδρα το Λονδίνο είδαν καθαρά την αγορά να πιάνει πάτο στα τέλη της περασμένης χρονιάς και είχαν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε συναλλαγές με σχετικά χαμηλά επίπεδα ανταγωνισμού». Οπως σημείωσε ωστόσο η ίδια, το πλεονέκτημα αυτό για τους εγχώριους αγοραστές αναμένεται να αποδειχθεί βραχύβιο: σύμφωνα με τις αποφάσεις της βρετανικής κυβέρνησης, από χθες δεν απαιτείται πλέον καραντίνα για τους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ και την ΕΕ που φτάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.