Συγκλονισμένη βρίσκει η επόμενη μέρα τόσο την Εκκλησία της Ελλάδος όσο και την κοινή γνώμη από το πρωτοφανές περιστατικό που διαδραματίστηκε χθες το απόγευμα στο Συνοδικό Μέγαρο στη Μονή Πετράκη, όπου ένας κληρικός επιτέθηκε με καυστικό υγρό σε επτά μητροπολίτες, δύο δικηγόρους και τον φρουρό που έσπευσε να τον σταματήσει.

Ο 37χρονος ιερομόναχος, ο οποίος δικαζόταν για υπόθεση κατοχής ναρκωτικών και επρόκειτο να καθαιρεθεί, προμηθεύτηκε από το ίντερνετ δύο μπουκάλια με κόκκινο βιτριόλι, όπως ακριβώς είχε κάνει και η Έφη Κ. που επιτέθηκε στην άτυχη Ιωάννα πριν ένα χρόνο στην Καλλιθέα.

Ήταν αποφασισμένος να τιμωρήσει τους μητροπολίτες σε περίπτωση που επικύρωναν την καθαίρεση του. Γι’ αυτό, όταν λίγο μετά τις επτά, ξεκίνησε η διαδικασία ανακοίνωσης της απόφασης κατάλαβε ότι έφθανε το τέλος του ως κληρικού, έβγαλε αιφνιδιαστικά τα μπουκάλια και άρχισε να ραντίζει όλους τους παρόντες.

«Με κυρίευσε η οργή. Είχα στοιχεία που έδειχναν ότι δεν έφταιγα. Γίνονται τόσα και όμως εμένα τιμώρησαν», φέρεται να είπε στους αστυνομικούς της Ασφάλειας.

Σύμφωνα με τον πρώην συνήγορό του, Γεώργιο Τζήκα, ο οποίος υπέστη και ο ίδιος ελαφριά τραύματα από την επίθεση με βιτριόλι, μόλις εκφωνήθηκε η απόφαση της καθαίρεσης ρώτησε ρώτησε την έδρα εάν ήταν “μιλημένοι εναντίον του” από τον Μητροπολίτη Βέροιας και ήταν προκατειλημμένοι.

Λαμβάνοντας αρνητική απάντηση ξαναρώτησε ψύχραιμα και στη δεύτερη αρνητική απόφανση έβγαλε τα μπουκάλια και άρχισε να ραντίζει το χώρο με το καυστικό υγρό Όπως είπε ευτυχώς που φόραγαν τα ράσα τα οποία κάηκαν. «Αλλιώς τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα» είπε.

Η υπόθεση έφυγε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών και διαβιβάστηκε στο Ανθρωποκτονιών και οι αναλυτές προσπαθούν να λύσουν το μυστήριο του περίεργου αρχιμανδρίτη. Πάνω του βρέθηκαν περισσότερα από 15 χάπια tavor, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. ότι ήταν σε ψυχολογική πίεση.

«Θα μιλήσω με πράξεις»

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Δημοκρατία, ο 37χρονος είχε κάνει αναρτήσεις στο Facebook από τον περασμένο Απρίλιο γράφοντας, μεταξύ άλλων, ότι «δεν θα μιλήσω με λόγια αλλά με πράξεις» και ότι «θα τρανταχτεί όλη η εκκλησία».

Ο συνήγορός του, Α. Θεοδωρόπουλος, υποστήριξε ότι ο 37χρονος είχε κάνει απόπειρα αυτοκτονίας πριν από 1,5 μήνα.

Σύμφωνα με τον ίδιο ο ιερομόναχος παρήγγειλε το καυστικό υγρό από εταιρεία στο Ίλιον που του είπε ότι το συγκεκριμένο δεν θα προκαλέσει βλάβη.

«Δεν μου έδωσε την εντύπωση ότι έχει καταλάβει την πράξη του» συμπλήρωσε ο κ. Θεοδωρόπουλος.

Ο Α. Θεοδωρόπουλος δήλωσε στον ΣΚΑΪ για τον ιερομόναχο ότι «αν δεν έχριζε ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης δεν θα τον αναλάμβανα».

Είπε πως δεν είχε περάσει πρόσφατα από ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη. «Έχει το ακαταλόγιστο ως ποινικός δράστης», είπε και πρόσθεσε πως του εκμυστηρεύτηκε πως το καυστικό υγρό το προόριζε για τον εαυτό του.

«Η πράξη του ήταν αποτρόπαια, αλλά δεν ήθελε να τους βλάψει όλους, ήταν μια πράξη αγανάκτησης που κατέληξε στους τραυματισμούς», είπε. Θα αποδείξουμε το λόγο για τον οποίο βγήκε εκτός εαυτού, είπε και αναφέρθηκε στην υπόθεση περί ναρκωτικών στην οποία ενεπλάκη το 2018, η οποία ποινικά είχε κλείσει και δεν είχε σχέση ενώ αναφέρθηκε τους ισχυρισμούς του ιδίου ότι ήταν σκευωρία.

Για τις αναρτήσεις του στα κοινωνικά δίκτυα «ότι δεν θα μιλήσω με λόγια άλλα με πράξεις», είπε ότι δεν τις γνωρίζει αλλά είπε αυτό αποδεικνύει την ψυχιατρική του διαταραχή. Δεν έχει σώας τας φρένας, κατέληξε.

Ο συγκεκριμένος ιερέας που ανήκε στην Ιερά Μητρόπολη Βέροιας είχε απασχολήσει και στο παρελθόν: πέρα από την κατοχή κοκαΐνης το 2018, για την οποία καθαιρέθηκε από την Εκκλησία, είχε απασχολήσει στο παρελθόν με τη συμπεριφορά του προς τους πιστούς στην τοπική κοινωνία της Αγίας Βαρβάρας Βέροιας.

Μάλιστα, δεν είχε διστάσει να επιτεθεί κατά δημοσιογράφου και να απειλήσει πιστούς, ενώ φέρεται να έσπρωχνε ναρκωτικά σε ανηλίκους. Για τον λόγο αυτό, εξάλλου, είχε μεταφερθεί από τη Βέροια σε χωριό της Ημαθίας.

Σοκαριστικές μαρτυρίες: Το «ράντισμα» με το βιτριόλι και τα λιωμένα ράσα

Παρών στην επίθεση ήταν και ο Μητροπολίτης Άρτης Καλλίνικος που τραυματίστηκε από το καυστικό υγρό, ευτυχώς ελαφρά.

«Ο πρώην ιερέας ήταν αρκετά εύστοχος και οι εφτά χτυπηθήκαμε στο πρόσωπο από μία φιάλη και από απόσταση. Ο ιερέας ήταν κατηγορούμενος, ήταν μέσα στην αίθουσα, και όταν του ανακοινώθηκε ότι δεν έγινε δεκτή η έφεσή του και ότι πλέον έχει καθαιρεθεί, έβγαλε τη φιάλη και άρχισε να μας ραντίζει το υγρό. Η φιάλη ήταν μεγάλη, δύο λίτρων, την κρατούσε με τα δύο του χέρια. Δεν είπε κάτι. Την φιάλη την είχε σε μια τσάντα. Όταν είδα και έβγαλε τη φιάλη, η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι ήταν αγιασμός. Δεν πήγε το μυαλό μου αλλού», είπε περιγράφοντας την επίθεση στο Mega.

«Μας φύλαξε ο Θεός, και εμένα προσωπικά. Είχα μία εικόνα στην τσέπη μου και αγιασμό και πιστεύω ότι αυτά βοήθησαν πολύ. Τα μάτια μου είναι πολύ καλά, υπάρχουν εγκαύματα στο πρόσωπο αλλά μου είπαν από το νοσοκομείο ότι δεν είναι σοβαρά και για αυτό δεν έκατσα. Δεν έχω εικόνα για τους υπόλοιπους, αλλά νομίζω ότι δεν κινδυνεύει η ζωή τους», συμπλήρωσε για την κατάσταση της υγείας του.

«Κατάλαβα γρήγορα ότι ήταν καυστικό υγρό αυτό που μας πετούσε από το τσούξιμο στα μάτια, επειδή ήταν άμεσο, ενώ άλλαξε χρώμα και το ράσο κάποιου άλλου μητροπολίτη μόλις έπεσε πάνω του το υγρό», πρόσθεσε ο μητροπολίτης Άρτης.

Για «φρικιαστικές στιγμές» έκανε λόγο ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων Θεόκλητος, κληθείς να περιγράψει τα όσα έζησε στη Μονή Πετράκη.

«Ήταν τρομερό αυτό που ζήσαμε. Ο ιερέας δεν δέχθηκε την καθαίρεσή του και γι’ αυτό αντέδρασε με αυτόν τον τρόπο. Και μόνο που τον βλέπεις καταλαβαίνεις», τόνισε μεταξύ άλλων στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.

«Καθόμασταν απ’ έξω και άνοιξε η πόρτα, βγήκαν οι ιερείς σχεδόν χωρίς ράσα, είχαν λιώσει. Δεν υπήρχε περίπτωση να γλιτώσει κανένας αν δεν φορούσε ράσα. Εδώ και το καλυμμαύχι που είναι σκληρό, είχε τρυπήσει», είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι αλλοιώθηκαν ακόμα και τα παπούτσια τους όταν πάτησαν επάνω στο καυστικό υγρό.

Πρώην δικηγόρος δράστη: «Ήταν λουτρό αίματος»

«Φαινόταν καλά, ήταν άψογος και στα καλά καθούμενα, εκεί που δεν το περιμέναμε, ανοίγει μία τσάντα, βγάζει δύο μπουκάλια κι άρχιζε να περιλούζει το χώρο», περιέγραψε στον ΑΝΤ1  ο Γιώργος Τζήκας, πρώην δικηγόρος υπεράσπισης του ιερέα που επιτέθηκε στους μητροπολίτες.

«Στην αρχή νόμιζα ότι ήταν νερό, αλλά ο τόπος γέμισε αίματα», είπε, σημειώνοντας πως «δεν μπορούσαμε να το διαχειριστούμε, ήταν αλλόφρων».

«Ευτυχώς που υπήρχε αστυνομικός μέσα» είπε, εξηγώντας πως ο δράστης δεν πρόλαβε «να αδειάσει όλα τα μπουκάλια».

«Πάγωσα όταν είδα αίματα και άκουσα κραυγές. Ζητήσαμε την επέμβαση του αστυνομικού, ήταν ένας, αλλά ήρθαν γρήγορα και το ΕΚΑΒ», συμπλήρωσε, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν υπήρχε πανικός, αλλά λουτρό αίματος».

Ερωτηθείς σχετικά με την απόπειρα αυτοκτονίας του συγκεκριμένου που επικαλέστηκε σε δηλώσεις στο στον ΑΝΤ1 ο δικηγόρος που ανέλαβε τον ιερέα που έκανε την επίθεση, είπε ότι, «αυτό για την αυτοκτονία δεν το ξέρω».

Τα νεότερα για την υγεία των θυμάτων της επίθεσης

Οι επτά μητροπολίτες, που φέρουν τραύματα από το καυστικό υγρό στο πρόσωπο και τα χέρια, είναι οι Μητροπολίτες Κηφισιάς, Γλυφάδας, Δρυϊνουπόλεως, Άρτης, Κασσανδρείας, Ζακύνθου και Γουμενίσσης.

Οι Μητροπολίτες οι οποίοι αρχικά μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Λαϊκό και στη συνέχεια, ανάλογα με τα τραύματα που έφεραν, στα νοσοκομεία ΚΑΤ και «Γεννηματάς», έχουν διαφύγει τον κίνδυνο με ορισμένους να λαμβάνουν εξιτήριο τις πρώτες πρωινές ώρες και άλλους να αναμένεται να λάβουν εντός της ημέρας.

Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής εξιτήριο έχει λάβει ο Μητροπολίτης Άρτης Καλλίνικος, στο νοσοκομείο ΚΑΤ νοσηλεύονται εκτός κινδύνου οι Μητροπολίτες Ζακύνθου και Γλυφάδας ενώ στο «Γεννηματάς» νοσηλεύονται, εκτός κινδύνου οι Μητροπολίτες Γουμενίσσης, Δρυινουπόλεως, Κασσανδρείας και Κηφισίας.