Σε σύγκρουση για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων εξελίσσεται ο αγώνας του Euro 2020 μεταξύ των εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου Γερμανίας και Ουγγαρίας. Στο επίκεντρο ο νέος νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα στη χώρα του υπερσυντηρητικού πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν και απαγορεύει οποιαδήποτε δημοσίευση θεωρείται ότι προωθεί την ομοφυλοφιλία σε νέους κάτω των 18 ετών. Ο νόμος έχει καταδικαστεί από πολλά κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία. Στο πλαίσιο αυτών των αντιδράσεων, ο δήμαρχος του Μονάχου Ντίτερ Ράιτερ ζήτησε από την UEFA την άδεια να φωταγωγήσει με τα χρώματα του ουράνιου τόξου το στάδιο Allianz Arena όπου θα διεξαχθεί αύριο ο αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ των δύο εθνικών ομάδων.

Βέβαια οι αντιδράσεις για νομοθετικές μεταρρυθμίσεις που περιορίζουν τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας έχουν αρχίσει ήδη στα γήπεδα του Euro. Ο αρχηγός της Εθνικής Γερμανίας Μανουέλ Νόιερ έβαλε στο περιβραχιόνιό του τα χρώματα του ουράνιου τόξου, που συμβολίζουν τον αγώνα των ομοφυλοφίλων για ισονομία, προκαλώντας αντιδράσεις μιας μερίδας στελεχών της UEFA. Με τη δικαιολογία ότι η κίνηση αυτή είχε να κάνει με ένα είδος πολιτικής δήλωσης, κάτι που η Ενωση Ευρωπαϊκών Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών απαγορεύει ρητά τόσο σε παίκτες όσο και σε ομάδες σε διοργανώσεις που γίνονται υπό την αιγίδα της, πίεζαν να ανοίξει σχετικός φάκελος και έρευνα για τα κίνητρα του Μάνουελ. Τελικά η UEFA με ανακοίνωσή της έκανε γνωστό ότι αφού εξέτασε το θέμα κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο αρχηγός της Εθνικής Γερμανίας «προωθεί έναν καλό σκοπό». Ρόλο σε αυτή την απόφαση φαίνεται ότι έπαιξε και η γενική κατακραυγή που δέχθηκαν οι ιθύνοντες της ομοσπονδίας από τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και έτσι αποφάσισαν να μη δώσουν συνέχεια.

Μήνυμα αλληλεγγύης

Τώρα, τη σκυτάλη για την προάσπιση των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας παίρνει το Δημοτικό Συμβούλιο του Μονάχου, ζητώντας να φωτιστεί το στάδιο με τα χρώματα του ουράνιου τόξου, ως απάντηση στον νόμο που ενέκρινε πρόσφατα το ουγγρικό κοινοβούλιο. Μια κίνηση που δεν μπορεί να κρυφθεί στην τηλεοπτική μετάδοση του αγώνα, τον οποίο φυσικά θα παρακολουθήσουν εκατομμύρια Ούγγροι.

«Η πρωτεύουσα της Βαυαρίας υποστηρίζει την ποικιλομορφία, την ανοχή και την πραγματική ισότητα στον αθλητισμό και στην κοινωνία» αναφέρεται στην πρόταση προς την UEFA. «Με την ευκαιρία του αγώνα μεταξύ Γερμανίας και Ουγγαρίας, το συμβούλιο επιθυμεί να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα αλληλεγγύης στην κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ στην Ουγγαρία, η οποία υποφέρει από την πρόσφατη νομοθεσία που εξέδωσε η ουγγρική κυβέρνηση. Αυτός ο νόμος αντιπροσωπεύει ένα νέο ναδίρ, είναι το τελευταίο σε μια σειρά μέτρων που συνιστούν τον συστηματικό περιορισμό του κράτους δικαίου και των βασικών ελευθεριών στην Ουγγαρία».

Διακρίσεις

Η Ουγγαρία βρίσκεται στο στόχαστρο της UEFA και για έναν άλλο σχετικό λόγο, καθώς την Κυριακή ξεκίνησε έρευνα για «πιθανά περιστατικά διακρίσεων» που συνέβησαν και στους δύο αγώνες της ομάδας στο Euro 2020, στο γήπεδο Puskas Arena, απέναντι στην Πορτογαλία και στη Γαλλία. Πανό με ομοφοβικά συνθήματα εντοπίστηκαν στους θεατές στη διάρκεια της ήττας της Ουγγαρίας με 0-3 από την Πορτογαλία, την ίδια ημέρα που ο νέος νόμος συζητούνταν στο ουγγρικό κοινοβούλιο. Παρόμοια πανό κρατούσαν θεατές και στον αγώνα με τη Γαλλία.

Το θέμα πήρε και πολιτικές διαστάσεις, με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουγγαρίας να χαρακτηρίζει «επιζήμια και επικίνδυνη την προσπάθεια να αναμειχθεί η πολιτική με τον αθλητισμό». Ο Πέτερ Σιζάρτο αναφέρθηκε στις «διαμαρτυρίες στη Δυτική Ευρώπη για έναν νόμο που εμείς θεωρούμε ότι προστατεύει τα παιδιά». Και κατέληξε αφήνοντας ένα βαρύ υπονοούμενο για τη Γερμανία: «Η εμπειρία από την Ιστορία μάς δείχνει πως τέτοιες κινήσεις είναι λάθος, κάτι που οι Γερμανοί γνωρίζουν πολύ καλά».

Το αυριανό παιχνίδι Γερμανίας – Ουγγαρίας είναι κρίσιμο και για τις δύο ομάδες που παλεύουν να προκριθούν από το Group F. Η μάχη όμως που θα δοθεί μέσω των μηνυμάτων που θα σταλούν αφορά τις ευρωπαϊκές κοινωνίες στο σύνολό τους.