Συνεχίζεται η αστάθεια τη Δευτέρα 21/06, με τοπικά ισχυρές  καταιγίδες που θα συνοδεύονται από θυελλώδεις ανέμους και χαλαζοπτώσεις, ωστόσο σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, ιδιαίτερα θερμές αέριες μάζες αναμένεται να επηρεάσουν τον καιρό της χώρας μας, αρχής γενομένης από την Τρίτη 22/06.

Το πρώτο έντονο κύμα ζέστης του φετινού καλοκαιριού αναμένεται να διαρκέσει έως την Κυριακή 27/06, με τη θερμοκρασία να σημειώνει προοδευτική σημαντική άνοδο και να ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Η κορύφωση του κύματος ζέστης εκτιμάται το τριήμερο Πέμπτη 24/06 – Σάββατο 26/06, οπότε σε αρκετές περιοχές της χώρας θα επικρατήσουν συνθήκες καύσωνα, με τις μέγιστες να φτάνουν κατά τόπους τους 41-43 βαθμούς Κελσίου.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr θα παρακολουθήσει την εξέλιξη της θερμοκρασίας μέσα από το πυκνό του δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών, ενώ θα υπάρχει συχνή ενημέρωση σχετικά με την εξέλιξη του θερμού κύματος.

Ποια χαρακτηριστικά θα έχει ο «ισχυρός καύσωνας»

Για ισχυρό καύσωνα από αύριο Τρίτη, προειδοποίησε και ο μετεωρολόγος του MEGA, Γιάνης Καλλιάνος.

Σε ανάρτησή του στο facebook, επισημαίνει ότι «Από την ερχόμενη Τρίτη 22/6 και έπειτα και για διάρκεια μέχρι τουλάχιστον και το επόμενο Σαββατοκύριακο 26-27/6, θα επισκεφτούν τη χώρα μας πάρα πολύ θερμές αέριες μάζες προερχόμενες από τις βόρειες και βορειοδυτικές περιοχές της Αφρικής. Καθώς θα καλύψουν μεγάλο μέρος της Μεσογείου, θα φτάσουν γρήγορα και στην Ελλάδα.

Αυτός ο καύσωνας, που ενδέχεται να μας ταλαιπωρήσει αρκετά, θα συνοδεύεται από τρία σημαντικά χαρακτηριστικά:

  • Θα έχει μεγάλη διάρκεια. Τουλάχιστον 6-7 ημέρες και με τάση να κρατήσει και και ακόμη παραπάνω. Δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει αυτό το σενάριο. Θα ξεκινήσει από την Τρίτη με λίγο πιο ήπιες θερμοκρασίες (37-38°C και τοπικά και λίγο παραπάνω) αλλά από την Τετάρτη και έπειτα η θερμοκρασία θα ανέβει πολύ παραπάνω.
  • Οι μέγιστες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του καύσωνα, στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές, θα αγγίξουν τους 41-42°C και σε ορισμένες περιοχές και παραπάνω. Υπάρχει δηλαδή η πιθανότητα προς τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας να σημειωθούν και θερμοκρασίες της τάξεως των 43-44°C σε περιοχές που θα είναι ευνοϊκός ο άνεμος.
  • Θα υπάρχει κατά διαστήματα και σκόνη από την Αφρική σε αρκετά υψηλές συγκεντρώσεις.

Οπλιστείτε με υπομονή, κάντε σέρβις στα κλιματιστικά σας, προμηθευτείτε ανεμιστήρες όσοι δεν έχετε και οργανώστε το πρόγραμμα σας ώστε να είστε το λιγότερο δυνατό εκτεθειμένοι στον ήλιο. Θα τα πούμε τις επόμενες ημέρες με νέα στοιχεία. Προσωπικά, εύχομαι, στα επόμενα τρεξίματα των μοντέλων να φανεί ότι έρχεται τελικά πιο αδύναμος αυτός ο καύσωνας».

«Μετά τον καύσωνα ισχυρές καταιγίδες»

Για θερμοκρασίες ρεκόρ, κάνει λόγο και ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης. Σε ανάρτησή του αναφέρει ότι «Μετά από μία σχετικά μεγάλη περίοδο όπου στη χώρα μας κυριαρχούσαν τα μπουρίνια, οι καταιγίδες, το χαλάζι και οι σχετικά χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες έφτασε η στιγμή όπου το πρώτο ισχυρό θερμό κύμα θα επηρεάσει και τη χώρα μας εκτοξεύοντας τον υδράργυρο σε πολύ υψηλές θερμοκρασιακές τιμές.

Αιτία γι’ αυτή την εξέλιξη είναι οι πολύ θερμές αέριες μάζες όπου όπως παρατηρούμε και στον πρώτο μας χάρτη με τις πορτοκαλί και κόκκινες αποχρώσεις αρχίζουν και μετατοπίζονται από τις ακτές της βόρειας Αφρικής ανατολικά βορειοανατολικά επηρεάζοντας και τη χώρα μας αφού πρώτα έχουν ήδη απασχολήσει τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία.

Με τα προγνωστικά στοιχεία να θέλουν τον υδράργυρο να προσπαθεί να «σπάσει» θερμοκρασιακά ρεκόρ του παρελθόντος αναμένεται να οδηγηθούμε μέχρι και το τέλος της εβδομάδας που μόλις ξεκίνησε. Στον δεύτερο χάρτη μας αποτυπώνονται οι μέγιστες θερμοκρασίες που περιμένουμε όπου κυριολεκτικά ολόκληρη η χώρα βρίσκεται κάτω από το βαθύ κόκκινο – ροζ χρώμα που δηλώνει την πολύ ισχυρή ζέστη. Επισημαίνουμε δε γεωγραφικά διαμερίσματα με τις υψηλότερες θερμοκρασίες τα οποία είναι η περιοχή της δυτικής – κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της δυτικής Στερεάς – Πελοποννήσου, της Αττικοβοιωτίας, της Αργολίδας, Λακωνίας και της Μεσσηνίας.

Με τα προγνωστικά στοιχεία να θέλουν αυτό το ισχυρό κύμα ζέστης να ολοκληρώνει τον κύκλο του προς την Κυριακή – Δευτέρα της άλλης εβδομάδας, είναι αρκετά πιθανό αυτό το ισχυρό κύμα ζέστης να το διαδεχτούν ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι και με έμφαση τα κεντρικά και βόρεια γεωγραφικά διαμερίσματα. Αν επαληθευτούν αυτά τα στοιχεία τότε θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι μιας και μετά από ισχυρά κύματα ζέστης η αστάθεια της ατμόσφαιρας είναι πολύ έντονη με αποτέλεσμα την ανάπτυξη καταστροφικών καιρικών φαινομένων. Αξίζει να θυμηθούμε πριν δύο χρόνια την καταστροφική καταιγίδα που είχε χτυπήσει την Χαλκιδική με δυστυχώς ανθρώπινες απώλειες όπως επίσης και την φονική υπερκαταιγίδα που χτύπησε πέρυσι την Εύβοια».

Βροχές και καταιγίδες σήμερα Δευτέρα

Στο μεταξύ, για σήμερα Δευτέρα, συνεχίζεται, σύμφωνα με το meteo.gr η αστάθεια του καιρού με τοπικά ισχυρές  καταιγίδες που θα συνοδεύονται από θυελλώδεις ανέμους και χαλαζοπτώσεις.

Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί αποτυπώνονται οι περιοχές όπου θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες της Δευτέρας 21/06, ενώ με σύμβολα επισημαίνονται οι περιοχές όπου αναμένονται χαλαζοπτώσεις. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στις περιοχές με τα κόκκινα τρίγωνα όπου το χαλάζι ενδέχεται να έχει μέγεθος μεγαλύτερο των 2 εκατοστών.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ

Σήμερα Δευτέρα αναμένεται γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και στο ανατολικό Αιγαίο τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3, πρόσκαιρα το μεσημέρι-απόγευμα νότιοι έως 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 19 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και στα γύρω ορεινά πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ πρόσκαιρα το μεσημέρι-απόγευμα νότιοι έως 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 18 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 16 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε και στα ορεινά είναι πιθανόν να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες.

Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 18 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στα νησιά και στα παραθαλάσσια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και στα ορεινά πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4, πρόσκαιρα το μεσημέρι-απόγευμα από νότιες διευθύνσεις 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 18 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες παροδικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες.

Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 22 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια τις απογευματινές ώρες.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 29 βαθμούς Κελσίου.