H μετά…καραντίνα εποχή έφερε κίνηση στους δρόμους, πολλούς προγραμματισμούς σε ταξίδια και μεγάλες ουρές στα διόδια τα Σαββατοκύριακα. Ο καιρός πλέον, ευνοεί τις μικρές η μεγάλες εκδρομές για αυτό, το αυτοκίνητο μας θα πρεπει να είναι έτοιμο, πριν αρχίσει να γράφει εκατοντάδες χιλιόμετρα στο κοντέρ του.

Το τσεκ απ είναι υποχρεωτικό και θα μας βγάλει από μπελάδες. Έτσι, πριν από κάθε ταξίδι θα πρέπει να γίνεται το καθιερωμένο τσεκ – απ του αυτοκινήτου. Μάλιστα, μερικές εταιρίες προσφέρουν δωρεάν έλεγχο του αυτοκινήτου στα πιο καίρια σημεία του κινητήρα , όπως την μπαταρία, τα φώτα, την στάθμη λαδιών, τα υγρά φρένων, το νερό στο ψυγείο και την κατάσταση των υαλοκαθαριστήρων.

 ΕΛΑΣΤΙΚΑ 

Ελέγχετε τακτικά την πίεση των ελαστικών. Ελαστικά με μειωμένη πίεση, συνεπάγεται αυξημένη κατανάλωση καυσίμου και αρνητική επίδραση στην οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου. Πρέπει απαραιτήτως να τηρείτε την πίεση που συνιστά ο κατασκευαστής, επειδή είναι η κατάλληλη για το όχημά σας. Έτσι, τελειοποιείτε τις επιδόσεις των ελαστικών. Σε ορισμένες περιπτώσεις – όπως στην ρυμούλκηση ενός τρέιλερ – η αύξηση της πίεσης επιβάλλεται, αρκεί να γνωρίζετε πώς πρέπει να γίνει. Σε πολλά σύγχρονα αυτοκίνητα υπάρχει αυτόματο σύστημα ειδοποίησης του οδηγού, όταν διαπιστωθεί απότομη απώλεια της πίεσης σε ένα από τα ελαστικά του αυτοκινήτου.

 ΦΟΡΤΩΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που θα πρέπει να προσέξουμε και να υπολογίσουμε πριν το ταξίδι μας είναι η φόρτωση του αυτοκινήτου μας με τις άφθονες βαλίτσες Ενα υπερφορτωμένο αυτοκίνητο καταναλώνει περισσότερο βενζίνη (οι ειδικοί αναφέρουν έως και 20%) ενώ μεταβάλλεται και η οδική συμπεριφορά του στο ταξίδι, παρουσιάζοντας περισσότερες κλίσεις, φρενάρει δυσκολότερα ενώ επηρεάζεται αρνητικά και η αεροδυναμική του.  Οπότε, φροντίζουμε να τοποθετήσουμε τις μεγάλες βαλίτσες στον χώρο αποσκευών.  Αν δεν χωρέσουν όλες οι βαλίτσες τότε οι υπόλοιπες θα πρέπει να τοποθετούνται ανάμεσα στα εμπρός και πίσω καθίσματα και πίσω από τις πλάτες των εμπρός καθισμάτων. Καλό είναι να αποφεύγεται η φόρτωση της οροφής αφού αυξάνεται η αντίσταση του αέρα και ταυτόχρονα αυξάνεται και η κατανάλωση καυσίμου.

 

 ΟΔΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στους αυτοκινητοδρόμους χρησιμοποιούμε την αριστερή λωρίδα μόνο προσπεράσεις. Επίσης, οι σύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι προσφέρουν πλέον άφθονα τούνελ – στα οποία δεν ήμασταν εξοικειωμένοι τα προηγούμενα χρόνια. Εδώ, η χρήση των φώτων είναι υποχρεωτική ενώ τηρούμε τα όρια ταχύτητας σε κάθε τους σημείο.  Aκολουθήστε τους κανόνες της οικονομικής οδήγησης. Χρησιμοποιήστε την ταχύτητα σταθερή, μην κάνετε άσκοπες αυξομειώσεις της ταχύτητας στους αυτοκινητοδρόμους. Φουλάρετε το αυτοκίνητο σας στην πόλη, μιας και στους επαρχιακούς δρόμους οι τιμές είναι πιο «τσιμπημένες». Τα περισσότερα σύγχρονα αυτοκίνητα  διαθέτουν υπολογιστή ταξιδιού, που σας δείχνει τη μέση αλλά και τη στιγμιαία κατανάλωση καυσίμου. Σε αρκετά αυτοκίνητα υπάρχει ένδειξη προειδοποίησης αλλαγής ταχύτητας, με απώτερο στόχο την εξοικονόμηση καυσίμου ή και πρόγραμμα οδήγησης (όπως comfort, sport και eco), με το τελευταίο να ενδείκνυται για πιο οικολογική οδήγηση.

 

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού φοράτε ελαφρά και άνετα ρούχα. Τα παπούτσια θα πρέπει να είναι κατά προτίμηση αθλητικά, που εξασφαλίζουν καλύτερο έλεγχο των πεντάλ και είναι πιο ξεκούραστα. Κάντε συχνές στάσεις, μετά από οδήγηση 2-3 ωρών. Αποφεύγετε να καταναλώνετε βαριά γεύματα, πριν από κάθε μεγάλη διαδρομή. Τα φρέσκα φρούτα δεν προσφέρονται για ταξίδι, τα αποξηραμένα ενδείκνυνται περισσότερο σαν σνακ στη διαδρομή. Οι ανάμικτοι ξηροί καρποί και σπόροι προσφέρουν κάποια πρωτεΐνη και το απαραίτητο λίπος για ενέργεια μεγάλης διάρκειας. Αποφύγετε τα γλυκά. Η υπεργλυκαιμία επηρεάζει αρνητικά την αντοχή σας.

ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΙΧ

Τα παιδιά θα πρέπει να κάθονται πάντοτε πίσω και δεμένα με τη ζώνη ασφαλείας – εφόσον έχουν το κατάλληλο ύψος, διαφορετικά στα ειδικά παιδικά καθίσματα. Φροντίστε τα παιδιά να είναι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού απασχολημένα με διάφορα παιχνίδια. Ο συνοδηγός μπορεί να κρατά ενήμερα τα παιδιά για το πότε θα φθάσουν – ώστε να μην παραπονιούνται.

 

ΚΙΝΗΤΟ

Σύμφωνα με έρευνα το 11% νεαρών οδηγών παρακολουθούσε βίντεο ή μιλούσε στο κινητό, κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Αυτό είναι απίστευτα επικίνδυνο Χρησιμοποιήστε ένα σύστημα hands-free, αλλά, και αυτό θα πρέπει να γίνεται χωρίς αλόγιστη χρήση.