Αλλαγές στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας μας φέρνει η σύσταση της επιτροπής Εμβολιασμών να μην χορηγείται το εμβόλιο της AstraZeneca σε άτομα κάτω των 60 ετών.

Πρακτικά, όπως υπογράμμισε ο κ. Θεμιστοκλέους πρόκειται για σύσταση και όχι υποχρέωση. Όσοι λοιπόν βρίσκονται στην ηλικιακή ομάδα από 30 έως και 59 ετών και έχουν ήδη κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό με AstraZeneca θα λάβουν ένα SMS και στη συνέχεια θα μπορούν να επιλέξουν εάν θέλουν να διατηρήσουν το ραντεβού τους, ή να κλείσουν νέο με τα υπόλοιπα διαθέσιμα εμβόλια (Johnson & Johnson, Pfizer και Moderna).

Τι γίνεται με τη δεύτερη δόση;

Τώρα, όσον αφορά στη δεύτερη δόση του εμβολιασμού, εφόσον η πρώτη έχει γίνει με AstraZeneca, ο κ. Θεμιστοκλέους εξήγησε πως όσοι έχουν ραντεβού δεύτερης δόσης και πρόκειται για περιπτώσεις με θρόμβωση/θρομβοπενία, θα μπορεί ο θεράπων γιατρός από τη Δευτέρα, 21 Ιουνίου, να κάνει αίτηση για αλλαγή της β’ δόσης.

Αυτό που συστήνει η επιτροπή είναι όσοι έχουν πραγματοποιήσει την πρώτη δόση με AstraZeneca να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους με το ίδιο σκεύασμα.

Όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της επιτροπή, το οποίο αναρτήθηκε στο emvolio.gov.gr «η εκδήλωση του συνδρόμου θρόμβωσης με θρομβοπενία μετά από τη 2η δόση του εμβολίου της AstraZeneca είναι εξαιρετικά σπάνια – στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έχει γίνει μεγάλος αριθμός εμβολίων της AstraZeneca, έχουν καταγραφεί 18 περιπτώσεις μετά τη διενέργεια 13.400.000 δεύτερων δόσεων του εμβολίου (1,3 ανά 1.000.000 δόσεις)».

Ως εκ τούτου, αναφέρεται πως «η Επιτροπή συνιστά τα άτομα που ξεκίνησαν τον εμβολιασμό τους (1η δόση) με το εμβόλιο της AstraZeneca να συνεχίσουν κανονικά τη 2η δόση με το ίδιο εμβόλιο».

Ωστόσο, από τη σύσταση αυτή εξαιρούνται:

  1. Άτομα όλων των ηλικιών που κατά το διάστημα των πρώτων εβδομάδων μετά την 1η δόση εκδήλωσαν σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια θρόμβωσης, με ή χωρίς θρομβοπενία. Η 2η δόση θα πρέπει να γίνει με άλλο εμβόλιο. Στις περιπτώσεις αυτές γίνεται σχετικό αίτημα από θεράποντα ιατρό προς την αρμόδια επιτροπή (μέσω του emvolio.gov.gr).
  2. Άτομα όλων των ηλικιών που έχουν άλλον ειδικό λόγο για να γίνει η 2η δόση του εμβολιασμού τους με άλλο εμβόλιο. Θα είναι δυνατόν να γίνει αντικατάσταση του εμβολίου της 2ης δόσης μετά από έγκριση σχετικού αιτιολογημένου αιτήματος από θεράποντα ιατρό προς την αρμόδια επιτροπή (μέσω του emvolio.gov.gr).
  3. Άτομα ηλικίας μικρότερης από 30 ετών τα οποία για οποιοδήποτε λόγο έκαναν την 1η δόση εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca. Συνιστάται η 2η δόση να γίνει με άλλο εμβόλιο, εκτός αν, για λόγους ταχύτερης ανοσοποίησης ή άλλους λόγους, επιθυμούν να συνεχίσουν με τη 2η δόση του εμβολίου της AstraZeneca.