Ο σχεδιασμός της μετα-καλοκαιρινής περιόδου έρχεται σύντομα στο τραπέζι της κυβέρνησης, η οποία επιδιώκει συνολική επιτάχυνση στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων με ταυτόχρονη δρομολόγηση έργων, εξού και ετοιμάζεται να εξετάσει και το δεύτερο – μετά τον Αύγουστο δηλαδή – κύμα παρεμβάσεων. Η ιεράρχηση των επόμενων βημάτων για το τελευταίο τετράμηνο του έτους και τις αρχές του 2022, είτε αφορούν νέους σχεδιασμούς είτε πρόκειται για εκκρεμότητες υπουργείων, αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο ενδοκυβερνητικών συσκέψεων τις επόμενες ημέρες.

Η προσοχή του Μαξίμου είναι προφανώς στραμμένη στον χειρισμό των άμεσων πρωτοβουλιών που έχουν ειδικό πολιτικό βάρος (όπως είναι το εργασιακό νομοσχέδιο και αμέσως μετά εκείνο για την επικουρική ασφάλιση), ωστόσο το βλέμμα εκτείνεται και στο φθινόπωρο και τον χειμώνα, οπότε φιλοδοξεί να χαράξει την αφετηρία για «να αρχίσουμε να γράφουμε», κατά τη χθεσινή αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη, «τη σελίδα της ευημερίας».

Δράσεις που θα προωθηθούν μέσα από το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» του Ταμείου Ανάκαμψης και από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία (νέο ΕΣΠΑ κ.λπ.) προτεραιοποιούνται, την ώρα που ο Πρωθυπουργός επιμένει σε γραμμή ταχύτητας για σειρά παρεμβάσεων – ιδίως με οικονομικό και αναπτυξιακό πρόσημο. Χωρίς «περαιτέρω καθυστέρηση» όπως έλεγε προ ημερών για την πανεπιστημιακή αστυνομία.

Αλλαγές σε παιδεία και υγεία

Στο πλαίσιο αυτό η Παιδεία θα παραμείνει στην κορυφή της ατζέντας. Μετά τα αποτελέσματα της φετινής εξεταστικής για την είσοδο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αναμένεται να μπει σε τροχιά ριζικής αναδιαμόρφωσης ο ακαδημαϊκός χάρτης. Η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να τρέξει τον σχεδιασμό, που μεταξύ άλλων δείχνει προς νέες Σχολές Εφαρμοσμένων Επιστημών και Τεχνών που θα αντικαταστήσουν τα παλιά ΤΕΙ. Θα προηγηθούν πάντως, ως καλοκαιρινή «πρόβα» σκληρής μάχης, τα αποκαλυπτήρια του νομοσχεδίου για το σχολείο, δηλαδή την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, τις επιλογές στελεχών εκπαίδευσης και την αυτονομία των σχολικών μονάδων.

Προγράμματα σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) προδιαγράφεται ότι θα μπουν επί τάπητος σε πολλαπλά πεδία, με πρόβλεψη για ειδικό πληροφοριακό σύστημα (σχετικός διαγωνισμός έτρεξε προ μηνός) για την ψηφιακή παρακολούθηση των έργων. Ανάμεσα στα… πεδία ΣΔΙΤ είναι η Παιδεία σε ό,τι αφορά νέες φοιτητικές εστίες, ως μήνυμα «ενίσχυσης της διεθνοποίησης» των πανεπιστήμιων, όπως πιστεύουν στην κυβέρνηση. Είναι όμως και η Υγεία, όπως έχει προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Διαθέτουμε την πολιτική δέσμευση και συνεκτιμώντας τις απώλειες από τον κορωνοϊό, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, ώστε να μην επενδύσουμε με έξυπνο τρόπο στη θωράκιση του ΕΣΥ» ανέφερε χθες ο Πρωθυπουργός παρεμβαίνοντας σε ψηφιακό συνέδριο του Eurasia Group και της οργάνωσης Flagship Pioneering.

Ο ανασχεδιασμός του χάρτη Υγείας, μια στρατηγική ψηφιακού μετασχηματισμού σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα και η διοικητική και οργανωτική αναδιάρθρωση των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα παρουσιαστούν από την κυβέρνηση ως τρίπτυχο της επόμενης μέρας. Θα προηγηθούν οι αλλαγές στο σύστημα των κεντρικών προμηθειών υγείας του Δημοσίου μέσα από την αναμορφωμένη εθνική Αρχή (ΕΚΑΠΥ), στελεχωμένη από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Στην κοινωνική ασφάλιση, σε συνέχεια του εργασιακού νομοσχεδίου, αναμένεται να προωθηθούν οι αλλαγές εντός Ιουλίου. Οι ρυθμίσεις όμως δεν θα μείνουν εκεί. Αυτό που θέλει η κυβέρνηση είναι να μην καθυστερήσουν το φθινόπωρο οι διαδικασίες διαμόρφωσης του νέου πλαισίου ώστε ένα καινούργιο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης να έχει πλήρη μορφή (κτίριο, προσωπικό κ.ο.κ.) το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους. Ως τότε αγωνιά η κυβέρνηση να ολοκληρώσει και την ψηφιοποίηση του ΕΦΚΑ, στο φόντο της δέσμευσης ότι το 85% των συντάξεων θα απονέμονται ηλεκτρονικά.

Στον επόμενο γύρο παρεμβάσεων εντάσσεται και η συζήτηση για την ενίσχυση με αυτοτελείς πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το θέμα είναι υπό επεξεργασία και μετά την προώθηση του νόμου και τις διαβουλεύσεις για τις νέες αρμοδιότητες κράτους, δήμων, περιφερειών και αποκεντρωμένης διοίκησης αναμένεται το σχέδιο απόδοσης του ΕΝΦΙΑ στα δημοτικά ταμεία.