Στην επικείμενη επίσκεψη στην Ελλάδα του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφέρθηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, σχολιάζοντας το κλίμα που επιχειρεί να δυναμιτίσει η γείτονα ενόψει της επίσκεψης Τσαβούσογλου την προσεχή Κυριακή και Δευτέρα, υποστήριξε πως «δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε ούτε να φοβηθούμε σε σχέση με τη μειονότητα, τα μέλη της οποίας απολαμβάνουν καθεστώτος ισονομίας και ισοπολιτείας όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες που θυμίζω ότι είναι και ευρωπαίοι πολίτες».

Μάλιστα, η ίδια χαρακτήρισε ιδιωτική την επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσλου στη Θράκη.

«Η Ελλάδα είναι δημοκρατική χώρα, δεν απαγορεύει ιδιωτικές επισκέψεις» σημείωσε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας πως σε αντίστοιχη κίνηση μπορεί να προβεί και ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Δυναμιτίζουν το κλίμα με την «τουρκική» μειονότητα

Σημειώνεται πως η ελληνική πλευρά δηλώνει προετοιμασμένη για παν ενδεχόμενο, καθώς το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό πολλών είναι ο on camera «τσακωμός» του Μεβλούτ Τσαβούσογλου με το Νίκο Δένδια όταν ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε επισκεφτεί την Τουρκία στα μέσα Απριλίου.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί εξ’ αντικειμένου φόβους για τυχόν αναζήτηση ρεβάνς εκ μέρους του κ. Τσαβούσογλου. Πάντως, το βέβαιο είναι ότι η επίσκεψη αυτή θα είναι μια δύσκολη επίσκεψη καθώς μπορεί η Ελλάδα να επιθυμεί να επενδύσει σε μια θετική ατζέντα και η Τουρκία να έχει μειώσει την ένταση σε σχέση με πέρσι, ωστόσο δεν έχουν εκλείψει πλήρως οι προκλητικές κινήσεις.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η ιδιωτική επίσκεψη του τούρκου ΥΠΕΞ στη Θράκη συνοδεύεται από «προειδοποιήσεις» των τουρκικών ΜΜΕ ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα θέσει θέμα «τουρκικής μειονότητας» στην περιοχή, ενώ τη σκυτάλη πήρε ο Ομέρ Τσελίκ και συνέχισε στο ίδιο μοτίβο δυναμιτίζοντας το κλίμα.

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή την τηλεδιάσκεψη που είχε ο κ. Μητσοτάκης με μουσουλμάνους μαθητές της Ξάνθης πριν από μέρες. Μάλιστα, ο κ. Τσελίκ χαρακτήρισε τα παιδιά «τουρκόπουλα».

«Δυστυχώς, το γεγονός ότι ο έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης αποκάλεσε τα τουρκόπουλα, ελληνόπουλα στη συνάντηση με τους δασκάλους του δημοτικού ήταν μία δήλωση άρνησης απέναντι στην προσέγγιση που γίνεται. Πρόκειται για επίθεση στην τουρκική ταυτότητα. Τον 21ο αιώνα, αυτές οι επιθέσεις είναι απαράδεκτες και συνιστούμε στην Ελλάδα να τηρήσει τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ. Δηλώνουμε συνεχώς ότι απορρίπτουμε κατηγορηματικά τις ρατσιστικές πολιτικές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν.