Η τελευταία συνεδρίαση της κιναλίτικης ΚΟ συζητήθηκε πολύ. Συζητήθηκε επειδή σχεδόν επτά μήνες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία των εκλογών για την ανάδειξη του κεντροαριστερού αρχηγού από τη βάση προέκυψε θέμα ανοιχτού ή κλειστού μητρώου. Αλλά και γιατί η εσωκομματική αντιπολίτευση εξέφρασε ευθέως τις διαφωνίες της με ορισμένα από τα σημεία της γραμμής που υιοθετεί η πρόεδρος απέναντι στους αντιπάλους του κόμματος.

Αν κάτι φάνηκε από τις παραπάνω κουβέντες όμως, δεν είναι μόνο η απόσταση που χωρίζει τους διεκδικητές της αρχηγικής καρέκλας σε κάποια θέματα. Εγινε εμφανής κι η δύσκολη ισορροπία που καλείται να κρατήσει η ίδια η Φώφη Γεννηματά στο μεγαλύτερο μέρος του χρόνου που μένει μέχρι τον Νοέμβριο: η ισορροπία μεταξύ της διεξαγωγής της δικής της εκστρατείας για την ανανέωση της θητείας της και του πολιτικού σχεδιασμού της Χαριλάου Τρικούπη, σύμφωνα με τον οποίο μια παρατεταμένη εσωκομματική προεκλογική περίοδος μόνο κόστος – κι όχι οφέλη – θα έχει για το Κίνημα Αλλαγής.

Ενα πρώτο δείγμα δόθηκε από τις παρεμβάσεις της Γεννηματά σε εκείνη τη συνάντηση με τους βουλευτές της. Η άτυπη συμφωνία μεταξύ όλων των πλευρών θέλει τις αποφάσεις για τα διαδικαστικά της κεντροαριστερής κάλπης να ληφθούν από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος τον Σεπτέμβριο. «Μέχρι τότε», είπε η νυν αρχηγός, «δεν πρέπει να ξοδέψουμε κρίσιμο και χρήσιμο χρόνο και πολιτική ενέργεια σε προσωπικούς διαγκωνισμούς και πασαρέλα προαναγγελίας υποψηφιοτήτων», προσθέτοντας ότι κάνουν λάθος όσοι «νομίζουν ότι κερδίζουν χώρο με το κλίμα εσωστρέφειας που τροφοδοτούν».

Αποπειράθηκε, με άλλα λόγια, να εμφανιστεί ως εκείνη που ομνύει στη θεσμική προσέγγιση, βάζοντας «το καλό της παράταξης» πάνω από τους προσωπικούς πολιτικούς στόχους. Ωστόσο, ταυτόχρονα άφησε αιχμές για το στυλ της αντιπαράθεσης που επιλέγουν συνυποψήφιοί της – προχώρησε, δηλαδή, σε μια έμμεση πλην ξεκάθαρη προεκλογική σύγκριση ανάμεσα στη δική της τακτική και στου Ανδρέα Λοβέρδου, που ήταν ο πρώτος ο οποίος παραδέχθηκε δημόσια ότι προτίθεται να διεκδικήσει τη θέση του επικεφαλής της Κεντροαριστεράς.

«Ακόμη είναι πολύ νωρίς»

Κατά τα λεγόμενα όσων γνωρίζουν αυτά που κουβεντιάζονται πίσω από τις κλειστές πόρτες του επιτελείου της, η Γεννηματά – παρότι έχει δηλώσει ευθέως πως θα κατέβει – θα φροντίσει να μην κάνει καμία κίνηση που μπορεί να εκληφθεί σαν προεκλογική. Για την ακρίβεια – σύμφωνα με τις ίδιες πηγές – δεν θέλει καν να μιλάει στην παρούσα φάση επίσημα για την κάλπη του Νοεμβρίου. Η μόνιμη επωδός της, όποτε χρειάζεται, θα είναι πως «ακόμη είναι πολύ νωρίς». Παράλληλα βέβαια, όπως όλα δείχνουν, η καμπάνια της θα συνοψίζεται στην επισήμανση ότι ο απολογισμός των ημερών της στο προεδρικό γραφείο της έδρας του Κινήματος Αλλαγής θα γίνει εκ των πραγμάτων από τα μέχρι τώρα δημοσκοπικά αποτελέσματα του κόμματος.

Οι μυημένοι στον τρόπο λειτουργίας των κομμάτων, πάντως, επιμένουν ότι είναι σχεδόν αδύνατον να μην έχει ξεκινήσει από την ομάδα της ο σχεδιασμός της στρατηγικής που εκείνη θα ακολουθήσει όταν ξεκινήσει κι επισήμως η κεντροαριστερή προεκλογική περίοδος. Η εμπειρία των εσωκομματικών αναμετρήσεων σε όλα τα κόμματα, ανεξαρτήτως ιδεολογικού χώρου, στηρίζει τις εικασίες τους. Αλλωστε, η χρυσή τομή που αναζητά η Φώφη Γεννηματά είναι αυτή που έχουν προσπαθήσει να πετύχουν όσοι έχουν διεκδικήσει μια επανεκλογή τους στο ανώτατο κομματικό αξίωμα από το 2004 και μετά.