Η συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής περιείχε τα πάντα: οι βουλευτές μίλησαν, η εσωκομματική αντιπολίτευση εξέφρασε την κριτική της και όλοι είπαν τη γνώμη τους όσον αφορά τις διαδικασίες των εκλογών. Από εδώ και πέρα, εκτός απροόπτου, οι υποψήφιοι αρχηγοί δεν αναμένεται να προβούν σε δημόσιες παρεμβάσεις, όπως η πλατφόρμα του Ανδρέα Λοβέρδου την προηγούμενη εβδομάδα. Η περίοδος για τέτοιου είδους κινήσεις θα ξεκινήσει το καλοκαίρι, καθώς έχει συμφωνηθεί άτυπα πως η Κεντρική Επιτροπή που θα αποφασίσει τα διαδικαστικά των εκλογών θα διεξαχθεί, όπως ανέφερε η Φώφη Γεννήματα, τον Σεπτέμβριο. «Μέχρι τότε δεν πρέπει να ξοδέψουμε κρίσιμο και χρήσιμο χρόνο και πολιτική ενέργεια σε προσωπικούς διαγκωνισμούς και πασαρέλα προαναγγελίας υποψηφιοτήτων», τόνισε, προειδοποιώντας πως κάνουν λάθος όσοι «νομίζουν ότι κερδίζουν χώρο με το κλίμα εσωστρέφειας που τροφοδοτούν».

«Η κυβέρνηση απέτυχε να διαχειριστεί την πανδημία σε όλα τα επίπεδα», ανέφερε κατά τα άλλα στην ομιλία της, μιλώντας και για την οικονομία, προαναγγέλλοντας τη διαφωνία του κόμματος με το επερχόμενο εργασιακό νομοσχέδιο. «Οι πολίτες δεν θέλουν να γυρίσουν πίσω, σε μια κυβέρνηση της δήθεν «δεύτερης φοράς Αριστεράς». Αυτή η προοπτική παραμένει για τη συντριπτική πλειοψηφία εφιαλτική», ανέφερε για τον ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας πως οι πολίτες προτιμούν το Κίνημα Αλλαγής ως κύριο προοδευτικό πόλο απέναντι στη ΝΔ. Ξεκαθάρισε πως το Κίνημα Αλλαγής δεν θα είναι «θλιβερό δεκανίκι, σε κατ’ όνομα «συγκυβερνήσεις»» και πως «αυτοί που μεταγράφουν τον εαυτό τους για μια καρέκλα εξουσίας, δεν μπορούν να μεταγράψουν και το κόμμα».

Τι είπαν οι βουλευτές

Στην πλειονότητά τους, οι βουλευτές συμφώνησαν πως η κυβέρνηση έχει υποστεί φθορά το τελευταίο διάστημα, πως ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται ανεπαρκής ως αντιπολίτευση, αλλά και πως το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να συνεχίσει στη δική του αυτόνομη πορεία, χωρίς να θεωρείται συμπλήρωμα. Ο Γιώργος Παπανδρέου στη δική του παρέμβαση έκανε εκτενή αναφορά στις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, ενώ κατηγόρησε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για λαϊκισμό.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε απολογισμό της δουλειάς που γίνεται στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ και ο Ανδρέας Λοβέρδος στάθηκε σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά άφησε και μια έμμεση αιχμή για την πορεία του κόμματος («Περίμενα μια δόση αυτοκριτικής, δεν θα ανοίξω εγώ τον χορό της κριτικής»). Κατά κύριο λόγο, η κριτική που προέκυψε αφορούσε την εσωτερική λειτουργία της ΚΟ (με βουλευτές να ζητούν καλύτερη ενημέρωση, αλλά και πιο συχνές συνεδριάσεις) και σε εκείνες που αφορούσαν τις δημοσκοπήσεις και τη στρατηγική. Στη Νάντια Γιαννακοπούλου, που επέκρινε τη στάση του κόμματος για τα self tests, απάντησε ο τομεάρχης υγείας Ανδρέας Πουλάς, ανεβάζοντας για λίγο την ένταση. Από την πλευρά του, ο Γιώργος Καμίνης επέκρινε τις διαρκείς αναφορές συγκεκριμένων στελεχών στην επαναφορά της ονομασίας ΠΑΣΟΚ.

Ανοικτές διαδικασίες

Ενιαίο μέτωπο εμφανίστηκε όσον αφορά τις «ανοιχτές διαδικασίες» των επερχόμενων εκλογών – την κωδική ονομασία για τη συζήτηση περί ανοιχτού ή κλειστού μητρώου. Ολες οι πλευρές, του Ανδρουλάκη, του Λοβέρδου, αλλά και του Παπανδρέου, τάχθηκαν υπέρ των ανοιχτών διαδικασιών, με βάση τα πρότυπα που ακολουθεί η παράταξη, ως ΠΑΣΟΚ και ως Κίνημα Αλλαγής, από το 2004 έως σήμερα. Και όλοι οι βουλευτές που πήραν τον λόγο συμφώνησαν πως αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να γίνουν οι εκλογές και το 2021.