Το αποκτήσαμε και αναρωτιέμαι αν μπορεί να θεωρηθεί βελτίωση, εν σχέσει με τις πλατείες των αγανακτισμένων. Δεν έχει πολλή σημασία, στον βαθμό που και οι δύο πλατείες λερώνουν και ενοχλούν το ίδιο.

Οτι η Αστυνομία δεν επεμβαίνει να διαλύσει τις συγκεντρώσεις σημαίνει ότι το μάθημα της Νέας Σμύρνης έγινε κτήμα, όπως έλεγαν οι παλιοί δάσκαλοι. Η Αστυνομία έχει εντολή να μην επεμβαίνει, ούτε καν να παρουσιάζεται στις πλατείες των κουρασμένων που το γλεντάνε. Εφόσον ο σκοπός είναι να μη μεταδοθεί ο ιός, μάλλον καλά κάνει, εφόσον το υγειονομικό κόστος της καταστολής θα είναι μεγαλύτερο από εκείνο του κορωνοπάρτι στην πλατεία.

Εκ των πραγμάτων, το μόνο που μπορεί να κάνει η Αστυνομία είναι να δρα προληπτικά, αποκλείοντας τις ύποπτες πλατείες. Αυτό όμως χρειάζεται ειδικό επιχειρησιακό σχεδιασμό και δυνάμεις. Δεδομένου δε ότι οι πλατείες είναι, που λέει ο λόγος, αναρίθμητες και οι αστυνομικές δυνάμεις πεπερασμένες, το αποτέλεσμα θα είναι κουρασμένοι και αστυνομικοί να παίζουν το κρυφτούλι σε μια πιο μαζική και γεωγραφικά πιο εκτεταμένη εκδοχή του.

Ο άγνωστος παράγοντας της εξίσωσης είναι το Πάσχα, από την έκβαση του οποίου θα κριθεί το καλοκαίρι, δηλαδή ο τουρισμός. Ισως η κυβέρνηση χρειαστεί να πάρει αποφάσεις για το Πάσχα που θα δυσαρεστήσουν πολύ κόσμο. Επίσης, αν όλοι μείνουμε στην Αθήνα, ίσως το αντάρτικο των κουρασμένων στις πλατείες να παραταθεί για εβδομάδες. Δεν είναι ώρα, λοιπόν, για συγκρούσεις.

Οσο για τους κατοίκους γύρω από τις πλατείες, αυτοί είναι οι παράπλευρες απώλειες της υπόθεσης. Νιώθεις μια στιγμιαία και ένοχη χαρά που δεν βρίσκεσαι στη θέση τους και τίποτε άλλο…

ΠΡΟΦΟΡΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Η λεπτομέρεια που αποδίδει καλύτερα το κλίμα στο ΠΑΣΟΚ της Φώφης (που επισήμως ονομάζεται ΚΙΝΑΛ) είναι αυτή που διαβάζω στο ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ» για τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας. Αφού είχε μιλήσει πρώτη η πρόεδρος, έδωσε τον λόγο στους βουλευτές. Κανείς τους όμως δεν θέλησε να μιλήσει. Τέτοια  ντροπαλότητα όλοι τους! Δεν είναι περίεργο για ανθρώπους που η δουλειά τους είναι να μην το κλείνουν ποτέ;

Ακούστηκε μόνο μια φωνή να λέει: «Ας μιλήσει ο Κεγκέρογλου». (Με διάθεση σαρκαστική, υποθέτω, διότι ο Κεγκέρογλου είναι ο επιλοχίας της Φώφης…) Η Φώφη επέμεινε διότι είναι δημοκρατική και, ουσιαστικά, τους διέταξε να μιλήσουν και εκείνοι μίλησαν. Ηταν, δηλαδή, σαν να έδιναν προφορικές εξετάσεις, οπότε αναγκαστικά στις ομιλίες τους «φάνηκαν να συμφωνούν με τη γραμμή πλεύσης της προέδρου», όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ.

Δεν χρειάζεται κάτι περισσότερο για να καταλάβει κάποιος το κλίμα εκφοβισμού στο ΠΑΣΟΚ της Φώφης και την ανασφάλεια της ηγεσίας.

ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑΤΑ

Είπε πολλά στη συνέντευξή της, αλλά εγώ θα μείνω σε μία λέξη. Η Ντόρα Μπακογιάννη ζήτησε «αυστηρότατα προστίματα» για όσους παραβιάσουν τις αποφάσεις που πρόκειται να ληφθούν για την έξοδο του Πάσχα. Επειδή κάποιοι θα σπεύσουν να καγχάσουν με τα «προστίματα», να επισημάνω ότι ένα πρόσωπο που του βγαίνει τελείως φυσικά να προφέρει τη σοκολάτα «chοκολάτα» ή το πράγμα «πrάγμα» έχει κάθε δικαίωμα να λέει και τα πρόστιμα «προστίματα».

Στηρίζω ενθουσιωδώς Ντόρα για τη χρήση του όρου «προστίματα», ει μη τι άλλο επειδή είναι μια μικρή, πλην έμπρακτη, στήριξη της τρίτης κλίσης που συρρικνώνεται, καθώς ο συγκεκριμένος τύπος εκλαμβάνει το πρόστιμο ως τριτόκλιτο: το πρόστιμο, του προστίματος, τω προστίματι κ.λπ. Με την ευκαιρία, να προσθέσω ως προς τη σωστή χρήση των προστιμάτων ότι αυτά ποτέ δεν επιβάλλονται· απλώς πέφτουν, όπως οι χάντρες του κομπολογιού.

ΝΕΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ!

Περί αυτού θα πρόκειται, αν οι δεκαπέντε μεγάλες ποδοσφαιρικές ομάδες/εταιρείες προχωρήσουν στην ίδρυση «Super League». Αυτή η ονομασία ανήκει, ως γνωστόν, στο ελληνικό πρωτάθλημα και, συνεπώς, η «Super League» είναι μία και ελληνική, όπως η Μακεδονία και η φέτα! Το δε ζήτημα δεν είναι διεθνές, επειδή το κάνουν πρώτο θέμα τα διεθνή δίκτυα. Είναι εθνικό! «Το όνομά μας είναι η ψυχή μας», για να θυμηθούμε τον Ανδρέα…