Σε δόσεις ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζει το νέο του πλάνο, τα νέα του πρόσωπα, το νέο του σχέδιο και θέτει στα μετόπισθεν τους παλιούς του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Αυτό διαφάνηκε και στην εκδήλωση-παρουσίαση του νέου οικονομικού προγράμματος. Εδώ δεν αναλύθηκε απλώς το νέο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την επανεκκίνηση της Οικονομίας με ενέσεις και βοήθειες για τη μεσαία τάξη, άλλο μοντέλο για τράπεζες και αναπτυξιακά πρόσημα – που καυστικά σχολιάστηκαν όλα από την κυβέρνηση. Εδώ υπήρξε και μπόλικη σημειολογία λόγω καλεσμένων, παρουσιών και βέβαια απουσιών.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν ήταν στο κάδρο της εκδήλωσης και ούτε προσκλήθηκε. Ως τέως «τσάρος» της Οικονομίας και σε συνθήκες Μνημονίου, αλλά και ως καθηγητής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος με αρμοδιότητα την Οικονομία, θα ήταν λογικό να είναι. Οχι για το νέο τοπίο που διαμορφώνει ο Αλέξης Τσίπρας εδώ και καιρό. Ενα τοπίο που αφήνει πίσω τους παλιούς – ούτε οι πολύπειροι στα οικονομικά Γιάννης Δραγασάκης, Γιώργος Σταθάκης ήταν στην εκδήλωση – και ψάχνει βηματισμό κοντά στη μεσαία τάξη, στις νέες δυνάμεις του κόμματος, αλλά και σε δυνάμεις της αγοράς και της τεχνοκρατίας. Για πολλούς στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο Τσακαλώτος είναι συνδεδεμένος με την πετυχημένη έξοδο από το Μνημόνιο αλλά και με την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης.

Η χημεία

Ως νέοι Διόσκουροι του Τσίπρα, στο πεδίο των Οικονομικών και της Ανάπτυξης, φιγουράρισαν και είναι οι Εφη Αχτσιόγλου και Αλέξης Χαρίτσης. Από το ίδιο κάδρο, θα λέγαμε πως σημειολογήθηκε πολιτικά και δυναμικά και η Λούκα Κατσέλη – που διατηρεί χημεία με τον Τσίπρα – αλλά και οι καθηγητές Αιμίλιος Αυγουλέας και Δημήτρης Αυγητίδης. Στα της Οικονομίας, αν προστεθεί και ο Τάκης Κορκολής, στενός σύμβουλος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, διαμορφώνεται μια νέα ομάδα μακριά από τις εσωκομματικές έριδες των ημερών – εδώ προσθέστε και τον κομματικό Βαγγέλη Πιλάλη, γνώστη του τραπεζοπιστωτικού συστήματος.

Ακριβώς το ίδιο θα έλεγε κάποιος και για την εκδήλωση για το νέο ΕΣΥ που είχε προηγηθεί και όπου είδαμε αρκετούς εξωκομματικούς όπως τον καθηγητή Αιματολογίας στη Σορβόννη Γρηγόρη Γεροτζιάφα, αλλά και καθηγητές με τους οποίους ο Αλέξης Τσίπρας έχει διάλογο όπως η Αθηνά Λινού – προτεινόμενή του και για υπουργός Υγείας κοινής αποδοχής. Στο ίδιο πεδίο, της Υγείας, ρόλο κεντρικό διαδραματίζει και ο Ανδρέας ξανθός βέβαια, κομματικός αλλά με διαφορετική γραμμή για τον τρόπο αντιπολίτευσης. Τα ίδια ισχύουν ως έναν βαθμό και στο πεδίο της Διπλωματίας και Αμυνας όπου πλάι στον Γιώργο Κατρούγκαλο ή την κομματική και έμπειρη αν και νέα Ράνια Σβίγκου, ο Τσίπρας συνομιλεί με το άτυπο ΚΥΣΕΑ του (Ευάγγελο Αποστολάκη, Γεώργιο Καμπά, Χρήστο Χριστοδούλου).

Ακόμη και το στήσιμο των εκδηλώσεων έχει νέα ομάδα – τον σκηνοθέτη Μιχάλη Κωνσταντάτο – ενώ όλο το παραπάνω κλίμα είναι σαν να μη λαμβάνει υπόψη του τις εσωκομματικές έριδες. Παρά το γεγονός πως η αντιπολιτευτική οξύτητα είναι αναβαθμισμένη. Ο ΣΥΡΙΖΑ πάει σκληρά κατά της κυβέρνησης. Αυτό φαίνεται και στο πεδίο της κριτικής που ασκεί για την πανδημία ή την Οικονομία. Απότοκος αυτού και η αποχή από τις ονομαστικές ψηφοφορίες της Βουλής, η κόντρα με τον Σταύρο Κοντονή, αλλά και η σφοδρότητα που έχει η κόντρα για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.