Μέρα – νύχτα συνεχίζονται οι έρευνες των αξιωματικών του τμήματος ανθρωποκτονιών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής για την εξιχνίαση της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ, μιας υπόθεσης πυο θεωρείται πια ζήτημα τιμής για την Ελληνική Αστυνομία.

Στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκονται ορισμένα νέα στοιχεία που έχουν προκύψει τα τελευταία εικοσιτετράωρα, τα οποία οι αστυνομικοί προσπαθούν να ταιριάξουν στο παζλ ελπίζοντας ότι θα αποκαλύψει την ταυτότητα των δραστών.

Οι τέσσερις παλιοί γνώριμοι των Αρχών

Οι αστυνομικές αρχές έχουν επικεντρώσει τις έρευνές τους σε παλιές δικογραφίες πρωταγωνιστών του οργανωμένου εγκλήματος, σε εγκληματικές οργανώσεις και σε κακοποιούς με βαρύ ποινικό παρελθόν.

Η Δίωξη Εγκλημάτων κατά Ζωής αναζητεί ίχνη των ηθικών αυτουργών της δολοφονίας του δημοσιογράφου. Μέχρι στιγμής, υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερα πρόσωπα που έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον των αρχών, τα οποία έχουν κατηγορηθεί για απόπειρες ανθρωποκτονιών, εκβιασμούς, σωματικές βλάβες, εκρήξεις, οπλοφορία, οπλοχρησία και άλλα αδικήματα.

Τα πρόσωπα αυτά είναι αποφυλακισμένοι ποινικοί που ενδέχεται είτε να εμπλέκεται είτε να γνωρίζουν πληροφορίες, σύμφωνα με την αστυνομία.

Με τις υποθέσεις των προσώπων αυτών είχε ασχοληθεί και ο Γιώργος Καραϊβάζ ως αστυνομικός ρεπόρτερ.

Τρεις παλιές δολοφονίες στο μικροσκόπιο

Οι αρχές κάνουν παράλληλη έρευνα στα κείμενα που είχε γράψει ο δημοσιογράφος για παλιές υποθέσεις. Στρέφουν την προσοχή τους σε κάποιον εμπλεκόμενο κάποιας εκ των υποθέσεων που πιθανόν ενοχλήθηκε από την έρευνα του Καραϊβάζ. Εξετάζεται, επίσης, το αν είχε με κάποιον επικοινωνίες δημοσιογραφικού ή απειλητικού χαρακτήρα.

Στο ίδιο πλαίσιο των ερευνών, οι αρχές έχουν εντάξει και τρεις ανεξιχνίαστες δολοφονίες που σχετίζονται με την αλληλοεξόντωση μελών της Greek Mafia, το 2018 και το 2019.

Προσεκτικά οργανωμένοι οι δράστες

Όσο εξελίσσονται οι έρευνες, φαίνεται πως οι ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ έχουν επιμεληθεί προσεκτικά το σχέδιό τους.

Δεν έχει βρεθεί ακόμα το σκούτερ, στο οποίο επέβαιναν οι δράστες, ούτε κάποιο βιντεοληπτικό υλικό στο οποίο να φαίνονται οι πινακίδες του.

Σήμερα, έγινε άρση του τηλεφωνικού απορρήτου και θα επιχειρηθεί ο εντοπισμός του σήματος των τηλεφώνων που εξέπεμπαν από το σημείο που έφυγε ο Καραϊβαζ, κατά τη διαδρομή του και από το σημείο της δολοφονίας.

Οι αστυνομικοί εξετάζουν, επίσης, τη φύση των τραυμάτων μέσω της ιατροδικαστικής έκθεσης, χαρακτηρίζοντας τον εκτελεστή ως «δεινό σκοπευτή». Οι βολές του ήταν θανατηφόρες, ενώ βρέθηκε ότι το θύμα δέχτηκε διπλή χαριστική βολή.

Τι δείχνει το νέο βίντεο – ντοκουμέντο

Νέο βίντεο ντοκουμέντο έρχεται στο φως της δημοσιότητας και εξετάζεται από τις Αρχές. Στο βίντεο από την οδό Αγίου Δημητρίου που βρίσκεται κοντά στο σημείο της εκτέλεσης, φαίνεται να περνά ένα σκουτεράκι παρόμοιο με αυτό των δολοφόνων.

Το βίντεο είναι τέσσερα λεπτά μετά τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής. Όπως φαίνεται στο βίντεο, στο μηχανάκι επιβαίνει μόνο ο οδηγός και τα ρούχα του είναι παρόμοια με αυτά τους ενός εκ των δολοφόνων.

Οι Αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο ο ένας από τους επιβάτες να κατέβηκε και ο άλλος να συνέχισε μόνος του τη διαδρομή με το μηχανάκι.

Σε άλλο βίντεο διακρίνεται μηχανή της ΔΙ.ΑΣ. να τρέχει προς το σημείο της εκτέλεσης, το ίδιο σημείο όπου είχαν περάσει λίγο πριν οι δολοφόνοι.

«Είδα τον δολοφόνο του Γιώργου Καραϊβάζ»

Οι Αρχές εξετάζουν τις τέσσερις μαρτυρίες των αυτόπτων μαρτύρων με τα βίντεο. Ο καθένας τους έχει δώσει τη δική του περιγραφή.

Η μοναδική γυναίκα που ήταν σε απόσταση αναπνοής από το σημείο αποκάλυψε στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα»: «Ακούσαμε τον θόρυβο. Τρία – τέσσερα βήματα μπροστά, είδα ότι υπήρχε άνθρωπος πεσμένος μπρούμητα, από το κεφάλι να ρέει αίμα, αλλά δεν πλησίασα παραπάνω, πραγματικά φοβήθηκα, δεν ήθελα να έχω την εικόνα του».

«Μέσα σε ένα με δύο λεπτά ήρθε η αστυνομία. Έγιναν πολύ γρήγορα, και ήταν και ατάραχοι, ήταν ήρεμοι. Δεν ξέρω αν πήραν είδηση ότι ήμασταν κι εμείς εκεί ή αν δεν έδωσαν σημασία» είπε.

Ανοίγουν κινητό και λάπτοπ

Στα εγκληματολογικά εργαστήρια της αστυνομίας επιχειρούν να ανοίξουν το κινητό και το λάπτοπ του Γιώργου Καραϊβάζ.

Το κινητό έχει δεχτεί σφαίρα, ακόμα και να έχει καταστραφεί ο σκληρός δίσκος, το icloud θα δώσει όλα τα δεδομένα.

Η αστυνομία αναζητά το μοιραίο λάθος των εκτελεστών και ψάχνουν DNA τους ακόμα και στους κάλυκες.

Είχαν προσπαθήσει ξανά να τον σκοτώσουν;

Την εκτίμηση ότι οι επαγγελματίες εκτελεστές, είχαν προσπαθήσει ξανά τις τελευταίες τρεις μέρες να σκοτώσουν τον δημοσιογράφο Γιώργο Καραϊβάζ, εξετάζει η Αστυνομία.

 Σύμφωνα με τα στοιχεία που ερευνούν στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών και αποκάλυψε το Star, οι αστυνομικοί προσπαθούν να ανακτήσουν οπτικό υλικό από τις τελευταίες τρεις ημέρες από τη δολοφονία του Καραϊβάζ, από την Τετάρτη 7 Απριλίου έως και την Παρασκευή 9 Απριλίου που εκτελέστηκε.

Πηγή εικόνας: Star

Την ίδια ώρα, στο «μικροσκόπιο» των αρχών βρίσκονται τα δρομολόγια του δημοσιογράφου. Την Τετάρτη ο Καραϊβάζ έφυγε κανονικά λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι που τελείωσε η εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα», όμως πήγε και πήρε από τη δουλειά τη σύζυγό του. Καθυστέρησαν χρονικά, αλλά επέστρεψαν στο σπίτι μαζί.

Την Πέμπτη, λόγω της θεματολογίας στην εκπομπή, ο Γιώργος Καραϊβάζ έφυγε μία ώρα νωρίτερα, στη 13:00 και έφτασε στο σπίτι τους στη 13:30, ανατρέποντας και πάλι τον χρόνο που έψαχναν οι εκτελεστές του.

Την Παρασκευή όμως, έκανε κανονικά το δρομολόγιο ρουτίνας: 14:20 έφτασε στο σπίτι του. Δε βρήκε να παρκάρει έξω ακριβώς από την πολυκατοικία, αφού στο πάρκινγκ είχε παρκάρει ο γιος του το καινούριο του αυτοκίνητο. Έξω από την πολυκατοικία, υπήρχαν άλλα αυτοκίνητα παρκαρισμένα και αναγκάστηκε να φτάσει στο παρκάκι, περίπου 90 μέτρα μακριά.

Οι αστυνομικοί εξετάζουν τώρα πολύ σοβαρά την πιθανότητα, συνεργοί των δύο δολοφόνων, να είχαν πιάσει με το αυτοκίνητό τους τον χώρο έξω από το σπίτι του, ώστε να τον εξαναγκάσουν να εκτεθεί περπατώντας για κάποια λεπτά μόνος του στον δρόμο, δίνοντας πολύτιμο χρόνο στους δύο εκτελεστές να φτάσουν στο σημείο της δολοφονίας.

Στο «μικροσκόπιο» δυο «αδέσποτες» σφαίρες

Η εν ψυχρώ εκτέλεση του Γιώργου Καραϊβάζ έχει σοκάρει ολόκληρη τη γειτονιά του γνωστού δημοσιογράφου, ενώ ανακαλύπτονται σιγά – σιγά τα σημάδια της δολοφονικής ενέδρας.

Σε πολυκατοικία που βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 60 μέτρων από το σημείο όπου εκτελέστηκε ο δημοσιογράφος, οι κάτοικοι εντόπισαν τα σημάδια από τις σφαίρες που δεν βρήκαν τον στόχο. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, μετά την οδό Σακελαρίου, οι αδίστακτοι δολοφόνοι πέρασαν την οδό Άνινου όπου βρίσκεται το σπίτι του Γιώργου Καραϊβάζ και στάθηκαν στην οδό Μουλοπούλου, όπου βρίσκεται το παρκάκι στο οποίο έστησαν καρτέρι στο θύμα τους.

Από τα στενά μέχρι την κεντρική λεωφόρο Ανδρέα Παπανδρέου, οι δράστες κατάφεραν να διαφύγουν με άνεση. Οι Αρχές φαίνεται να γνωρίζουν το δρομολόγιο διαφυγής των δραστών, οι οποίοι φαίνεται να εξαφανίστηκαν μέσω της λεωφόρου Ποσειδώνος.

Τι είπε η σύζυγός του στους αστυνομικούς

Λίγες μέρες μετά τη δολοφονία, η σύζυγος του Γιώργου Καραϊβάζ παραχώρησε την πρώτη της κατάθεση στις αρχές.

Σύμφωνα με το STAR, η σύζυγος του Γιώργου Καραϊβάζ κατέθεσε πως ο άνδρας της δεν της είχε πει ποτέ ότι δεχόταν απειλές.

«Δεν μου είχε πει ποτέ για απειλές. Δεν δεχόταν απειλές» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Ήταν ένας καλός οικογενειάρχης, πατέρας και σύζυγος».

Μάλιστα είπε πως οι δύο τους έβγαιναν συχνά για καφέ και τα βράδια είχαν κοινές εξόδους με οικογενειακούς φίλους.

Σύμφωνα με την ίδια, ο δολοφονημένος δημοσιογράφος πήγαινε καθημερινά στη δουλειά του και επέστρεφε αμέσως σπίτι, ενώ όταν καθυστερούσε είχε επαγγελματικές συναντήσεις με συνδικαλιστές αστυνομικούς και άλλους.

Στο μεταξύ, τα όσα αντίκρισε τη στιγμή της εν ψυχρώ δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ περιέγραψε δημοτικός υπάλληλος που βρισκόταν στο σημείο.

«Είδα ότι ήταν άνθρωπος πεσμένος μπρούμυτα, από το κεφάλι να ρέει αίμα« είπε, ενώ αναφέρθηκε και στην ταχύτητα και την ψυχρότητα, με την οποία οι δύο δράστες εκτέλεσαν τον Γιώργο Καραϊβάζ.

«Δεν ξέρω αν πήραν είδηση ότι ήμασταν και εμείς εκεί ή αν δεν έδωσαν σημασία» παρατήρησε, συμπληρώνοντας ταυτόχρονα: «Μου έκανε εντύπωση γιατί απέναντι υπήρχαν κάμερες. Παρ’ όλα αυτά δεν πτοήθηκαν».