Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζονται οι έρευνες των Αρχών, για τον εντοπισμό των δύο εκτελεστών του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, που έδρασαν μέρα μεσημέρι, «γαζώνοντας» τον δημοσιογράφο με δώδεκα σφαίρες έξω από το σπίτι του.

Η εξιχνίαση της υπόθεσης είναι ύψιστη προτεραιότητα  του τμήματος ανθρωποκτονιών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, την ώρα που νέα στοιχεία προκύπτουν σχετικά με τους δυο δράστες της δολοφονικής επίθεσης.

Κλειδιά της αστυνομικής έρευνας, σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», είναι τo «τρίτο πρόσωπο» που ενημέρωνε τους δολοφόνους τα κρίσιμα δύο λεπτά πριν από τη φονική επίθεση, η προέλευση του σκούτερ στο οποίο επέβαιναν οι εκτελεστές, οι αναλύσεις κλήσεων και κωδικών συσκευών τις προηγούμενες ημέρες όπως και η δημιουργία δικτύου πληροφοριών από τον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος.

Σημαντικότερο έως τώρα στοιχείο, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, θεωρείται το βίντεο που έχει αποτυπώσει τις φιγούρες των δύο δολοφόνων, δείχνοντας τις κινήσεις τους επτά λεπτά πριν τη δολοφονία ενώ οι έρευνες της εστιάζονται και στα ηλεκτρονικά ίχνη κινητών, που μπορεί να δώσουν απαντήσεις, αλλά και στα άλλα οπτικά ντοκουμέντα που έχουν συλλέξει οι αστυνομικοί από κάμερες τις περιοχής, που θα βοηθήσουν στην αποτύπωση της διαδρομής που ακολούθησαν φτάνοντας στον τόπο του εγκλήματος και φεύγοντας από αυτόν.

Βασικό ρόλο στην εξιχνίαση της υπόθεσης θα παίξει και ο προσδιορισμός του κινήτρου της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ, καθώς αυτό θα οδηγήσει στα ίχνη του εντολέα.

Για τον λόγο αυτό, έχει ήδη ανοίξει ο κύκλος των καταθέσεων. Πρώτα θα μιλήσουν πρόσωπα του οικογενειακού περιβάλλοντος του δημοσιογράφου και στη συνέχεια πρόσωπα από το επαγγελματικό του περιβάλλον.

Ένα ακόμη βασικό μέλημα των Αρχών είναι ο εντοπισμός του κρησφύγετου των δραστών, και γι αυτό το λόγο «χτενίζουν» περιοχές της Αττικής, κυρίως ξενοδοχεία και Airbnb, ακόμα και ενοικιάσεις οχημάτων, ώστε να βρεθεί οποιοδήποτε στοιχείο. Προβληματισμό πάντως προκαλεί το γεγονός ότι δεν έχει βρεθεί ακόμα το σκούτερ, τύπου Beverly, στο οποίο επέβαιναν οι δύο εκτελεστές. Συνήθως μετά από τέτοιες επιθέσεις η αστυνομία βρίσκει το όχημα εγκαταλελειμμένο, αλλά σε αυτήν την περίπτωση δε συνέβη κάτι τέτοιο. Δεν αποκλείεται λοιπόν, να υπήρχε κάποιος συνεργός με φορτηγό, στο οποίο έβαλαν το μηχανάκι οι δράστες κι εξαφανίστηκαν.

«Καλά οργανωμένη ενέργεια από επαγγελματίες δολοφόνους»

Η αστυνομία εξετάζει εξονυχιστικά το βίντεο ντοκουμέντο που δείχνει τις κινήσεις των δραστών επτά λεπτά πριν τη δολοφονία.

Η ιατροδικαστική εξέταση έδειξε ότι οι δράστες πυροβόλησαν δύο φορές στο κεφάλι τον Γιώργο Καραϊβάζ προκειμένου να είναι σίγουροι για το θάνατό του.

Το σχέδιο των δραστών ήταν καλά μελετημένο, όπως σημείωσε μιλώντας στο MEGA, ο βαλλιστικός αναλυτής Γιώργος Ραυτογιάννης.

«Με τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής, βλέπουμε ότι έχουμε μια καλά οργανωμένη ενέργεια. Εκτιμώ ότι είναι από επαγγελματίες δολοφόνους, οι οποίοι την εκτέλεσαν με ένα τρόπο άκρως επαγγελματικό, με ένα όπλο που είχε σιγαστήρα, τον προσέγγισαν, τον αιφνιδίασαν και με ομαδοποιημένες βολές τον εκτέλεσαν» σημείωσε ο κ. Ραυτογιάννης, προσθέτοντας ότι το πιστόλι των 9mm που χρησιμοποίησαν είναι «καθαρό», καθώς δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε κάποια άλλη ενέργεια, ενώ πρόκειται για ένα διαμέτρημα όπλου που έχει πολλές ανεξιχνίαστες υποθέσεις.

Σύμφωνα με την αστυνομία, πρόκειται για «συμβόλαιο θανάτου», το οποίο οι δράστες το εκτέλεσαν με επιτυχία.

Για την επιλογή των δολοφόνων να χρησιμοποιήσουν scooter για την προσέγγιση του θύματος και τη διαφυγή τους, δείχνει ότι πιθανόν να υπήρχε και άλλη ομάδα, η οποία θα ακολουθούσε τον άτυχο δημοσιογράφο. Σύμφωνα με υλικό που έχουν στη διάθεσή τους οι αστυνομικοί, οι δράστες έκαναν βόλτες στην περιοχή και έφτασαν στο σημείο περίπου 10 λεπτά νωρίτερα.

«Δεν περίμεναν ότι θα τους καταδιώξει κάποιος, είχαν το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού και τη δυνατότητα να φύγουν από το σημείο πιο εύκολα» σημειώνουν αστυνομικοί της Ασφάλειας.

Το τρίτο πρόσωπο

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου στα ΝΕΑ της Δευτέρας,  τo «τρίτο πρόσωπο» που ενημέρωνε τους δολοφόνους τα κρίσιμα δύο λεπτά πριν από τη φονική επίθεση, η προέλευση του σκούτερ στο οποίο επέβαιναν οι εκτελεστές, οι αναλύσεις κλήσεων και κωδικών συσκευών τις προηγούμενες ημέρες όπως και η δημιουργία δικτύου πληροφοριών από τον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος, αποτελούν τα «κλειδιά» της αστυνομικής έρευνας για την άνανδρη δολοφονία του γνωστού δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ το μεσημέρι της Παρασκευής στον Αλιμο.

Οπως τονίζεται  είναι έντονη η ανησυχία στις αρχές ασφαλείας για ενδεχόμενη κλιμάκωση της δράσης των ποινικών, οι οποίοι όπως απεδείχθη με εκκωφαντικό τρόπο την Παρασκευή δεν αρκούνται πλέον στα «συμβόλαια θανάτου» σε αντιπάλους τους στον κόσμο της νύχτας αλλά πλέον δεν διστάζουν να προχωρούν και στη στοχοποίηση εκπροσώπου των ΜΜΕ. Αυτό που τρομάζει περισσότερο είναι μια πιθανή αποθράσυνση παραβατικών ομάδων – σε περίπτωση που δεν εξιχνιασθεί σύντομα η  δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ – με διεύρυνση των εγκληματικών ενεργειών και σε άλλους στόχους (πολιτικούς, αστυνομικούς, δημοσιογραφικούς, επιχειρηματικούς κ.λπ.), στοχεύσεις που δεν είχαν τολμήσει μέχρι τώρα.

Ψάχνουν το κρησφύγετο και το σκούτερ

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι αξιωματικοί της αστυνομίας κάνουν έρευνες σε καταστήματα, ξενοδοχεία, και Airbnb, ώστε να βρεθεί οποιοδήποτε στοιχείο, που θα μπορούσε να οδηγήσει στους δράστες.

Στο επίκεντρο των ερευνών αναμένεται να βρεθούν κυρίως τα ξενοδοχεία στα νότια προάστια, γύρω δηλαδή από την περιοχή όπου διέμενε ο δημοσιογράφος με την οικογένειά του. Παράλληλα, αναζητούν πληροφορίες σχετικά με ενδεχόμενη ενοικίαση διαμερισμάτων, καθώς θεωρούν πιθανό το σενάριο οι εκτελεστές να μίσθωσαν για σύντομο χρονικό διάστημα κάποιο διαμέρισμα χρησιμοποιώντας πλαστά στοιχεία.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι αστυνομικοί ερευνούν τα γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων και μηχανών, εκτιμώντας ότι οι δράστες ενδέχεται να είχαν νοικιάσει το μηχανάκι που χρησιμοποίησαν την ημέρα της δολοφονίας. Δηλαδή, οι αξιωματικοί της αστυνομίας που έχουν αναλάβει την έρευνα, θεωρούν πιθανόν η μηχανή, χαμηλού κυβισμού, να μην ήταν κλεμμένη και με παραποιημένη πινακίδα, αλλά νοικιασμένη. Σημειώνεται ότι το μηχανάκι δεν έχει εντοπιστεί ακόμη.

Πολύ σημαντικό στοιχείο θεωρείται και το από που έχουν αγοραστεί τα ρούχα που φοράνε οι δράστες. Ο λόγος είναι ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες, συνηθίζεται οι δράστες τέτοιων επιθέσεων, εφόσον είναι από το εξωτερικό, να αγοράζουν τα ρούχα που φορούν στην επίθεση από τον τόπο του εγκλήματος.

Στο επίκεντρο των ερευνών, βρίσκονται και οι αφίξεις στα αεροδρόμια της χώρας, αλλά και στα χερσαία σύνορα, λίγες ημέρες πριν από τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, καθώς το βασικότερο σενάριο που εξετάζουν είναι οι δύο δράστες να ήταν πληρωμένοι εκτελεστές από το εξωτερικό. Με αυτό το σκεπτικό, ερευνούν και τις αναχωρήσεις μετά το έγκλημα, πιθανολογώντας ότι οι δράστες ίσως κατάφεραν να φύγουν από τη χώρα.

Τα αποκαλυπτικά βίντεο

Όπως προκύπτει από τα υλικά κλειστών κυκλωμάτων και από μαρτυρίες, οι δύο δράστες με το σκουρόχρωμο σκούτερ, όπου ο οδηγός φορούσε σκούρα ρούχα, κράνος με φιμέ ζελατίνα και ο συνεπιβάτης και εκτελεστής φορούσε χακί μπουφάν, σκούφο και μάσκα και φαίνεται πιο σωματώδης, περιφέρονταν περίπου 10 -15 λεπτά στη γειτονιά του θύματος.

Αυτό σημαίνει ότι πιθανόν υπήρχε ομάδα υποστήριξης και παρακολούθησης του δημοσιογράφου που έδωσε στίγμα πότε ακριβώς έφυγε από το κανάλι ο δημοσιογράφος και ξεκίνησε για το σπίτι του στον Άλιμο και πότε κόντευε να φτάσει, ώστε οι εκτελεστές να πάρουν εγκαίρως θέση και να στήσουν το καρτέρι θανάτου.

Το πλέον πιθανό είναι να τον είχαν παρακολουθήσει αρκετές φορές ώστε να καταγράψουν την καθημερινότητά του.

Τον ήθελαν νεκρό

Ο εκτελεστής με το χακί μπουφάν δεν ήθελε να στείλει απλά ένα «μήνυμα», ήθελε να βεβαιωθεί ότι ο Γιώργος Καραϊβάζ δεν θα επιβίωνε.

Η νεκροψία-νεκροτομή που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στην Ιατροδικαστική του Πανεπιστημίου Αθηνών, έδειξε ότι ο δημοσιογράφος δέχτηκε συνολικά 10 από τις 13 σφαίρες του εκτελεστή στο σώμα του. Οι πιο πολλές και συγκεκριμένα, έξι, κατέληξαν στον θώρακα, μία στον λαιμό, μία στην αριστερή παλάμη προφανώς από αντανακλαστική κίνηση του θύματος να προστατευτεί και δύο χαριστικές βολές στο κεφάλι.

Συγκλονιστική μαρτυρία: Κατέβηκε από το αυτοκίνητό του και αμέσως τον εκτέλεσαν

Κάτοικος της περιοχής, μιλώντας στο MEGA, για τα όσα έγιναν λίγα δευτερόλεπτα μετά τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, ανέφερε πως αρχικά είχε την εντύπωση ότι ο άνδρας που βρισκόταν στο έδαφος είχε χάσει τις αισθήσεις του. «Νόμιζα ότι είχε λιποθυμήσει και πήγα για να τον βοηθήσω» τόνισε η αυτόπτης μάρτυρας, σημειώνοντας ότι είδε το θύμα της δολοφονικής επίθεσης μέσα στα αίματα, όμως δεν μπόρεσε να καταλάβει αμέσως ποιος ήταν.

Παράλληλα, σημείωσε ότι οι δράστες ήταν αποφασισμένοι να εκτελέσουν το σχέδιό τους, καθώς αδιαφόρησαν για τους εργάτες του δήμου που βρίσκονταν δίπλα ακριβώς από το σημείο που έγινε η δολοφονία, ενώ πρόσθεσε ότι έγιναν όλα τόσο γρήγορα που κανείς δεν πρόλαβε να αντιδράσει. «Κατέβηκε από το αυτοκίνητό του και αμέσως τον εκτέλεσαν» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Η μαρτυρας, ανέφερε ότι δεν είχε προσέξει ύποπτες κινήσεις το προηγούμενο διάστημα, από ανθρώπους που ενδεχομένως να παρακολουθούσαν τις κινήσεις του Γιώργου Καραϊβάζ.