Αυτό το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ διήρκεσε περισσότερο από όλα τα τελευταία. Ηταν η επικαιρότητα των ημερών, η αναζήτηση στρατηγικής που τέθηκε και εισηγητικά από τον Αλέξη Τσίπρα, η εσωκομματική ένταση των προηγούμενων ημερών για τον Παύλο Πολάκη, την υπερψήφιση του Ελληνικού με την ανταρσία Νίκου Φίλη και Θόδωρου Δρίτσα, τις διαδικασίες για τις νομαρχιακές οργανώσεις που έδωσαν «τροφή» και θεματολογία στη συνεδρίαση «Μπεν Χουρ». Συν η κεντρική πια ανάγνωση πως οι εκλογές είναι υπαρκτό σενάριο αιφνιδιασμού από τον Πρωθυπουργό αλλά και η απάντηση που θα χρειαστεί να δοθεί στην κυβέρνηση για την τρέχουσα διαχείριση της πανδημίας.

«Η ραγδαία κυβερνητική φθορά του τελευταίου μήνα μπορεί να οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις. Η κατάρρευση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την κυβέρνηση σε συνδυασμό με τα φαινόμενα παρακμής που διαρκώς βλέπουν το φως της δημοσιότητας έχουν δημιουργήσει ένα πνιγηρό κλίμα στην ελληνική κοινωνία», είπε εισηγητικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Τα τζαρτζαρίσματα

Ας τα δούμε αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες. Τα βασικά τζαρτζαρίσματα ήταν τρία. Το πρώτο τέθηκε από μεριάς στελεχών, όπως οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πάνος Λάμπρου (οι δύο τελευταίοι της τάσης της Ομπρέλας) και ο Νίκος Μπίστης εκ της Γέφυρας αλλά και άλλοι άλλων τάσεων, και αφορούσε το ύφος και τη συμπεριφορά του Παύλου Πολάκη όπως και το πρόσφατο μπρα ντε φερ του τέως αναπληρωτή υπουργού Υγείας με τον Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα, τα εν λόγω στελέχη πρότειναν αρχικά να συμπεριληφθεί στο τελικό κείμενο του ΠΣ αναφορά για την οξύτητα του λόγου που συχνά εκφέρουν στελέχη του κόμματος, αλλά αυτό απορρίφθηκε τελικώς αφού θεωρήθηκε πως θα αναπαρήγε το σπιράλ της εσωστρέφειας. «Η Αριστερά είναι μαχητική αλλά και ευπρεπής», έλεγε κορυφαίο στέλεχος για την πολακική ρητορική «δωσιλόγων της Δεξιάς».

Το δεύτερο τζαρτζάρισμα είχε να κάνει με το γνωστό «αγκάθι» της υπερψήφισης του Ελληνικού. Εδώ τέθηκε ένα γνωστό θέμα που απασχολεί εσχάτως τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν ο «πρωινός καφές» (άτυπο Πολιτικό Κέντρο λέγεται και πια συμπεριλαμβάνει και το Προεδρείο της ΚΟ του κόμματος) νομιμοποιείται να λαμβάνει αποφάσεις. Το θέμα μπήκε από πολύπειρα στελέχη της αριστερής πτέρυγας της Ομπρέλας, όπως ο Νίκος Βούτσης και ο Νίκος Φίλης, που δεν αμφισβήτησαν το Πολιτικό Κέντρο (εξάλλου έχει εγκριθεί από το ΠΣ) αλλά τον τρόπο των αποφάσεων. Υπάρχει, ως γνωστόν, η άποψη και από άλλα στελέχη πως θα πρέπει να συνεδριάζει κομματικό όργανο όπως το ΠΣ για τόσο μεγάλα ζητήματα, κάτι που επαναλήφθηκε χθες ως επιχείρημα.

Η στάση του Τσίπρα

Στη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε χωρίς να υψώνει τους τόνους της αντιπαράθεσης, εκφράζοντας και δυσαρέσκεια για τις πρόσφατες διαφοροποιήσεις των Φίλη – Δρίτσα στη Βουλή σχετικά με το εν λόγω νομοσχέδιο για το Ελληνικό. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίστηκε τον «πρωινό καφέ» ντε φάκτο πάντως. Και όπως εξάγεται από το χθεσινό ΠΣ, το Πολιτικό Κέντρο βγαίνει ενισχυμένο ως «δομή» – σημείωνε μέλος του ΠΣ του ΣΥΡΙΖΑ.

Μπηχτές με άρωμα ΠΑΣΟΚ

Από την κοντά επτάωρη συνεδρίαση – από τα 41 μέλη του ΠΣ μίλησαν σχεδόν 35 – δεν έλειψαν και οι μπηχτές για τις «πασοκικές» διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στις εκλογές νομαρχιακών οργανώσεων με εγγραφές νέων μελών, όπως η Ανατολική Αττική, όπου βασικός κομματικός παράγοντας είναι ο Χρήστος Σπίρτζης. Ο τέως υπουργός δεν συμμετέχει στο ΠΣ και έτσι τα βέλη ήταν έμμεσα, αν και αιχμηρά.