Οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό Σώμα, ΕΑΔ, ΔΙ.Μ.Ε.Α.,Σ.ΕΠ.Ε., Περιφέρειες και Δημοτική Αστυνομία) διενήργησαν την Τετάρτη 31 Μαρτίου συνολικά 72.607 ελέγχους και κατέγραψαν 1.208 περιπτώσεις παραβίασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.

Συνολικά, επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 413.900 ευρώ και κύρωση αναστολής λειτουργίας δεκαπέντε (15) ημερών σε μία (1) επιχείρηση.

Η Ελληνική Αστυνομία επιφορτίστηκε με τον κύριο όγκο των ελέγχων (63.220).

Κυριότερες παραβάσεις

1. Μη χρήση μάσκας

2. Μη νόμιμη μετακίνηση

3. Μη τήρηση της αναστολής λειτουργίας/ειδικών κανόνων λειτουργίας του κλάδου

4. Διοργάνωση και συμμετοχή σε ιδιωτικές συναθροίσεις σε οικίες

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις

1. Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε οκτώ (8) συλλήψεις για παραβιάσεις σχετικά με τους ειδικούς όρους λειτουργίας των επιχειρήσεων και τη διοργάνωση ιδιωτικών συναθροίσεων σε οικίες.

2. Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 40.000 ευρώ σε οκτώ (8) Σύριους παράνομους μετανάστες (συνελήφθησαν για παραβίαση νομοθεσίας περί αλλοδαπών και αφέθηκαν ελεύθεροι κατόπιν παραγγελίας εισαγγελέα) στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

3. Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ σε έναν (1) διοργανωτή ιδιωτικής συνάθροισης σε συνεργείο, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

4. Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ σε έναν (1) διοργανωτή ιδιωτικής συνάθροισης σε ισόγειο χώρο πολυκατοικίας, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

5. Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ σε έναν (1) διοργανωτή ιδιωτικής συνάθροισης σε οικία, στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

6. Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ σε έναν (1) διοργανωτή ιδιωτικής συνάθροισης σε οικία, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

7. Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 11.000 ευρώ σε δέκα (10) κομμωτήρια για παρουσία πελατών χωρίς ραντεβού, στην Περιφέρεια Αττικής.

8. Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ σε ένα (1) κατάστημα υποδημάτων για παραβίαση της αναστολής λειτουργίας του κλάδου, στην Περιφέρεια Αττικής.

9. Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 2.000 ευρώ σε δύο (2) καταστήματα λιανικού εμπορίου (παντοπωλεία) για υπέρβαση ωραρίου, στην Περιφέρεια Αττικής.

10. Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 1.500 ευρώ σε πέντε (5) καταστήματα (παντοπωλεία) για μη ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού καταναλωτών που επιτρέπονται εντός του καταστήματος, στην Περιφέρεια Αττικής.

11. Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 1.200 ευρώ σε τέσσερα (4) κομμωτήρια στην Περιφέρεια Αττικής.

12. Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ σε έναν (1) ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος για παραβίαση των μέτρων αποφυγής διασποράς του κοροναϊού, στην Περιφέρεια Αττικής.

13. Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ και δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολή λειτουργίας σε έναν (1) ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος και 3.000€ στον προσωρινά υπεύθυνο για παραβίαση της αναστολής λειτουργίας του κλάδου, στην Περιφέρεια Αττικής.

14. Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ σε έναν (1) προσωρινά υπεύθυνο καταστήματος για παραβίαση της αναστολής λειτουργίας του κλάδου, στην Περιφέρεια Αττικής.

15. Το Λιμενικό επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 2.400 ευρώ σε φυσικά πρόσωπα για μη χρήση μάσκας και μη νόμιμη μετακίνηση, σε ολόκληρη την Επικράτεια.

16. Η Δημοτική Αστυνομία Αθηνών επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 1.200 ευρώ σε φυσικά πρόσωπα για μη χρήση μάσκας και μη νόμιμη μετακίνηση.

17. Η ΔΙ.Μ.Ε.Α. επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 600 ευρώ σε δύο (2) καταστήματα για μη ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού καταναλωτών που επιτρέπονται εντός του καταστήματος, στην Περιφέρεια Αττικής.

18. Η ΕΑΔ επέβαλε πρόστιμο ύψους 300 ευρώ σε φυσικό πρόσωπο για μη χρήση μάσκας, στον Δήμο Καβάλας.

19. Η ΕΑΔ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 900 ευρώ για μη τήρηση της υποχρέωσης ανάρτησης του μέγιστου αριθμού καταναλωτών σε ένα (1) ζαχαροπλαστείο, σε ένα (1) φαρμακείο και σε μία (1) υπεραγορά (σούπερ μάρκετ), στον Δήμο Καβάλας.

20. Η ΕΑΔ επέβαλε πρόστιμο ύψους 300 ευρώ σε φυσικό πρόσωπο για μη χρήση μάσκας, στον Δήμο Λαρισαίων.