Ευθύνη στην αριστερή αντιπολίτευση για τα τη «συστηματική βία της άκρας αριστεράς» επιρρίπτει ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

Ο κ. Βορίδης παραδέχτηκε ότι υπήρξε περιστατικό αστυνομική βίας στην Νέα Σμύρνη, ωστόσο πρόσθεσε ότι «η αστυνομία αντιμετωπίζει χιλιάδες περιστατικά έκνομης βίας και δεν θα την καταδικάσουμε για ένα περιστατικό» ενώ πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να υπάρχει ρητορική εξίσωσης των περιστατικών.

Μιλώντας στον Antenna ο κ. Βορίδης σχολίασε τα επεισόδια που ακολούθησαν την επόμενη ημέρα στη Νέα Σμύρνη λέγοντας ότι «αφήνουμε έξω από την συζήτηση την συστηματική βία της άκρας αριστεράς» με την οποία πρέπει να τελειώνουμε.

«Πίσω από τις κινητοποιήσεις υπάρχει ένα πλαίσιο πολιτικό και ιδεολογικό. Υπάρχει πολιτικό χάιδεμα και δικαιολογητικός λόγος» για όλα αυτά τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών.

Αναφερόμενος στα μέτρα επιπλέον ελέγχου της συμπεριφοράς των αστυνομικών που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός ο κ. Βορίδης είπε ότι έρχεται ένα «νομοσχέδιο που θα ενισχύει την εκπαίδευση των αστυνομικών και την ενίσχυση του Συνηγόρου του Πολίτη»

Στην συνέχεια πρόσθεσε ότι η αύξηση της επιτήρησης από της ΕΛ.ΑΣ. λόγω του lockdown είναι λογικό να φέρνει προστριβές και τόνισε ότι «δεν μπορούμε να μετράμε απομονωμένα τα στοιχεία».

Επισήμανε ακόμα πως «αν η αντιπολίτευση έχει κάποιες προτάσεις να τις φέρει να τις συζητήσουμε» και σημείωσε πως η επιτροπή Αλιβιζάτου κάνει μόνο προτάσεις.

Τι είπε για τα δημοτικά τέλη

Σχετικά με τα δημοτικά τέλη ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι το θεσμικό πλαίσιο έχει διαμορφωθεί για την μείωση τους και έχει δοθεί η δυνατότητα στους δημάρχους από την κυβέρνηση ώστε να τα μειώσουν. Ωστόσο, είπε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να επέμβει για να τα μειώσει η ίδια, καθώς είναι θέμα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην ρύθμιση για την δυνατότητα οι οφειλές προς τους δήμους να ρυθμιστούν σε 100 δόσεις.

«Εξαιρετικά καλά προχωράει ο εμβολιασμός»

Για τον εμβολιασμό είπε ότι υπάρχει ένας προγραμματισμός και ότι εν γένει η ροή πηγαίνει εξαιρετικά καλά. Είμαστε ψηλά στην Ευρώπη, τόνισε ο κ. Βορίδης.

Σχετικά με το θέμα που προέκυψε για την υπογραφή της ρύθμισης για την προκαταβολή σύνταξης την οποία κανείς δεν αναλάμβανε την ευθύνη να την υπογράψει φοβούμενοι διοικητικά πρόστιμα και τελικά υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας, ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι « υπάλληλος που είναι ενσυνείδητος πράττει και δεν έχει τίποτα να φοβηθεί» και σημείωσε ότι έχει διαμορφωθεί ένα πλαίσιο στο οποίο αν δημόσιος υπάλληλος διωχθεί αδίκως και αυτό αποδειχθεί τότε όλες τις ευθύνες τις καλύπτει το δημόσιο.

Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αλαλούμ με τις μισθώσεις των κυλικείων στα ΑΕΙ λόγω κορονοϊού, τόνισε ότι το θέμα θα τακτοποιηθεί.