Στην επικαιρότητα έρχεται ξανά η υπόθεση του Βασίλη Μάγγου, ο οποίος είχε καταγγείλει τον άγριο ξυλοδαρμό του από άνδρες της αστυνομίας στο περιθώριο συγκέντρωσης και ένα μήνα μετά κατέληξε.

Σύμφωνα με το πόρισμα του ιατροδικαστή, ο θάνατος του ακτιβιστή προήλθε από οξύ πνευμονικό οίδημα.

Στον Συνήγορο του Πολίτη έχει διαβιβαστεί για περαιτέρω διερεύνηση η διοικητική δικογραφία για τον θάνατο του 26χρονου σύμφωνα με ανακοίνωση του αρχηγείου της ΕΛΑΣ.

Στην υπόθεση αυτή αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, επικαλούμενος επιστολή που έλαβε από τον πατέρα του 26χρονου.

Στην ανακοίνωση της ΕΛΑΣ τονίζεται ότι η ΕΔΕ που διενεργήθηκε για την υπόθεση «ολοκληρώθηκε σε χρόνο συντομότερο από τον συνήθως απαιτούμενο χρόνο παρόμοιων υποθέσεων» και παραδόθηκε στο Αρχηγείο στις 23-2-2021.

Η επιστολή του πατέρα – «Χτυπήθηκε ανηλεώς»

Κατά τη διάρκεια της χτεσινής συζήτησης στη Βουλή για την αστυνομική βία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, που υπέβαλε στον Πρωθυπουργό σχετική επίκαιρη ερώτηση, διάβασε την επιστολή του πατέρα του αδικοχαμένου νέου στην οποία αναφέρει τα εξής:

«Θέλω να σας παρακαλέσω, στην αυριανή συζήτηση στη Βουλή για την αστυνομική βία, να σας παρακαλέσω θερμά, στην προσπάθεια και αγώνα που έχουμε μπροστά μας, για τη δικαίωση της μνήμης του παιδιού μας, ν΄αναφέρετε και την περίπτωση του: Στις 13 Ιουνίου 2020, στοχευμένα και συνειδητά, χτυπήθηκε ανηλεώς χωρίς να αποτελεί απειλή, τραυματίστηκε, βασανίστηκε και στο τέλος πάλι συνειδητά, πετάχτηκε από τους αστυνομικούς στο δρόμο έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας, μισοπεθαμένος και αβοήθητος, χωρίς να διαπιστωθεί τίποτε εις βάρος του και χωρίς να του απαγγελθεί καμία κατηγορία. Αυτό το γεγονός ήταν η έμμεση αιτία που οδήγησε το παιδί μας στο θάνατο. Αυτό είναι μια τεράστια εγκληματική ενέργεια του κράτους και ιδιαίτερα του υπουργείου που είναι ταγμένο στην υπηρεσία προστασίας του πολίτη και για την οποία ενέργεια παρά τη δέσμευση του Χρυσοχοΐδη, μέχρι στιγμής εγω και η οικογένειά μου δεν έχουμε καμία πληροφόρηση για το πόρισμα της ΕΔΕ».

Η ΕΔΕ

Λίγες ώρες αργότερα η Ελληνική Αστυνομία εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση όσον αφορά την Ένορκη Διοικητική Εξέταση που είχε διαταχθεί.

«Σε συνέχεια της από 14-07-2020 Ανακοίνωσης, σχετικά με την κατάληξη 26χρονου ημεδαπού στον Βόλο, ανακοινώνεται ότι η Ένορκη Διοικητική Εξέταση που διενεργήθηκε από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας, ολοκληρώθηκε την 23-02-2021 και υποβλήθηκε στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Αντίγραφα της διοικητικής δικογραφίας, με το συνημμένο φωτογραφικό και βιντεοληπτικό υλικό, διαβιβάστηκαν άμεσα στον Συνήγορο του Πολίτη για τα περαιτέρω.

Σημειώνεται ότι η διοικητική διερεύνηση, παρά την πολυπλοκότητα της υπόθεσης, ολοκληρώθηκε σε χρόνο συντομότερο από τον συνήθως απαιτούμενο χρόνο παρόμοιων υποθέσεων».

Στο πειθαρχικό οι τρεις αστυνομικοί

Στην απόφαση παραπομπής στο πειθαρχικό τριών αστυνομικών με το ερώτημα της αργίας με απόλυση κατέληξε η ένορκη διοικητική εξέταση που διενεργήθηκε από την αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλίας, για την υπόθεση του 26χρονου Βασίλη Μάγγου, ο οποίος βρέθηκε νεκρός τον Ιούλιο του 2020 με οξύ πνευμονικό οίδημα.

Αντίγραφα της διοικητικής δικογραφίας, με το συνημμένο φωτογραφικό και βιντεοληπτικό υλικό, διαβιβάστηκαν άμεσα στον Συνήγορο του Πολίτη για τα περαιτέρω, όπως αναφέρει ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Ενα μήνα πριν από το θάνατό του, όπως είχε καταγγελθεί, ο 26χρονος είχε πέσει θύμα ξυλοδαρμού από αστυνομικούς κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης συμπαράστασης στους συλληφθέντες διαδήλωσης κατά της καύσης σκουπιδιών από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ-Lafarge και της δημιουργίας εργοστασίου SRF από τον δήμο Βόλου.