Συνάντηση με τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Νίκο Αλιβιζάτο θα έχει σήμερα στις 6:30 το απόγευμα στο μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συνάντηση με φόντο τη Νέα Σμύρνη

Η συνάντηση των δύο ανδρών γίνεται με φόντο τα γεγονότα της αστυνομικής βίας στην πλατεία της Νέας Σμύρνης για τα οποία η κυβέρνηση βάλλεται από σύσσωμη την αντιπολίτευση ενώ πλήθος είναι και οι κοινωνικές αντιδράσεις.

Σημειώνεται ότι ο κ. Αλιβιζάτος με αφορμή αυτά τα περιστατικά παρενέβη και διευκρίνισε ότι η επιτροπή για την εξέταση των καταγγελιών για αστυνομική αυθαιρεσία στην οποία προήδρευε έχει παύσει να λειτουργεί προς ενός έτους.

«Η ως άνω Επιτροπή, που είχε συσταθεί τον Δεκέμβριο του 2019 από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, έχει παύσει από έτους και πλέον να υπάρχει. Και τούτο γιατί, μετά το γνωστό περιστατικό στο Κουκάκι (υπόθεση Ινδαρέ) δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον από πλευράς των αρμόδιων κρατικών Αρχών να συνεχίσει το έργο της. Αυτό έδειξε και η τύχη που επιφυλάχθηκε στο από 4 Μαΐου 2020 πόρισμα της Επιτροπής προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη» τόνισε ο κ. Αλιβιζάτος και προσθέτει:

«Στο πόρισμα αυτό, μετά από εις βάθος έρευνα 20 περιστατικών αστυνομικής βίας, η Επιτροπή είχε προβεί σε σειρά συστάσεων, με πρώτη την ανάγκη απόδοσης ευθυνών σε παρεκτρεπόμενα αστυνομικά όργανα».

Την Παρασκευή στη Βουλή

Επισημαίνεται δε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απαντήσει την Παρασκευή στη Βουλή στην επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα για το θέμα της αστυνομικής βίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε στον πρωθυπουργό το ερώτημα «για ποιον λόγο παύσατε την Επιτροπή για τη διερεύνηση περιστατικών αστυνομικής βίας που είχε συσταθεί τον Δεκέμβριο του 2019 από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη» με αφορμή το περιστατικό στη Νέα Σμύρνη. Όπως είπε πρόκειται για «πρωτοφανή αστυνομική βία εις βάρος των πολιτών με πρόσχημα την τήρηση υγειονομικών μέτρων που ο πρωθυπουργός και στελέχη της κυβέρνησης διαρκώς παραβιάζουν».