Τον οδικό χάρτη για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου σχεδιάζει η κυβέρνηση με σταδιακή άρση του lockdown.

Την ίδια ώρα, σε υψηλά επίπεδα παραμένουν τα κρούσματα κοροναϊού στη χώρα μας, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει χθες 1.165 νέες μολύνσεις και 39 θανάτους το τελευταίο 24ωρο, ενώ οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ είναι 477.

Σύμφωνα με τους ειδικούς τα κρούσματα θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα τουλάχιστον μέχρι την προσεχή εβδομάδα, επισημαίνουν ωστόσο, ότι εάν το άνοιγμα του λιανεμπορίου γίνει με αυστηρούς κανόνες, δεν θα επηρεάσει σημαντικά την διασπορά της πανδημίας.

Ο αυξημένος αριθμός στα κρούσματα δεν αποκλείεται να φανεί και από σήμερα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ήδη οι διαγνώσεις στις 10 το πρωί είχαν ξεπεράσει τις 2.000.

Το λιανεμπόριο και η άρση του lockdown

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ανακοίνωσε σήμερα πως στις 22 ή το αργότερο 29 Μαρτίου, αναμένεται να ανοίξει πλήρως το λιανικό εμπόριο.

Μιλώντας στο ραδιόφωνα «Παραπολιτικά», ο υπουργός ξεκαθάρισε πως το άνοιγμα δεν θα γίνει με τη μέθοδο του click away όπως γνωρίζαμε μέχρι τώρα, αλλά θα κάνει πρεμιέρα μόνο το SMS στο 13032 που θα επιτρέπει την παρουσία των καταναλωτών στα καταστήματα έως τρεις ώρες.

Για το πως θα λειτουργήσει το λιανεμπόριο, ο υπουργός Ανάπτυξης είπε πως θα γίνεται με παρουσία μέσα στο κατάστημα, ύστερα από αποστολή sms που θα θέτει περιορισμό στον χρόνο εντός του οποίου θα μπορεί κάποιος να κάνει τις αγορές του.

Υπενθυμίζεται ότι για τον λόγο αυτό έχει δημιουργηθεί ο νέος πενταψήφιος το 13032 που σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί θα δέχεται μόνο ένα μήνυμα την ημέρα.

Το SMS στο 13032 θα έχει την εξής μορφή:

  • Μετακίνηση, ονοματεπώνυμο, εμπορικό κέντρο

Η απάντηση που θα δίνεται στους καταναλωτές είναι η εξής:

  • Μετακίνηση σε εμπορικό κατάστημα

Οι περιορισμοί, βέβαια, για το άνοιγμα του λιανεμπορίου δεν θα περιορίζονται μόνο στον χρονικό περιορισμό αλλά και στα άτομα που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος – βάσει του γνωστού κανόνα 1 άτομο ανά 25 τ.μ. – και την υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Στο μεταξύ, για τους υπόλοιπους λόγους θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι κωδικοί με SMS στο 13033

  • Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό ή αιμοδοσία ή εμβολιασμό COVID-19, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
  • Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
  • Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
  • Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.
  • Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  • Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά τρία άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.