Στις πρώτες 100 ημέρες του, διάστημα στο οποίο επιχειρείται – παραδοσιακά – το πρώτο ισχυρό αποτύπωμα διακυβέρνησης με στάση αναμονής ως και ανοχή της κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος, το Μαξίμου έφερνε μπροστά το διακύβευμα της επιστροφής στην κανονικότητα, με το σύνηθες μότο του Κυριάκου Μητσοτάκη «ούτε μέρα χαμένη». Ο ίδιος έριχνε, τότε, το βάρος στις αυξημένες ταχύτητες στο κυβερνητικό έργο, σε κοινωνικές δράσεις και παρεμβάσεις στην οικονομία. Χωρίς «ασυλία» πλέον για το Μαξίμου, εν μέσω του ηλεκτρισμένου πολιτικού κλίματος και με την κοινωνία εξουθενωμένη, επιστρέφει το αφήγημα για… νέα πνοή και διεκδίκηση πιο σταθερής κανονικότητας. Με άλλες συνθήκες τόσο στην κοινωνία όσο και την πολιτική σκηνή, όχι μόνο επιστρέφουν οι οριζόντιες πρωθυπουργικές οδηγίες προς την κυβερνητική μηχανή για «σκληρή δουλειά», αλλά και βρίσκεται στο τραπέζι νέο σχέδιο 100 ημερών, με στόχο την «ορατή», κατά τον Μητσοτάκη, «έξοδο από την κρίση».

Η κυβέρνηση ποντάρει σε τρεις άξονες, και συγκεκριμένα στον μαζικότερο εμβολιασμό, στα εργαλεία θωράκισης της οικονομίας και «ανασχηματισμού» της, όπως λένε οι κυβερνητικοί, για τη μετά Covid εποχή, καθώς και στο μεγαλύτερο «γκάζι» στην κυβερνητική καθημερινότητα. Και αυτό που επιδιώκει είναι να ολοκληρώσει αποτελεσματικά εντός του επόμενου τριμήνου το παζλ της εξόδου – αν και αστάθμητα «κομμάτια» ανατρέπουν μέχρι στιγμής τους αρχικούς σχεδιασμούς -, προκειμένου να σηματοδοτήσει προς τους πολίτες τη νέα αφετηρία χωρίς πισωγυρίσματα.

Καθ’ οδόν για το καλοκαίρι προδιαγράφεται ένταση στη… δοσολογία αισιόδοξων μηνυμάτων εκ μέρους της κυβέρνησης, ενόσω το Μαξίμου πιέζεται ώστε να δώσει πειστικά δείγματα γραφής ότι έχει αποτελεσματικό σχέδιο για την επόμενη μέρα, που μένει να κριθεί εκ του αποτελέσματος. Αυτό αρχίζει να αποτυπώνεται ήδη σε δημόσιες παρεμβάσεις του Πρωθυπουργού. «Είμαι αισιόδοξος», έλεγε συνομιλώντας με Ευρωπαίους στη διαδικτυακή συζήτηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ότι «τέλος άνοιξης ή αρχές καλοκαιριού θα μπορούμε να πούμε ότι βγαίνουμε από την κρίση». Αυτό μαρτυρά επιπλέον την αγωνία της κυβέρνησης να δημιουργήσει γρήγορα τις προϋποθέσεις αναπλήρωσης του χαμένου εδάφους, ενόσω επιδιώκει να διατηρήσει την πολιτική κυριαρχία, όπως αναδεικνύεται προς το παρόν δημοσκοπικά, παρά τις επιμέρους – πλην σημαντικές – «σκιές».

Οι κυβερνητικές συσκέψεις εστιάζουν στο πέρασμα στη μετά κορωνοϊό περίοδο, με την αναγνώριση από το πρωθυπουργικό επιτελείο ότι τα δύσκολα έπονται, όσο θα γίνονται πιο εμφανείς οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Εξού και η βασική γραμμή είναι η «διάσωση» του δεύτερου τριμήνου του έτους μέσα από τη συγκράτηση των όποιων απωλειών και έπειτα από ένα δύσκολο, χαμένο, πρώτο τρίμηνο, αφού το Μαξίμου το υπολόγιζε διαφορετικά. Στην κατεύθυνση αυτή, το βάρος πέφτει στην εμβολιαστική επιχείρηση ώστε να ξεκλειδώσουν τα επόμενα βήματα προς την ομαλότητα και ο κυβερνητικός στόχος για την ανάκαμψη.

«Κλειδί» τα εμβόλια

Με διάχυτη ανησυχία για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και για την επίδραση των μεταλλάξεων, στην κυβέρνηση δρομολογούν «έκρηξη» στους ρυθμούς της «Ελευθερίας», με πιο κρίσιμους μήνες τον Απρίλιο και τον Μάιο ως προθάλαμο για το μεγάλο στοίχημα του τουρισμού. Ως «τελευταίο εμπόδιο πριν φτάσουμε στο νήμα της ελπίδας» αντιμετωπίζει άλλωστε ο Πρωθυπουργός τις επόμενες εβδομάδες του Μαρτίου. Από τη στιγμή που δεν θα υπάρξουν απρόοπτα με τις παραδόσεις δόσεων από τις φαρμακευτικές εταιρείες, το επόμενο τρίμηνο θα είναι αυτό των μαζικότερων εμβολιασμών, με άνοιγμα νέων mega centers στην Αθήνα και με νέες ομάδες προτεραιοποίησης.

Η αγορά

Στο ίδιο διάστημα «κουμπώνει» ο στόχος για οριστικά ανοίγματα σε κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες, ανάμεσά τους μάλιστα και οι «ανάσες» στην εστίαση. Οι πληροφορίες λένε ότι ήδη διατυπώνονται σκέψεις για πιθανή λειτουργία μαγαζιών αποκλειστικά σε εξωτερικούς χώρους πολύ πριν από το Πάσχα, εφόσον στις επόμενες εβδομάδες αποτυπώνεται ύφεση στους πανδημικούς δείκτες. Η χώρα όμως δεν βρίσκεται ακόμα εκεί, αντιθέτως η ανησυχία επικεντρώνεται στο αν θα υπάρξει η σημαντική αποφόρτιση της πίεσης στις Εντατικές των νοσοκομείων μέχρι την Καθαρή Δευτέρα ώστε το λιανεμπόριο να ανεβάσει ρολά ή αν ο σχεδιασμός θα πάρει και νέα αναγκαστική αναβολή. Σύμφωνα πάντως με τα κυβερνητικά στελέχη, είναι ρεαλιστικός ο στόχος για έναν Μάιο με όλες τις οικονομικές δραστηριότητες (οριστικά) ανοιχτές και την επίτευξη τείχους ανοσίας στους πολίτες άνω των 60 ετών.

Το Ταμείο Ανάκαμψης

Οι πιέσεις στην οικονομία στενεύουν τα περιθώρια για την κυβέρνηση (τα χρήματα «είναι πεπερασμένα», ήταν η αποστροφή του αναπληρωτή υπουργού Θόδωρου Σκυλακάκη), που τρέχει παράλληλα τις διαδικασίες για το Ταμείο Ανάκαμψης – ο ισχυρότερος ίσως πυλώνας του σχεδίου για την επόμενη μέρα. Στο πεδίο αυτό η αγωνία του Μαξίμου είναι να εγκριθεί το συντομότερο το εθνικό σχέδιο και να μην υπάρξουν απρόοπτα στις εκταμιεύσεις των κονδυλίων. «Ελλοχεύει ο κίνδυνος της απώλειας θέσεων εργασίας κατά τη μετάβαση προς την πράσινη οικονομία. Να εισρεύσουν οι πόροι στα ταμεία των κρατών – μελών χωρίς καθυστερήσεις», όπως επεσήμανε ο Μητσοτάκης στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η κυβέρνηση περιμένει 4 δισ. ευρώ εντός του 2021 και εξελίξεις προδιαγράφονται στο εσωτερικό της χώρας άμεσα καθώς το ελληνικό πρόγραμμα αναμένεται να παρουσιαστεί μέχρι το τέλος του μήνα ή αρχές Απριλίου από τον Πρωθυπουργό στη Βουλή.

Εκεί, σύμφωνα με το «σχέδιο 100 ημερών», επιδιώκεται έντονη κινητικότητα σε νομοθετικό επίπεδο, με σειρά παρεμβάσεων οι οποίες αφορούν θέματα καθημερινότητας, αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις και πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση στη λειτουργία του κράτους. Γιατί στο φόντο επικρατεί η πρόκληση του Πρωθυπουργού να διατηρήσει την κοινωνική συνοχή παράλληλα με την ανάταξη της οικονομίας. Είναι χαρακτηριστικός ο στόχος που τέθηκε στο ξεκίνημα της χρονιάς για συνολικά 98 νομοθετήματα μέχρι το τέλος Ιουνίου, ενόσω αυτές τις ημέρες επιδιώκεται να κλείσουν οι διαδικασίες για 15 νομοσχέδια που ψηφίζονται στα επόμενα 24ωρα ή οδεύουν προς κατάθεση.