Και οι δυο καινοτομούν στην πλανήτη Γη , έχουν περιουσία, συνολικά πάνω από 350 δις δολάρια και ταυτόχρονα αναζητούν έναν πολυπλανητικό βιότοπο για τους ανθρώπους.

Ο ιδιοκτήτης της Tesla μέσω της  εταιρείας του, SpaceX, η οποία έχει γίνει o μεγαλύτερος παίκτης στον ιδιωτικό χώρο της διαστημικής τεχνολογίας, ανακοίνωσε ότι θα στείλει το πρώτο πλήρωμα «όλων των πολιτών» σε τροχιά στο τέλος του έτους, σε μια αποστολή που ονομάζεται Inspiration4.

Το SpaceX έχει ήδη μεταφέρει αστροναύτες της NASA στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και σχεδιάζει να μεταφέρει περισσότερους, καθώς και ιδιώτες αστροναύτες, σε υψηλή τιμή.

Ο Musk είπε ότι το SpaceX θα προσγειώσει ανθρώπους στον Άρη έως το 2026. Για να το κάνει αυτό, η ιδιωτική εταιρεία θα ξοδέψει δισεκατομμύρια δολάρια

Ενώ ο Musk μπορεί να μην είναι ο πρώτος άνθρωπος που πήγε στον κόκκινο πλανήτη, αλλά είπε  ότι ήθελε να πεθάνει εκεί και πρόσθεσε χαριτολογώντας «απλώς όχι στην προσγείωση.»

Ο Bezos, ο οποίος παραιτείται από διευθύνων σύμβουλος της Amazon φέτος, αναμένεται να επιταχύνει τις προσπάθειές του για διαστημικά ταξίδια μέσω της εταιρείας του Blue Origin, της οποίας το σλόγκαν αναφέρει,  «Η Γη, σε όλη της την ομορφιά, είναι μόνο η δική μας αφετηρία. «

Όπως και η SpaceX, η Blue Origin εργάζεται για να επιτύχει αυτό που κάποτε ο κ. Μπέζος ονόμασε «χαμηλού κόστους πρόσβαση στο διάστημα».

Τα στελέχη της Blue Origin ανέφεραν πρόσφατα ότι η εταιρεία είναι κοντά για να πάει ανθρώπους στο διάστημα.

Η πιο φιλόδοξη ιδέα του Bezos, παρουσιάστηκε το 2019. Eίναι ένα όραμα διαστημικών αποικιών – περιστρεφόμενοι κύλινδροι που μετεωρίζονται σε όλα τα είδη περιβάλλοντος.

«Πρόκειται για πολύ μεγάλες κατασκευές για να φιλοξενούν  ένα εκατομμύριο ανθρώπους ή περισσότερους η καθεμία», είπε, σημειώνοντας ότι προορίζονται να μειώσουν το άγχος στη Γη και να την κάνουν πιο βιώσιμη.

Είναι πιθανότατα καλό για τη διαστημική καινοτομία που δύο δισεκατομμυριούχοι ανταγωνίζονται,  προσελκύουν κάθε είδους νεοσύστατες επιχειρήσεις, επενδύσεις και ενδιαφέρον για την περιοχή.

Η παρέμβαση της NASA

Όμως όλη η επιθετική ανταγωνιστικότητα επισκιάστηκε από δύο θεαματικές προσπάθειες της NASA.

Οι δύο αποστολές της NASA προσέφεραν στιγμές που προκαλούν δέος από την εκπληκτική ουράνια ομορφιά του ατελείωτου σύμπαντος.

Η πρώτη ήταν η σειρά εικόνων από εκπληκτικές κάμερες υψηλής ευκρίνειας στο Perseverance rover, ένα αυτόνομο όχημα μεγέθους αυτοκινήτου στον κρατήρα Jezero στον Άρη την περασμένη εβδομάδα. Οι φωτογραφίες είναι τόσο ευκρινείς που μπορείτε να μεγεθύνετε αρκετά κοντά για να δείτε τις τρύπες στα βράχια στην επιφάνεια ή μια σκηνή  ερήμου που είναι εντυπωσιακά ξένη, ενώ ταυτόχρονα είναι αρκετά οικεία.

Η αποστολή 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον Άρη περιλαμβάνει αναζήτηση για σημάδια ζωής στον Άρη, συλλογή δειγμάτων και πτήση ενός ελικοπτέρου που ονομάζεται Ingenuity.

Αλλά οι εικόνες από τον Άρη ολοκληρώθηκαν γρήγορα από μια ακόμη παλαιότερη αποστολή της NASA στον Δία από τον διαστημικό ανιχνευτή Juno, ο οποίος εισήλθε στην τροχιά του το 2016. Έκανε μερικές πτήσεις πρόσφατα που αποδίδουν ίσως τις πιο εκπληκτικές φωτογραφίες που έχουμε δει ποτέ.

Μόλις πριν από ένα χρόνο,  έστειλε μια άλλη εικόνα του Δία, που μοιάζει με το καλύτερο μάρμαρο που έχει φτιαχτεί ποτέ, το οποίο η NASA τιτλοφόρησε «Massive Beauty».

Ίσως το γεγονός ότι η ζωή στη Γη είναι τόσο επισφαλής αυτή τη στιγμή εξηγεί, τουλάχιστον εν μέρει, γιατί οι δυο μεγιστάνες θέλουν να βρουν τρόπους για να ξεφύγουν.

Εναπόκειται στους υπόλοιπους από εμάς να αποκτήσουμε περισσότερο έλεγχο για το πώς θα προχωρήσουμε στους νέους γενναίους κόσμους πέρα ​​από το δικό μας πλανήτη.

Έχουμε παραδώσει μεγάλο μέρος της μοίρας μας σε τόσο λίγους ανθρώπους τις τελευταίες δεκαετίες, ειδικά όταν πρόκειται για κρίσιμη τεχνολογία.

Οι άνθρωποι επινοήσαμε το Διαδίκτυο και οι λίγοι ιδιοκτήτες εταιρειών τεχνολογίας το ελέγχουν σχεδόν ολοκληρωτικά. Και εμείς οι άνθρωποι επινοήσαμε τα διαστημικά ταξίδια, και τώρα φαίνεται σαν να μπορούν και πάλι οι ιδιοκτήτες τεχνολογίας  να τα ελέγχουν.

Έχουμε τεράστιες ανάγκες σε αυτόν τον πλανήτη και τα χρήματα που διατίθενται για διαστημικά ταξίδια θα μπορούσαν αντ ‘αυτού να δαπανηθούν για τη βελτίωση των ζωών εδώ στη Γη.

Όμως, ο κίνδυνος για τον πλανήτη μας από την κλιματική αλλαγή σημαίνει ότι πρέπει να σκεφτούμε κάτι πολύ μεγαλύτερο.

Το κρυφό μήνυμα που οι μηχανικοί της NASA έβαλαν στο αλεξίπτωτο κατάβασης του Perseverance rover ήταν ένας δυαδικός κώδικας, στα χρώματα,  που μεταφράζεται σε «Τολμήστε πανίσχυρα πράγματα».

Προερχόμενο από το απέραντο και άδειο σύμπαν, ήταν ένα μήνυμα που δεν προοριζόταν μόνο για τους Bezos και Musk.

Στην πραγματικότητα αφορά τον καθένα από εμάς.

Πηγή : New York Times