Την πιθανότητα άρσης του αυστηρού lockdown στην Αττική, θα κρίνει η επόμενη βδομάδα με τα τον αριθμό των νέων κρουσμάτων να παραμένει υψηλός ενώ και ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει στα ύψη.

Το σκληρό lockdown, που συμπεριλαμβάνει κλείσιμο των σχολείων και του λιανεμπορίου αλλά και την απαγόρευση μετακίνησης από τις 18:00 τα Σαββατοκύριακα, έχει προαναγγελθεί μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Δεν αποκλείεται όμως το lockdown να πάρει παράταση λόγω τόσο του υψηλού ιικού φορτίου όσο και για την ανησυχία που προκαλούν οι μεταλλάξεις.

Οι εμβολιασμοί παράλληλα όμως συνεχίζονται, έχοντας ξεπεράσεις τις 700.000 σύμφωνα με το emvolio.gov.gr.

Η ανοσία στο γενικό πληθυσμό κυμαίνεται στο 8%: 6% από τους εμβολιασμούς και 2% από όσους έχουν νοσήσει, που όμως δεν είναι ακόμα γνωστό για πόσο καιρό διατηρούν την ανοσία.

Αυτό ίσως να είναι το μεγαλύτερο όπλο ώστε να ξεκινήσει η σταδιακή επαναλειτουργία κάποιων δραστηριοτήτων.

Πιο κοντά το άνοιγμα του λιανεμπορίου από ό,τι περιμέναμε;

Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησε και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, αναφορικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

«Την ερχόμενη Δευτέρα θεωρώ ότι το λιανεμπόριο θα ανοίξει. Έχει αποδείξει ότι μπορεί να λειτουργήσει με οποιοδήποτε τρόπο του έχει προταθεί. Το υπουργείο Ανάπτυξης στέκεται στο πλευρό της πραγματικής οικονομίας, και οι προσπάθειες όλων είναι να επαναλειτουργήσουμε με ασφάλεια. Ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων θα προτείνουμε είτε με click away είτε με click inside. Η αίσθηση που έχω είναι ότι μπορούμε να ανοίξουμε την ερχόμενη Δευτέρα με ασφάλεια», είπε ο κ. Καφούνης.

Κρίσιμη βδομάδα

Κρίσιμη χαρακτήρισε την εβδομάδα που έρχεται, για την άρση ή μη του lockdown, ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος.

Αφού αναφέρθηκε στην πίεση που δέχεται εκ νέου το ΕΣΥ, με τη μειωμένη διαθεσιμότητα σε ΜΕΘ και κλίνες Covid-19, τόνισε ότι όλα θα κριθούν από τον δείκτη θετικότητας, τα κρούσματα και την ανάσα που ενδέχεται να πάρει το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

«Πρέπει να συνυπολογιστούν όλα αυτά πριν προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα. Όταν έχουμε εικόνα από τα δεδομένα θα αποφασιστεί πότε θα ανοίξουν οι δραστηριότητες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δημόπουλος μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Όσον αφορά στο Πάσχα και στις συνθήκες υπό τις οποίες αναμένεται να γιορτάσουμε, σημείωσε ότι εάν έχουν εμβολιαστεί οι 60 και άνω και οι ευπαθείς ομάδες μέσα στους επόμενους δύο μήνες, υπάρχει προοπτική για μείωση των μέτρων.

Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ σημείωσε πώς όταν ο κορονοϊός γίνει ενδημικός, θα χρειάζεται επανάληψη του εμβολίου, τονίζοντας ότι σε εργασιακούς χώρους με συγχρωτισμό θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στους εμβολιασμούς.

Ο κ. Δημόπουλος εξέφρασε την ανησυχία του για την μετάλλαξη του νοτιοαφρικανικού στελέχους, σημειώνοντας ότι είναι το στέλεχος που προβληματίζει περισσότερο.

Βαρύ το κόστος του lockdown στο λιανεμπόριο για την οικονομία

Όσο βρισκόμαστε σε lockdown σφίγγει και ο κλοιός για χιλιάδες επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές. Το οικονομικό επιτελείο εναποθέτει τις ελπίδες του στο άνοιγμα της αγοράς. Μόνο στο λιανεμπόριο το λουκέτο στοιχίζει περί τα 500 εκατομμύρια ευρώ εβδομαδιαίως στον κρατικό προϋπολογισμό.

Στενεύουν πλέον τα περιθώρια για χιλιάδες επιχειρήσεις αλλά και για την ίδια την κυβέρνηση καθώς πλέον κρίνεται κρίσιμο το άνοιγμα της αγοράς. Για κάθε εβδομάδα που παραμένει κλειδωμένο το λιανεμπόριο το εβδομαδιαίο κόστος ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ.

Μόνο λόγω του δεύτερου lockdown, οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις έχασαν περίπου 1 δισ. ευρώ.

Το άνοιγμα της αγοράς θα είναι και αυτό που θα μπορέσει να σώσει την παρτίδα ώστε να μπορούν να συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης της οικονομίας και ιδιαίτερα κατά την επανεκκίνησή της.

Προτεραιότητα τα σχολεία

Βασικό μέλημα της κυβέρνησης φαίνεται να είναι το άνοιγμα των σχολείων στις κόκκινες περιοχές της χώρας.

Όπως και την προηγούμενη φορά, πρώτα αναμένεται να ξεκινήσουν τη δια ζώσης εκπαίδευση τα Δημοτικά και θα ακολουθήσει το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων.

Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν οι δραστηριότητες από την 1η Μαρτίου, ενώ σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των σχολείων υπογράμμισε πως η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι η ανάγκη για το άνοιγμά τους δεν έχει να κάνει μόνο με το εκπαιδευτικό κομμάτι, αλλά υπάρχουν και ψυχολογικά ζητήματα για τους μαθητές.

«Την 1η Μαρτίου, εάν επικρατήσει σταθεροποίηση της κατάστασης με τα κρούσματα, θα υπάρξει σταδιακό άνοιγμα. Θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες των λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων» δήλωσε χαρακτηριστικά.