Απάντηση μέσω ανάρτησης στο Facebook στα πυρά που δέχεται από την Αντιπολίτευση και ειδικότερα από το ΚΙΝΑΛ για τα όσα συνέβησαν κατά την κακοκαιρία, έδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Σε έντονο ύφος κατηγορεί το ΚΙΝΑΛ για λαϊκισμό. Αναφέρει συγκεκριμένα:

Κάποιοι εκεί στο ΚΙΝΑΛ προσπαθούν να πλειοδοτήσουν σε λαϊκισμό και τελικά μειοδοτούν σε σοβαρότητα! Δεν συνηθίζω να απαντάω σε μικροπολιτικές χυδαιότητες, ειδικά την ώρα της μάχης μέχρι και ο πιο ταλαιπωρημένος συμπολίτης μας να αποκτήσει άμεσα ρεύμα, αλλά όλα έχουν τα όριά τους!

Με επίσημη ανακοίνωσή του το ΚΙΝΑΛ καταλογίζει βαριές ευθύνες στην κυβέρνηση και την Πολιτική Προστασία για την κατάσταση που διαμορφώθηκε από τα σφοδρά και πρωτόγνωρα εδώ και δεκαετίες καιρικά φαινόμενα γιατί «καθυστέρησε απελπιστικά» να κηρύξει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τον Δήμο Διονύσου!

Ο Δήμος Διονύσου στις 16/2 το πρωί έκανε αίτημα στην Περιφέρεια Αττικής, όπου σε χρόνο ρεκόρ ολοκλήρωσε τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες και το ίδιο μεσημέρι στις 16:01 το αίτημα της διαβιβάστηκε στην Πολιτική Προστασία. Στις 19:26 της ίδιας ημέρας(δηλ.3 ώρες και 25 λεπτά αμέσως μετά το αίτημα) ο Δήμος Διονύσου κηρύχθηκε σε έκτακτη ανάγκη, ενώ από τις 18:12 λεπτά οι Ένοπλες δυνάμεις και η Πυροσβεστική υπηρεσία είχαν πάρει εντολή από την Πολιτική Προστασία ενεργοποίησης των μηχανισμών τους, αποστολής μηχανημάτων και στελέχωσης συνεργείων προς αρωγή και συνδρομή του ΔΕΔΔΗΕ και του Δήμου Διονύσου!

Ντροπή! Τίποτε περισσότερο! Τα υπόλοιπα σύντομα… προέχει η συνδρομή μας στην πλήρη αποκατάσταση των μαζικά κατεστραμμένων δικτύων της ΔΕΗ και του τέλους της ταλαιπωρίας των συμπολιτών μας…

Κάποιοι εκεί στο ΚΙΝΑΛ προσπαθούν να πλειοδοτήσουν σε λαικισμό και τελικά μειοδοτούν σε σοβαρότητα! Δεν συνηθίζω να…

Δημοσιεύτηκε από Nikos Hardalias B στις Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2021

Facebook

ΚΙΝΑΛ :  Πυρά για παραλείψεις του κρατικού μηχανισμού στη διάρκεια της κακοκαιρίας  – Αίτημα σύγκλησης Επιτροπής Δημ. Διοίκησης για τη «Μήδεια»

Με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Βουλής Κωσταντίνο Τασούλα και τον πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, Μάξιμο Χαρακόπουλο, επτά βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής ζητούν την άμεση πρόσκληση των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών, Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών και Μεταφορών, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων και του περιφερειάρχη Αττικής, σε έκτακτη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, προκειμένου να ενημερωθεί η Βουλή για τις ενέργειες και παραλείψεις του κρατικού μηχανισμού κατά τη διαχείριση της πρόσφατης κακοκαιρίας «Μήδεια».

Όπως αναφέρεται στην επιστολή των βουλευτών του ΚΙΝΑΛ, η πρόσφατη κακοκαιρία «Μήδεια» δοκίμασε τις αντοχές του κρατικού μηχανισμού και της τοπικής αυτοδιοίκησης, σε πολλές περιοχές της χώρας και ιδίως στην περιοχή του Λεκανοπεδίου της Αττικής. Υπογραμμίζεται, μάλιστα, ότι η ένταση και η διάρκεια του φαινομένου «ήταν γνωστή σε όλους πολλές ημέρες πριν από την εκδήλωσή του, σύμφωνα με τις σαφείς και αξιόπιστες – όπως αποδείχθηκε – προγνώσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας».

Δυστυχώς, όμως, υποστηρίζει το ΚΙΝΑΛ, παρά τις έγκαιρες προειδοποιήσεις αλλά και τις διαβεβαιώσεις για τον βαθμό ετοιμότητάς της, «η κυβέρνηση αποδείχθηκε για μία ακόμη φορά αδύναμη και ανεπαρκής. Επί δύο ημέρες, η Πολιτική Προστασία παρακολουθούσε τα προβλήματα, χωρίς ουσιαστικά να παρεμβαίνει, αρκούμενη στο κλείσιμο της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας. Η λήψη μέτρων έκτακτης ανάγκης, με τη συνδρομή και των ενόπλων δυνάμεων, δεν συνέβη παρά μόνο το βράδυ της δεύτερης ημέρας εκδήλωσης του φαινομένου και ενώ πλέον τα προβλήματα κυκλοφορίας, ηλεκτροδότησης και υδροδότησης είχαν συσσωρευθεί. Ως συνέπεια της ολιγωρίας, 250.000 νοικοκυριά έμεναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, σε κάποιες περιοχές μάλιστα για περισσότερο από σαράντα οκτώ ώρες (!), ενώ πολλές χιλιάδες σπίτια έμειναν χωρίς νερό για δώδεκα ώρες. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού του ΔΕΔΔΗΕ, η αποκατάσταση των ζημιών του ελλιπώς συντηρημένου δικτύου εκκρεμεί ακόμη».

Η καθυστέρηση ανταπόκρισης του «επιτελικού Κράτους» στα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία, επισημαίνεται στην επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής, «αποτελεί κατ’ ουσίαν ομολογία της ανεπάρκειας του μηχανισμού και την πλήρη απουσία σχεδιασμού, προγραμματισμού και συντονισμού των αρμοδίων αρχών. Επιβάλλεται, πλέον, από τα πράγματα η αναλυτική ενημέρωση και λογοδοσία της Κυβέρνησης και της Αυτοδιοίκησης προς τη Βουλή και τους πολίτες, αναφορικά με τη διαχείριση της κακοκαιρίας Μήδεια από τις αρμόδιες κρατικές αρχές».

Τζανακόπουλος : Το επιτελικό κράτος έχει καταρρεύσει δίνοντας τη θέση του στο απόλυτο επιτελικό μπάχαλο

«Το επιτελικό κράτος έχει καταρρεύσει και έχει δώσει τη θέση του στο απόλυτο επιτελικό μπάχαλο», δήλωσε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Μιλώντας στον ρ/σ Real κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δέκα ημέρες είχε να προετοιμαστεί για την κακοκαιρία, αλλά επέλεξε να μην κάνει τίποτα, με αποτέλεσμα να έχουμε νοικοκυριά για πέμπτο 24ωρο σήμερα χωρίς ρεύμα».

Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι η απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη «να κόψει την Ελλάδα στα δύο κλείνοντας προληπτικά την Εθνική Οδό, είναι ο ορισμός της επιτελικής ανευθυνότητας», ενώ τον κατηγόρησε για «μαθήματα πολιτικής αλητείας» δια της «λογικής του συμψηφισμού των νεκρών με το Μάτι». «Πρόκειται για πολιτική τυμβωρυχεία που δεν αρμόζει στον πολιτικό διάλογο. Αλλά δυστυχώς ως νεοφώτιστος, νεοδεξιός, ο κ. Χρυσοχοΐδης μας έχει συνηθίσει σε τέτοιου τύπου γενιτσαρικές λογικές», σχολίασε.

Αναφέρθηκε στο νόμο που ψηφίστηκε πέρυσι και που, όπως είπε, καλεί τον παραχωρησιούχο στην Εθνική Οδό να αποζημιώσει το ελληνικό Δημόσιο με 1 εκατ. ευρώ σε περίπτωση που κλείσει ο δρόμος λόγω κακοκαιρίας, λέγοντας ότι «προκειμένου να αποφευχθεί αυτό το τεράστιο πρόστιμο, η κυβέρνηση για πρώτη φορά στην ιστορία αποφάσισε να κόψει την Ελλάδα στα δύο προληπτικά και ενώ είχε 10 ημέρες να προετοιμαστεί». Σημείωσε ότι η διαφορά στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έγκειται «στην ενίσχυση και ανανέωση των δημόσιων υποδομών έπειτα από την 10ετή κρίση που περάσαμε και στο δημόσιο έλεγχό τους, όμως η στρατηγική της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι να πουλήσει τον ΔΕΔΔΗΕ».

Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση και για τη διαχείριση της πανδημίας, είπε ότι «βρισκόμαστε μπροστά στην απόλυτη αποτυχία της κυβέρνησης να στηρίξει τη δημόσια υγεία και την οικονομία». Είπε ειδικότερα ότι «έχουμε το μεγαλύτερο lockdown σε όλη την Ευρώπη, ταυτόχρονη έξαρση κρουσμάτων, μετατροπή του ΕΣΥ σε σύστημα μιας και μόνο νόσου, και τη μεγαλύτερη ύφεση στην ΕΕ που δημιουργεί τους όρους και προϋποθέσεις να ξαναβυθιστεί η χώρα μας σε μια επώδυνη κρίση χρέους». Υποστήριξε ότι «η κρίση αυτή θα φέρει και πάλι τη σφραγίδα του κ. Μητσοτάκη» και τόνισε ότι «απαιτείται άμεσα πολιτική αλλαγή στη χώρα».

Ενόψει της συνέντευξης Τύπου που θα παραχωρούσε η υπουργός Πολιτισμού στις 12:00, ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την κάλεσε «να παραιτηθεί». «Η κ. Μενδώνη, αλλά και ο κ. Μητσοτάκης είναι εκτεθειμένοι στο πανελλήνιο, αφού επιχειρούν να καλύψουν την υπόθεση του κ. Λιγνάδη που ήταν πρωθυπουργική επιλογή στο Εθνικό Θέατρο, με απώτερο στόχο να συγκαλύψουν και τις ίδιες τις δικές τους ευθύνες», είπε, προσθέτοντας ότι «εδώ και 15 ημέρες ο πρωθυπουργός δεν έχει βγάλει μιλιά για την υπόθεση, η κ. Μενδώνη μιλά για υποτιθέμενες καταγγελίες και φήμες, ενώ γνωρίζουμε ότι επωνύμως έχουν κατατεθεί καταγγελίες στον εισαγγελέα. Ταυτόχρονα διεξάγεται μια πολιτικομιντιακή προσπάθεια να ξεπλυθεί το γεγονός».

Για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «έχει χάσει πλήρως τον έλεγχο, λειτουργεί συνολικά στην εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγικό σχέδιο, και έτσι δεν συμβάλλει στη διασφάλιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων». Είπε ότι «εξαρχής ακολούθησε μια πολιτική κατευνασμού απέναντι στην Τουρκία, δεν διεκδίκησε κυρώσεις ούτε μια πιο στιβαρή πολιτική στάση απέναντι στην ΕΕ». Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι «χρειαζόμαστε μια συνολική πολιτική αλλαγή στην στρατηγική μας, και δυστυχώς ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να την εκπονήσει λόγω των εσωκομματικών ανισορροπιών στις οποίες είναι δέσμιος».