Οι διαδικασίες για προσλήψεις στις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ) θα ξεκινήσουν «πολύ σύντομα, ώστε τον Σεπτέμβριο, με το καλό και χωρίς απειλή από τον κοροναϊό, να λειτουργήσουν κανονικά τα ιδρύματα» λέει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής.

Σκοπός των ΟΠΠΙ, όπως δηλώνει, δεν είναι να εξιχνιάζονται μόνο τα εγκλήματα αλλά να προλαμβάνονται, να μην τελούνται. «Να μην υπάρξει άλλος εξευτελισμένος πρύτανης, άλλη κατάληψη ορμητήριο σαν της ΑΣΟΕΕ ή του Γκίνη. Τα πανεπιστήμια χρειάζονται ελευθερία, δημοκρατία, ασφάλεια όχι γιάφκες, καταλήψεις, εκφοβισμό», τονίζει.

Σε ερώτηση για τα κριτήρια στελέχωσής της ο κ. Χρυσοχοϊδης σημειώνει μεταξύ άλλων, «για παράδειγμα, όσο πιο κοντά είναι στην ακαδημαϊκή νοοτροπία, τόσο το καλύτερο», ενώ αναφέρει ότι θα λάβουν εκπαίδευση στην αυτοάμυνα αλλά και στην κατανόηση του εκπαιδευτικού χώρου και του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία των ΑΕΙ. Αναφορικά με το τι θα γίνεται σε περιπτώσεις καταλήψεων, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη λέει ότι «μια κατάληψη δεν είναι γενικώς και εκ των προτέρων παράνομη πράξη ώστε να χρειάζεται άμεση αστυνομική παρέμβαση».

Για το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκαν συλλαλητήρια εν μέσω lockdown και τη στάση της Αστυνομίας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη λέει μεταξύ άλλων, ότι «η διαταγή παραβιάστηκε από πολλαπλάσιο κόσμο που ήθελε να διαδηλώσει. Θα ήταν αδιανόητο η ΕΛΑΣ να συγκρουσθεί μαζί τους. Όμως, τα σχετικά στοιχεία μεταβιβάστηκαν στην Εισαγγελία, η οποία και θα κρίνει για την περαιτέρω διαδικασία».