Ξεχωριστό «μπλοκάκι» με… σημειώσεις για την απόδοση των γενικών γραμματέων της κυβέρνησης είναι πλέον ανοιχτό στο πρωθυπουργικό γραφείο, το οποίο δείχνει να επενδύει πολλά (και) στον ρόλο των συγκεκριμένων στελεχών, ιδίως

σε ό,τι αφορά πολιτικές αιχμής με τον κεντρικό στόχο να αποτυπωθούν πρώτα σημάδια του επιδιωκόμενου rebound μετά την άνοιξη. Η διαδικασία της αξιολόγησης «τρέχει», σύμφωνα με πληροφορίες, στο παρασκήνιο, με ανοιχτή προφανώς ανά πάσα στιγμή την επιλογή του Πρωθυπουργού, όπως ο ίδιος έχει δείξει, για «διορθωτικές κινήσεις» εφόσον κριθούν απαραίτητες, ενώ αντίστοιχο σκανάρισμα προσώπων και αρμοδιοτήτων φαίνεται να επιχειρείται και στις θέσεις ευθύνης σε δημόσιους οργανισμούς και φορείς. Σε ό,τι αφορά όμως συγκεκριμένα

τους γενικούς και ειδικούς γραμματείς, την πρόθεση του πρωθυπουργικού επιτελείου αποτυπώνει καθαρά η αποστροφή ενημερωμένης πηγής:

«Να λειτουργούν ως project managers…» είναι ο στόχος του Μαξίμου. Αυτό σημαίνει ότι στελέχη κάτω από τους υπουργούς, τους αναπληρωτές τους και τους υφυπουργούς καλούνται – και μοιραία θα αξιολογούνται για τις κινήσεις τους – σε ένα ευρύ πεδίο δράσης στον σχεδιασμό και στην εκτέλεση του κυβερνητικού έργου.

Εξ ου και δεν θα πρέπει να αποκλείονται νέες αναβαθμίσεις με διεύρυνση αρμοδιοτήτων καθώς θα πληθαίνουν οι προκλήσεις της επόμενης μέρας, με φόντο την τακτική του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως την περιγράφουν οι γνωρίζοντες, «να αναγνωρίζει και να επιβραβεύει» όσους ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις. Αντίστοιχα όμως δεν είναι εκτός κάδρου ο… βαρύς πέλεκυς, αφού από το πρωθυπουργικό επιτελείο δεν περνούν απαρατήρητα ούτε η απόδοση ούτε η συμπεριφορά ή και το επίπεδο συνεργασίας των στελεχών σε κάθε υπουργείο. Για την ακρίβεια, οι πληροφορίες λένε ότι αρχίζουν να διαμορφώνονται και οι δύο αυτές… αντίθετες λίστες.

Οι παρεμβάσεις Μητσοτάκη

Αλλωστε η σημασία που δίνει ο Πρωθυπουργός στη δράση των γενικών γραμματέων φαίνεται και μέσα από τη διπλή μέχρι στιγμής παρέμβασή του σε πρόσωπα και ρόλους. Η πρώτη ήταν τον περασμένο Αύγουστο, όταν με «χειρουργικές» κινήσεις είχε αποφασίσει σημαντικές ενισχύσεις σε επίπεδο γενικών γραμματειών, ιδίως σε τομείς της οικονομίας, της ανάπτυξης και του τουρισμού, μαζί με τη συγχώνευση όλου του χαρτοφυλακίου «συντονισμού» στα χέρια του γ.γ. της Προεδρίας της κυβέρνησης Θανάση Κοντογεώργη, καθώς και με την αναβάθμιση του Μάριου Θεμιστοκλέους – του νυν επικεφαλής της εμβολιαστικής επιχείρησης «Ελευθερία» – στη ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Η δεύτερη παρέμβαση στις αρχές του έτους οδήγησε σε αναβάθμιση δύο προσώπων, άλλοτε γενικών γραμματέων, του Νικόλα Γιατρομανωλάκη στο υπουργείο Πολιτισμού και της Μαρίας Συρεγγέλα στο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Στη μάχη κατά της πανδημίας

Ακόμη μια κίνηση που δίνει επιπλέον «βήμα» σε γενικούς γραμματείς στη μάχη αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης ήταν η πιο πρόσφατη απόφαση του Μαξίμου για το νέο μοντέλο επικοινωνιακής διαχείρισης των θεμάτων της πανδημίας με εβδομαδιαία συνεκτίμηση των δεδομένων και επίσημες ανακοινώσεις κάθε Παρασκευή απόγευμα. Στο πλαίσιο αυτό, οι κρίσιμες συσκέψεις στις 10 το πρωί κάθε Παρασκευής έχουν λάβει μορφή ευρύτερης διαβούλευσης, θέτοντας σε πρώτο πλάνο και γενικούς γραμματείς. Αυτοί καλούνται να μιλήσουν… τεχνοκρατικά, δηλαδή με στοιχεία και αριθμούς για κάθε πρόταση που πέφτει στο τραπέζι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι τακτική η συμμετοχή μιας τριάδας στελεχών και συγκεκριμένα του γ.γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνου Πετραλιά, του γ.γ. Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτη Σταμπουλίδη και της γ.γ. του υπουργείου Παιδείας Αναστασίας Γκίκα, ωστόσο ανάλογα με τις εξελίξεις επιστρατεύεται όποιο στέλεχος υπουργείου κριθεί απαραίτητο, πάντα με τον ίδιο στόχο: να αποτυπώνεται μια πλήρης εικόνα τόσο για τους επιδημιολογικούς δείκτες όσο και για εκείνους που αφορούν την οικονομία και κοινωνικές δραστηριότητες.