Η ιστορία του Βασίλη Τοκάκη είναι η ιστορία μιας μάχης. Μιας μάχης με τον καρκίνο στον εγκέφαλο που όμως έφερε την «Άνοιξη Μυαλού». Ένα βιβλίο, στο οποίο δίνει μαθήματα ζωής, με τον τρόπο που περιγράφει τον αγώνα, και τη θέλησή του να ζήσει, «μόνο και μόνο για να μυρίσει το επόμενο ξημέρωμα». Η φλόγα του για τη ζωή μπορεί να σε κάνει να δεις και τη δική σου ζωή με άλλη ματιά.

Ο αγώνας του με τον καρκίνο δεν έχει τελειώσει, όμως το «ημερολόγιό» του, η «Άνοιξη Μυαλού» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Key Books, έχει συναρπάσει και συγκινήσει χιλιάδες ανθρώπους, που μέσα από τις σελίδες του άντλησαν κουράγιο και πίστη για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της δικής τους ζωής.

Ο Βασίλης Τοκάκης είναι ένα από τα φωτεινά μυαλά της χώρας, ένας επιστήμονας με πλούσιο βιογραφικό. Γεννημένος το 1977, πατέρας δύο παιδιών, είναι διδάκτορας του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών και επιστημονικός συνεργάτης στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Πέρα από το πλούσιο ακαδημαϊκό του έργο, έχει εργαστεί στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα σε θέσεις ευθύνης στον χώρο της διαφήμισης και της επικοινωνίας.

Στις 12 Νοεμβρίου 2019, διεγνώσθη με καρκίνο στον εγκέφαλο. Στις 18 Νοεμβρίου του 2019 χειρουργήθηκε για πρώτη φορά και από την επόμενη μέρα αποφάσισε να μοιραστεί δημόσια την εμπειρία της θεραπείας του, μέσα από αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μέσα από τις λέξεις του περνούν οι τρικυμίες, οι ξαστεριές και οι ξαφνικές συνειδητοποιήσεις της ψυχής του. Όλα είναι εδώ: από τις αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας και το πατρικό χάδι, μέχρι την πίστη στο μέλλον και το κληροδότημα στην επόμενη γενιά.

Τα έσοδα, από τα συγγραφικά δικαιώματα του βιβλίου, διατίθενται στον Σύλλογο Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «Ελπίδα».