Ξεκίνησαν οι πληρωμές για το επίδομα θέρμανσης, με το σύνολο των αποδεκτών αιτήσεων να ανέρχεται σε 650.000.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Μιχάλη Αντωνόπουλο, φοροτεχνικό, δε θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους όλοι οι δικαιούχοι, αφού δεν έβαλαν όλοι πετρέλαιο μέχρι τις 31/12.

Σημειώνεται ότι το iban θα πρέπει να είναι του δικαιούχου του επιδόματος προκειμένου να πιστωθούν χρήματα στον λογαριασμό.

Το ύψος του επιδόματος κυμαίνεται από 80 – 650 ευρώ, ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις το ποσό αυτό αναμένεται να είναι ψαλιδισμένο, ενώ είναι ανάλογο με την περιοχή στην οποία κατοικεί ο δικαιούχος.

Πληρωμές επιδομάτων, αναστολών & αναδρομικών

Ολοκληρώθηκαν εχθές Παρασκευή 29/1, τελευταία εργάσιμη του μήνα, κάποιες πληρωμές επιδομάτων, όπως του ειδικού σκοπού και το δώρο Χριστουγέννων, στους δικαιούχους.

Από την Πέμπτη 4/2 θα αρχίσουν οι καταβολές του ποσού για την αποζημίωση ειδικού σκοπού στους εργαζομένους που ήταν σε αναστολή τον Ιανουάριο, ενώ θα πληρωθεί και το ποσό του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για τον Δεκέμβριο.

Επιπλέον, την ίδια ημέρα θα αποζημιωθούν για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο όσοι εργαζόμενοι της τέχνης και του πολιτισμού δικαιούνται το ειδικό επίδομα.

Παράταση θα λάβουν, σύμφωνα με την Ματίνα Τριανταφύλλη, δικηγόρο εργατολόγο, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αλλά και το επίδομα στέγασης για όσους τα δικαιούνται.

Η παράταση αυτή θα ισχύσει για τρεις μήνες.

Παράταση έχει δοθεί και για την αποπληρωμή υποχρεώσεων μικρομεσαίων επαγγελματιών έως τις 3/2 για τις εισφορές του Δεκεμβρίου.

Εντός του Φεβρουαρίου (10/2) θα πληρωθούν και τα αναδρομικά σε όσους έχουν ολοκληρώσει τις αιτήσεις τους έως τον Δεκέμβρη, σύμφωνα με τον Κώστα Τσουκαλά, δικηγόρο.

Απαλλαγή & μείωση ενοικίων: Οι τελικές αποφάσεις

Στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση για ολική απαλλαγή από το ενοίκιο και τον Μάρτιο.

Η απαλλαγή αυτή αφορά κλειστές επιχειρήσεις με κρατική εντολή όπως:

• Λιανεμπόριο, Εστίαση

• Πολιτισμό, Αθλητισμό

• Τουρισμό, Μεταφορές

• Γυμναστήρια, Κομμωτήρια

• Κέντρα αισθητικής, Βιβλιοπωλεία

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι ιδιοκτήτες θα λάβουν το 80% ενοικίου (ιδιώτες) και το 60% (νομικά πρόσωπα).

Η μείωση ενοικίων θα ισχύσει και για τους πληττόμενους εργαζομένους, οι οποίοι θα έχουν έκπτωση ενοικίου 40%, με τους ιδιοκτήτες να λαμβάνουν το 50% της απώλειας.

200 ευρώ σε μαθητές για την αγορά τάμπλετ

Προχωρά εντός του Φερβουαρίου η εξαγγελία του υπουργείου Παιδείας για επίδομα 200 ευρώ σε μαθητές για την αγορά τάμπλετ προκειμένου να διευκολυνθεί η τηλεκπαίδευση.

Εντός της ερχόμενης εβδομάδος οι αιτούντες θα πρέπει να εισέλθουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα με τους κωδικούς της εφορίας και αν είναι δικαιούχοι θα λάβουν έναν ηλεκτρονικό κωδικό που θα δίνουν στα ηλεκτρονικά καταστήματα προκειμένου να τύχουν της έκπτωσης.

Οι δικαιούχοι είναι μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές, ηλικίας από 4 έως 24 ετών και υπάρχουν εισοδηματικά – κοινωνικά κριτήρια:

Δύο γονείς με:

• 1 παιδί: ετήσιο εισόδημα έως 10.500 €

• 2 παιδιά: ετήσιο εισόδημα έως 12.000 €

• 3 παιδιά: ετήσιο εισόδημα έως 13.500 €

Μονογονεϊκές με:

• 1 παιδί: ετήσιο εισόδημα έως 9.000 €

• 2 παιδιά: ετήσιο εισόδημα έως 10.500 €

• 3 παιδιά: ετήσιο εισόδημα έως 12.000 €

Τι ισχύει με την επιστρεπτέα προκαταβολή

Δυσάρεστα είναι τα νέα για αρκετούς που περίμεναν την επιστρεπτέα προκαταβολή αφού 1 στους 2 μένει εκτός.

Ωστόσο, οι αιτήσεις αποδοχής στο πρόγραμμα θα γίνονται δεκτές έως τη Δευτέρα 8/2 (aade.gr).

Το σύνολο των αιτήσεων είναι 732.968, οι δικαιούχοι όμως είναι 361.888.

Οι βασικότεροι λόγοι για τη μη ένταξη αρκετών στην επιστρεπτέα προκαταβολή είναι η αύξηση του τζίρου που είδαν όταν άνοιξαν οι επιχειρήσεις.

Τα πάνω κάτω στην Αττική

Τα πάνω κάτω έχει φέρει το «κοκκίνισμα» της Αττικής στους επιχειρηματίες, οι οποίοι μετά την ανάσα που πήραν με το άνοιγμα της αγοράς, τώρα βλέπουν πάλι τα μαγαζιά τους να κλείνουν.

Για μάχη μερικώς κερδισμένη έκανε λόγο ο Σταύρος Καφούνης, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, αφού σε ένδυση, υπόδηση και βιβλιοχαρτοπωλεία, οι καταναλωτές θα μπορούν να μπαίνουν στο κατάστημα που έχουν κλείσει ραντεβού και να ψωνίζουν εντός 2ωρου.

Ζήτημα για τον εμπορικό κόσμο είναι το «πόσο γρήγορα θα μπορέσουμε να επανέλθουμε στην πρότερη μορφή, να λειτουργήσει το λιανεμπόριο τουλάχιστον με click in shop για όλους».

Ο κ. Καφούνης σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνει σοβαρή διαχείριση της κατάσταση για να μην έρθουμε αντιμέτωποι με πιο δυσάρεστες εξελίξεις.