Οι κάτοικοι πέντε περιοχών της χώρας μας θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρείται, προειδοποίησε ο Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση για τις εξελίξεις με την πανδημία του κοροναϊού στη χώρα μας κατά την οποία ανακοινώθηκε παράταση lockdown, το απόγευμα της Παρασκευής.

Όπως είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, «ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στη Βοιωτία, τη δυτική Αττική, την Κοζάνη, τη Ροδόπη και από χθες στη Χαλκιδική».

Ομως, μεγάλη προσοχή δίνεται στην Αττική όπου υπάρχουν περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο». Σύμφωνα με τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων, τα 78 από τα 252 νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν στο λεκανοπέδιο, έχουν εστία τον Κεντρικό Τομέα των Αθηνών. Τα υπόλοιπα κρούσματα εντοπίζονται στην Ανατολική Αττική (32), στον Βόρειο Τομέα Αθηνών (27), στη Δυτική Αττική (35), στον Δυτικό Τομέα Αθηνών (22), στον Νότιο Τομέα Αθηνών (19) και στον Πειραιά (39).

Ανησυχία προκαλεί ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών (Δήμος Αθηναίων, Δήμος Βύρωνος, Δήμος Γαλατσίου, Δήμος Δάφνης-Υμηττού, Δήμος Ζωγράφου, Δήμος Ηλιουπόλεως, Δήμος Καισαριανής, Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας). Υψηλό παραμένει το επιδημιολογικό φορτίο και στη Δυτική Αττική.

Παρατείνεται το lockdown – Η χώρα δίνει σκληρή μάχη

Ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε πως η χώρα συνεχίζει να δίνει σκληρή μάχη, σημειώνοντας πως «μέχρι να εμβολιαστεί σημαντικό μέρος των πολιτών, θα προχωράμε με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το lockdown έχει συμβάλλει στον περιορισμό της διασποράς και αυτό αποτυπώνεται στα επιδημιολογικά στοιχεία.

Την ίδια ώρα λαμβάνοντας υπόψιν τις εισηγήσεις της επιτροπής των ειδικών για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, παρατείνεται το σκληρό lockdown κατά μια εβδομάδα, με τα νηπιαγωγεία, τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα δημοτικά σχολεία να είναι τα μόνα που ανοίγουν από την ερχόμενη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου.

Παπαευαγγέλου: Αν δεν προσέξουμε, εύκολα επανερχόμαστε σε επίπεδα Νοεμβρίου

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας ανέφερε πως η επιτροπή λοιμωξιολόγων περιμένει το αποτύπωμα που άφησαν οι γιορτές στην επιδημιολογική εικόνα.

Τονίζοντας μάλιστα την κρισιμότητα της κατάστασης, η οποία αποδεικνύεται και από τους σκληρούς δείκτες, δηλαδή την μικρή αύξηση των νοσηλευομένων, αλλά και την πρόβλεψη για αύξηση και των διασωληνωμένων την επόμενη εβδομάδα, η ειδικός ανέφερε πως αν δεν προσέξουμε εύκολα θα δούμε εικόνες Νοεμβρίου ξανά.

«Είναι σαφές πως αν αφήσουμε το τρίτο κύμα να εξελιχθεί και αν δεν προσέξουμε εύκολα θα επανέλθουμε στα επίπεδα Νοεμβρίου», ανέφερε η κα Παπαευαγγέλου.

«Το σύστημα Υγείας έχει αποσυμφορηθεί, ωστόσο το τελευταίο  δεκαήμερο αυτό γίνεται με πιο αργούς ρυθμούς», επισήμανε ο κ. Μαγιορκίνης, τονίζοντας πως η μετάλλαξη του ιού που βρέθηκε στη Βρετανία έχει πλέον μεταναστεύσει σε 40 κράτη.

Από την πλευρά της η κα. Παπαευαγγέλου διευκρίνισε πως στη χώρα μας υπάρχουν 7.000 ενεργά κρούσματα την ώρα που η πληρότητα των ΜΕΘ παραμένει υψηλή, δηλαδή 60% στην επικράτεια και 70% στην Βόρεια Ελλάδα.

721 νέα κρούσματα – 49 νεκροί, 386 διασωληνωμένοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 721 νέα κρούσματα κοροναϊού το τελευταίο 24ωρο στη χώρα μας.

Ανακοίνωσε επίσης 49 ακόμη θανάτους από Covid-19, ενώ οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 386. Για μια ακόμη ημέρα φαίνεται πως ο αριθμός των νοσηλευθέντων σε ΜΕΘ-Covid μειώνεται, αργά, αλλά σταθερά.

Το ενθαρρυντικό αναφορικά με τα νέα κρούσματα είναι πως αυτά διαπιστώθηκαν σε ιδιαίτερα υψηλό αριθμό τεστ, ο οποίο ξεπερνά το τελευταίο 24ωρο τις 35.000 σε όλη την επικράτεια. Την Πέμπτη ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει 510 νέες μολύνσεις, 47 θανάτους και 391 διασωληνωμένους.