Για επικύρωση της θέσης ότι οι εγκληματικές ευθύνες στη διαχείριση της πανδημίας είναι προϊόν συνειδητής πολιτικής επιλογής και όχι αστοχίας κάποιων υπουργών κάνει λόγο το ΚΚΕ σχολιάζοντας τον ανασχηματισμό.

Αντιδραστικές αλλαγές

Μάλιστα τονίζει ότι δεν αποτελεί επανεκκίνηση αλλά επιτάχυνση του αντιλαϊκού έργου της κυβέρνησης ενώ ειδικότερα για τις περιορισμένες αλλαγές σε πρόσωπα όπως την αλλαγή σκυτάλης στο υπουργείο Εργασίας (Χατζηδάκης αντί Βρούτση), το ΚΚΕ επισημαίνει ότι «επιλέγονται γνωστοί «άνθρωποι ειδικών αποστολών»» για να φέρουν σε πέρας αντιδραστικές αλλαγές σε εργασιακά και ασφαλιστικό.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΚΚΕ:

Επιτάχυνση και όχι επανεκκίνηση

«Ο κυβερνητικός ανασχηματισμός σηματοδοτεί δύο πράγματα: αφενός την επιδίωξη για πιο αποτελεσματική προώθηση του αντιλαϊκού έργου, αφετέρου την “επικύρωση” των εγκληματικών ευθυνών στη διαχείριση κρίσιμων τομέων, επιβεβαιώνοντας ότι αυτές ήταν προϊόν συνειδητής πολιτικής επιλογής και όχι αστοχίας κάποιων υπουργών.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι σε συγκεκριμένα υπουργεία, π.χ. Εργασίας, επιλέγονται γνωστοί “άνθρωποι ειδικών αποστολών”, προκειμένου να φέρουν σε πέρας τις περαιτέρω αντιδραστικές αλλαγές σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Συνεπώς, δεν πρόκειται για “επανεκκίνηση”, αλλά για “επιτάχυνση” της πολιτικής που θυσιάζει συνεχώς τις λαϊκές ανάγκες, για να υπηρετήσει τις προτεραιότητες και τις στοχεύσεις του κεφαλαίου. Το συμπέρασμα αυτό θα γίνεται ολοένα και πιο φανερό, όσους επικοινωνιακούς χειρισμούς κι αν επιστρατεύσει η κυβέρνηση.

Για το λαό δεν μπορεί να υπάρχει ούτε περίοδος χάριτος, ούτε πολύ περισσότερο εμπιστοσύνη στο νέο κυβερνητικό σχήμα της ΝΔ. Αυτό που χρειάζεται είναι να δυναμώσει η λαϊκή παρέμβαση και πάλη, για να ηττηθεί η πολιτική που θυσιάζει τη ζωή και τα δικαιώματά του, ανεξαρτήτως κυβερνητικού σχήματος».