Τρία ζητήματα που απασχολούν τον δημόσιο διάλογο και αναδείχθηκαν πρόσφατα και στη Βουλή αναδεικνύει το ΜέΡΑ25, καταθέτοντας σειρά προτάσεων. Πρόκειται για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής με αποστολή τη διερεύνηση των αιτίων της οικονομικής κρίσης με έμφαση στη χρεοκοπία του 2010, τη δημιουργία νέων θεσμών για την αντιμετώπιση της κρίσης και την καλύτερη λειτουργία του κράτους και τη νομοθετική πρωτοβουλία του ΜέΡΑ25 για τη δημιουργία νέας γραμματείας και νέων δομών που -όπως υποστηρίζει- θα συμβάλλουν στην ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας στα δημόσια έσοδα.

Μέγα έγκλημα

Οι θέσεις του ΜέΡΑ25 για τα προαναφερθέντα θέματα αναπτύσσονται σε εκτενές σημείωμα, στο οποίο αναλύεται η πολιτική του κόμματος. Ειδικότερα, ως προς το θέμα της εξεταστικής επισημαίνει:

«Θα ανοίξει ο φάκελος της χρεοκοπίας της χώρας του 2010 με τα όσα ακολούθησαν μέχρι σήμερα -με τα μνημόνια- ή όχι; Αν κρίνουμε από την αντίδραση του «μνημονιακού τόξου» (δηλαδή της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ) στην πρόταση που κατέθεσε το ΜέΡΑ25 με την ομιλία του Γραμματέα του κόμματος Γιάνη Βαρουφάκη στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του κράτους, θα πρέπει να… μελαγχολήσουμε.

Μια τρομοκρατημένη… αφωνία «έδεσε ένοχα και σφιχτά σε μια αγκαλιά» τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ που εμφανίσθηκαν «μπετόν αρμέ» στο να μην πληροφορηθεί ο ελληνικός λαός πώς, ποιοι και γιατί μας οδήγησαν στη χρεοκοπία (και τα όσα ακολούθησαν). Όσον αφορά το ΚΚΕ απλά πέταξε τη μπάλα στην… εξέδρα μιλώντας μέχρι και για το… 1950, ενώ και το κόμμα του Βελόπουλου αναλώθηκε σε φολκλορικές πιρουέτες, άνευ ουσίας.

Γιατί τώρα; Επειδή, η οικονομική πανδημία στέλνει το εθνικό εισόδημα σε επίπεδα πιο χαμηλά από εκεί που κατέπεσε όλα τα πέτρινα χρόνια της δεκαετίας του 10. Και το χρέος όλο και ψηλότερα. Επειδή κανένας Κρατικός Προϋπολογισμός δεν μπορεί να εκπονηθεί χωρίς να βασίζεται στην κατανόηση και αντιμετώπιση αυτής της εθνικής καταστροφής που χτύπησε τη χώρα το 2010 και εξακολουθεί το μισανθρωπικό της έργο έτοιμη να εγκλωβίσει την δεκαετία του 20 στα χνάρια της δεκαετίας του 10. Πέραν από τις διαφωνίες μας, όσο έντονες και να είναι, έχουμε υποχρέωση απέναντι στον γενναίο μας λαό να προσυπογράψουμε ώστε αυτή η Βουλή να αφήσει έναν ολοκληρωμένο, προσβάσιμο στις επόμενες γενιές Φάκελο για τη Χρεοκοπία και τα Μνημόνια. Διαφορετικά, θα είμαστε συνένοχοι στο μέγα έγκλημα που περιέγραψε ο Όργουελ με τρεις κοφτές φράσεις: Το παρελθόν διεγράφη. Η διαγραφή ξεχάστηκε. Το ψέμα έγινε αλήθεια».

Για τον προϋπολογισμό

«Το ΜέΡΑ25 ήταν το μόνο κόμμα που κατέθεσε στη Βουλή ολοκληρωμένη εναλλακτική πρόταση προϋπολογισμού αλλά και των αναγκαίων θεσμικών τομών που έχει ανάγκη η χώρα μας σήμερα. Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 τις κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής και που συνοπτικά μεταξύ πολλών άλλων περιλαμβάνουν:

1ον την Ουσιαστική Στήριξη των Μικρομεσαίων – Ολοσχερές κούρεμα των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών που ανεστάλησαν το 2020 – συγκεκριμένα Euro 1.568 εκατ. το 2020. Η κοινωνία πια βουίζει. Οι μικρομεσαίοι απαιτούν αυτό το ελάχιστο κούρεμα. Όπως λέμε και ξαναλέμε, οι αναστολές σας επιβαρύνουν μακροπρόθεσμα τόσο τους πτωχευμένους μικρομεσαίους όσο και τα δημόσια ταμεία – μόνο το κούρεμα μπορεί να θεωρηθεί επένδυση στην ελαχιστοποίηση των λουκέτων και στα μελλοντικά δημόσια έσοδα.

2ον Δίκαιες και Αποτελεσματικές Φορολογικές Τομές όπως είναι η Κατάργηση όλων των προπληρωμών φόρων για εταιρείες με λιγότερους από 300 εργαζόμενους. Φορολογικοί συντελεστές επιχειρήσεων: 15% για τις μικρές (έως 30 εργαζόμενοι), 20% για τις μεσαίες (μεταξύ 31 και 299 εργαζόμενων) και 29% για τις μεγάλες. Δύο συντελεστές ΦΠΑ: Ο ανώτερος συντελεστής στο 15% με πλαστικό χρήμα (18% με μετρητά), ο κατώτερος στο 6% και 9% αντίστοιχα. Για τα νησιά του Αιγαίου και τις παραμεθόριες περιοχές εκτός κεντρικών οδικών αξόνων, όλοι οι συντελεστές μειώνονται κατά 25%. Συν μηδενικός συντελεστής για έντυπα βιβλία, έντυπο Τύπο, θέατρα, χορό.

Ειδικός Ψηφιακός Φόρος 4% στα ψηφιακά μεγαθήρια, φόρος δηλαδή στα FAANGS που στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό, σύμφωνα με την πρόσφατη τροπολογία που καταθέσαμε στο νομοσχέδιο για το λαθρεμπόριο. Κατάργησή του ΕΝΦΙΑ για αντικειμενικές αξίες κάτω των Euro 70 χιλιάδων, μείωσή του κατά 25% για αντικειμενικές αξίες μεταξύ των Euro 70 και των Euro 500 χιλιάδων, και αύξηση κατά 10% για αντικειμενικές αξίες άνω του Euro 1 εκατ.

3ον Ουσιαστική Στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας

4ον Κατάργηση του ΗΡΑΚΛΗ και αντικατάστασή του από τον ΟΔΥΣΣΕΑ – τη δημόσια εταιρεία διαχείρισης ιδιωτικού χρέους όπου περνούν τα κόκκινα δάνεια με αντάλλαγμα τα μελλοντικά έσοδα του ΟΔΥΣΣΕΑ τιτλοποιημένα, με μια μικρή δημόσια εγγύηση επί πλέον. Οικογένειες και μικρομεσαίοι αποδίδουν στον ΟΔΥΣΣΕΑ μηνιαίο πάγιο που δεν ξεπερνά το 1/3 των διαθέσιμων καθαρών εισοδημάτων τους, με αντάλλαγμα το πάγωμα το δανείων, την προστασία από τον πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας και εν λειτουργία επιχειρήσεων. Η πρόταση αυτή του ΜέΡΑ25 είναι η μοναδική που συνάδει με το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο, με το δημόσιο συμφέρον, και την ελαχιστοποίηση των λουκέτων.

5ον Προτείνουμε την ίδρυση ενός συστήματος Δημοσιονομικών Συναλλαγών Ιδιωτών-Δημοσίου, το οποίο το ονομάζουμε «ΔΗΜΗΤΡΑ» για συντομία:

Νέα Γενική Γραμματεία

Και τέλος, το Δεύτερο Μέρος της Πρόταση Νόμου του ΜέΡΑ25 που αφορά τις Θεσμικές Τομές που απαιτούνται για την ανάκτηση εθνικής κυριαρχίας επί δημοσίων εσόδων, φορολογικού λογισμικού και, βέβαια, ό,τι έχει μείνει από τη δημόσια περιουσία:

Το ΜέΡΑ25 προτείνει μια νέα Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και μια νέα Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων & Φορολογικού Λογισμικού, αυτόνομες από την κυβέρνηση αλλά όχι από την πολιτεία. Με Γενικούς Γραμματείς που δεν επιλέγονται ούτε από την κυβέρνηση ούτε όμως και από τους δανειστές – αλλά που εκλέγονται από Κοινωνική Επιτροπή Επιλογής Ανώτατου Προσωπικού της οποίας το 1/3 είναι βουλευτές, 1/3 κληρωτοί δικαστές και 1/3 κληρωτοί επαγγελματίες λογιστές-φοροτεχνικοί-πληροφορικάριοι.

Όσον αφορά τώρα τη δημόσια περιουσία, το ΤΑΙΠΕΔ, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο οποίο ανήκουν τραπεζικές μετοχές χωρίς την παραμικρή λογοδοσία των τραπεζιτών, όλα αυτά τα εργαλεία που ο ΣΥΡΙΖΑ εντοίχισε στο Υπερταμείο της τρόικας, εμείς -καταργώντας το Υπερταμείο- τα εντάσσουμε σε νέα εταιρεία με την επωνυμία «ΑΘΗΝΑ – Εθνική Αναπτυξιακή Εταιρεία Δημόσιας Περιουσίας & Δημοσιονομικών Συναλλαγών», στην οποία θα υπάγονται:

η «Εθνική Εταιρεία Τραπεζικών Συμμετοχών», που θα αντικαταστήσει το υπό κατάργηση ΤΧΣ, και

η «Νέα Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα», που θα προκύψει μετά από συγχώνευση του ΤΑΙΠΕΔ με την υπάρχουσα αναπτυξιακή τράπεζα, έτσι ώστε η δημόσια περιουσία που σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ εκποιεί να χρησιμοποιείται (χωρίς να πωλείται) ως εχέγγυο για τη δημιουργία επενδυτικών ροών στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα».

Πηγή ΑΜΠΕ