Επιστροφή στα θρανία στις 7 Ιανουαρίου για τους μαθητές των σχολείων έδειξε η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου τονίζοντας πως «το άνοιγμα των σχολείων αποτελεί άμεση προτεραιότητα, γιατί τα παιδιά έχουν μείνει πολύ καιρό εκτός του φυσικού τους περιβάλλοντος, που δεν είναι άλλο από τα θρανία τους».

Η κ. Παπαευαγγέλου μάλιστα επανέλαβε πως η απόφαση για κλειστά σχολεία ειδικά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν αφορούσε τους φόβους για διάδοση του κοροναϊού μέσα στις σχολικές αίθουσες.

«Ο βασικός λόγος που κλείσαμε τα σχολεία δεν είναι η μετάδοση μέσα στα σχολεία, ιδιαίτερα για την Πρωτοβάθμια, αλλά το μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο που είχαμε στις αρχές Νοεμβρίου. Αυτό ήταν που μας ανάγκασε να εισηγηθούμε στην Πολιτεία το κλείσιμο των σχολείων»,  είπε χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση, στόχος της επιτροπής, σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, είναι στις 7 Ιανουαρίου «να γυρίσουν όλα τα παιδιά στα θρανία τους».

Ερωτηθείσα σχετικά για το εάν υπάρχουν σκέψεις στην επιτροπή των ειδικών για άνοιγμα σχολείων σε διαφορετικές Περιφερειακές Ενότητες, ανάλογα δηλαδή με την πορεία των κρουσμάτων επεσήμανε ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν τέτοιες σκέψεις», πρόσθεσε.

Σε κάθε περίπτωση, οι μαθητές αναμένεται να ολοκληρώσουν τα μαθήματά τους μέσω τηλεκπαίδευσης στις 23 Δεκεμβρίου, με γονείς και εκπαιδευτικούς να αναμένουν τις όποιες αποφάσεις για επιστροφή στα σχολεία.

Επιστροφή στις 7 Ιανουαρίου;

Σε κάθε περίπτωση τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά έως και τις 6 Ιανουαρίου καθώς τα μέτρα κατά της διασποράς του κοροναϊού έχουν ισχύ έως τις 7 το πρωί της 7ης Ιανουαρίου.

Ανάλογα με την επιδημιολογική επιβάρυνση της χώρας θα αποφασιστεί και εάν τα σχολεία θα λειτουργήσουν ξανά στις 7 Ιανουαρίου.

Ο φόβος των ειδικών δεν εστιάζεται τόσο στη μεταδοτικότητα των παιδιών, η οποία θεωρείται ότι δεν είναι σε υψηλά επίπεδα, αλλά στην κινητικότητα των ενηλίκων. Σε κάθε περίπτωση πάντως ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι τα σχολεία  θα μείνουν κλειστά για όσο χρειαστεί.

Οι οποίες κυβερνητικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις σχετικές εισηγήσεις της επιτροπής των ειδικών.

Σε δύο «κύματα» το άνοιγμα των σχολείων

Ο καθηγητής Λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής Νίκος Σύψας, σχετικά με τα σχολεία, είπε ότι «στις 7 Ιανουαρίου θα είμαστε σε θέση να ανοίξουν τουλάχιστον τα Δημοτικά», αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνει σε δύο «κύματα» η επιστροφή στα θρανία.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ , ο καθηγητής Λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής είπε πως «τρέμουμε την πίεση στο σύστημα υγείας. Αν τα νούμερα είναι καλύτερα και έχουν πτωτική τάση, τότε θα ανοίξουμε τα σχολεία.»